Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 28 фев 2020, 13:00, 8632 прочитания

"Уча.се" с лекота

Дарин Маджаров започва с любителски безплатни видеоуроци, днес регистрираните в платформата потребители са над 650 000

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако се съди по мненията на родители, образователният сайт "Уча.се" е абсолютен успех. Повечето впечатления са за това как децата подобряват бързо успеха си благодарение на платформата. Преподавателите също подкрепят направеното - около 95% от анкетираните казват, че чрез сайта учениците "разбират материала по-лесно и постигат по-високи резултати". По-високи резултати отчита и едноименната фирма, управляваща системата, която за 2019 г. има около 7 млн. лв. приходи и към 3 млн. лв. печалба. Само за около 7 години Дарин Маджаров успява да превърне проекта от любителски в масова образователна платформа.

"Прави още видеа"


Както много подобни истории, Маджаров стига до идеята за "Уча.се" донякъде по случайност. Той няма педагогическо образование - завършил е Априловската гимназия в Габрово и е бакалавър и магистър по електроника и компютърни науки от Jacobs University Bremen в Германия. По време на докторантурата си в Белгия сестра му понякога се обръща към него с молба за допълнителни обяснения за уроците си по физика в гимназията. Въпросите зачестяват и Маджаров започва да записва отговорите във видеа. Обратната връзка от съучениците на сестра му не закъснява: "Много добре обясняваш. Прави още видеа".

Първите видеоуроци са по математика, физика, химия и биология. Гласът на Маджаров е зад кадър, а Microsoft Paint помага за визуализацията. След първите 20 записа решава да потърси учителката си по химия от гимназията Мария Николова. Взема самолета до България, среща се с нея, пуска й видеоуроците и чака присъдата. Оценката е "много добре". Връща се в Белгия, а Николова става негов консултант за материала по химия.

За три-четири месеца сутрин преди 9 ч. и вечер след работа Маджаров прави сам 320 видеурока, които качва в YouТube. Купува домейна "уча.се" (ucha.se) и през пролетта на 2012 г. решава да изостави докторантурата и да се върне в България, за да се занимава само с тази дейност. Решението е продиктувано от нарастващия брой на гледащите уроците, както и от обратните отзиви, сред които не липсват и такива: "Брато, качвай още уроци, само на теб разчитам" и "Ти си пълен скапаняк, ще ти счупя главичката, разчитах на теб, а ти нищо не качи и получих двойка"."Как ще си върнем инвестицията"

В България Маджаров намира първия инвеститор за идеята си - фонда LAUNCHub, както и партньор - Николай Жейнов, с когото регистрира фирмата "Уча. се". Компанията получава 30 хил. евро, а инвеститорите - 9% от акциите на новосъздаденото дружество.

В резултат на вложението екипът се разраства до десетина души през 2013 г. Маджаров обучава новоназначените ентусиасти как да записват видеата на разбираем език, "сякаш обясняват материята на приятел". Сайтът се разраства и тогава вече съдържа около 700 видеоурока по математика, български език, химия и физика, а професионални учители консултират направеното. Платформата печели популярност и се ползва безплатно.

През 2013 г. следва втора инвестиция в бизнеса - свързаният с "Асарел-Медет" фонд за рискови инвестиции "Бизнес - Устойчиво развитие 07", както и двама бизнес ангели, които общо влагат около 200 хил. евро в платформата. В резултат екипът нараства, видеоуроците надхвърлят 1500, а регистрираните потребители вече са 50 хиляди.

На въпрос тогава от инвеститори как проектът да стане рентабилен, Маджаров откровено отговаря: "Още не знам. Знам, че съм му отдаден напълно. Надявам се да измислим бизнес модела, с който да печелим".

С абонамент

Година по-късно решение явно е намерено и от февруари 2014 достъпът до видеата в "Уча.се" става платен. Абонаментът не спира растежа на потребителите, които достигат 126 хил. Приходите за годината са 476 хил. лева, компанията отбелязва първата си печалба от 17 хил. лева.

През 2016 г. следва трети рунд на инвестиции в платформата - този път LAUNCHub влага нови 200 000 евро, като голяма част от тях са за маркетинг и реклама. Екипът от 26 заети по това време продължава да прави все повече видеоуроци и да става все по-добър в тази дейност. Което се вижда и от резултатите - регистрираните потребители вече са 320 000, а оборотът за годината е близо 1.5 млн. лева.

В началото видеоуроците са по всички предмети за "най-болезнените класове, когато учениците държат изпити" - 7-и и 12-и. Следват видеа за материала за 4-ти клас (първата матура), постепенно се запълват липсите и за останалите класове.

"За създаването на един видеоурок работят учител, който прави плана, сценарист, актьори, аниматори, учител, който одобрява крайния продукт, учител, който прави контрол на качеството на създаденото. Това е скъпо начинание. В началото беше аматьорско - бързо, евтино, смешно. Сега е изцяло професионално", обяснява Маджаров. И допълва, че цената на едно видео зависи от броя на участващите и времето за създаването му, както и от начина на анимиране (тип на рисунките, скорост на анимацията) и може да струва от няколкостотин до няколко хиляди лева.

650 хил. регистрирани потребители

В момента дружеството зад сайта е "Образователна платформа УЧА.се". Дарин Маджаров е с най-голям дял - 48.65%, следван от другия съосновател Николай Жейнов с 18.33%, "Бизнес-Устойчиво развитие 07" с 12.56%, LAUNCНub с 10.79% и други четири физически лица - с 9.68% дял общо.

Приходите на "Уча.се" за 2019 г. скачат с 85% спрямо предходната година до 7 млн. лв. За фирмата в момента работят около 150 души, от които близо 70 са постоянно наети. Компанията има офис и във Варна, където са техническият екип и Николай Жейнов, отговарящ за развитието на продукта.

Видеоуроците и тестовете към всеки от тях са над 16 000. Те обхващат целия материал по всички предмети от 1 до 12 клас. "Няма значение по кой учебник учи детето. В сайта уроците за него ще бъдат преподредени според избрания учебник", уточнява Дарин Маджаров. Равносметката на платформата показва: 650 хил. регистрирани потребители, над 54 млн. изгледани урока, над 60% от българските училища имат абонамент и преподавателите в тях използват "Уча.се" по време на час. Известни актьори и певци пък озвучават част от уроците.

Бизнес моделът

Компанията печели от абонамент: за 6 месеца (143.70 лв.), за 12 (179.40 лв.) и за 24 (334.80 лв.). Сумите може да се плащат и разсрочено с известно оскъпяване. Без регистрация ученикът може да гледа безплатно пет видеа и тестовете към тях от всеки предмет и клас. Училищата купуват абонаменти за своите учители и от тази възможност се ползват около 1400 учебни заведения в страната.

Сайтът вече предлага съдържание и извън учебната програма по различни теми - как да стартираш бизнес, уроци по китара, безопасност на движението по пътищата, кариерно ориентиране и др. Освен това екипът е допълнил и преправил около 2000 стари видеоурока.

Фирмата, която е лицензирана от МОН, организира и еднодневни обучения за учители - майсторски класове за преподаватели, които повишават своята квалификация и получават кредити за това.

"Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само да печелим от един социален проект, но и да се разрастваме. Платформата може още да расте, броят на потребителите - също", убеден е Дарин Маджаров. Той не смята да спира дотук - плановете на екипа включват и създаване на частно училище от 1 до 12 клас.
Q&A

Какви са плюсовете от използването на сайта?
- Сайтът спестява време за подготовка на учениците. Дори да са отличници, с "Уча.се" те се справят по-бързо и им остава време за други занимания извън уроците. Освен това на тях им е интересно, запалват се, повишават успеха си, търсят допълнителна литература. Учителите се подготвят за часовете по-бързо, разнообразяват преподаването. Когато пуснат видеоурок в час, часът става като преживяване и игра, а учениците са по-активни. На родителите спестяваме усилия и време да си припомнят за линейните уравнения например, за да ги обяснят на детето си. Спестяваме им и пари за частни уроци. Със сигурност има и хора, на които платформата не им допада, но това е нормално.

Станахте носител на отличието "Млад мениджър" за 2019 г. на фондация "Еврика". Коя е най-голямата награда за вас?
- Непрекъснато обикалям много училища, срещам се с учители и ученици. Може да е банално, но когато си помогнал на някого да се развие, това ти носи огромно удовлетворение. Казвали са ми: "Брато, толкова много ми помогна не само да изкарам добър успех, но и да разбера това, което обичам". Или: "Нямах възможност за частни уроци, но благодарение на вашия сайт успях да вляза медицина". Вече има хора, които са ползвали "Уча.се" като ученици, а сега са студенти.

Имате ли конкуренция?
- Сега държавата ще прави подобна платформа. През 2021 г. трябва да е готова и за целта са отделени, мисля, 100 млн. лева.

Капитал #8


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 3938 прочитания

С 3D принтери срещу вируса 1 С 3D принтери срещу вируса

Български доброволци започнаха производство на шлемове за медицински лица чрез 3D принтери

27 мар 2020, 4572 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Има ли живот след блокчейн вълната

Блокчейн проектът AdEx разработва децентрализирана мрежа за реклами

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10