Корпоративни карти за 3.5 млн. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративни карти за 3.5 млн. евро

Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов

Корпоративни карти за 3.5 млн. евро

Българската стартираща компания Payhawk привлече нова инвестиция за 3 млн. евро и общо досега е получила 3.5 млн. евро.

Константин Николов
6401 прочитания

Payhawk е създадена от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов

© Надежда Чипева


Само за година и четири месеца българската стартираща компания Payhawk успя да привлече финансиране за общо 3.5 млн. евро. Сумата бе достигната, след като през тази седмица дружеството обяви една от най-големите сийд инвестиции в България, а и изобщо в региона. Чрез нея в Payhawk влиза голям инвеститор - базираният в Берлин Earlybird Venture Capital.

Той се присъединява към досегашните инвеститори. Преди година фондът Eleven инвестира в Payhawk 1 млн. лв. заедно с няколко бизнес ангели - двама от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт", Пери Блачър, който консултира Google и Barclays UK, и др.

Сега берлинският Еarlybird влиза в Payhawk с инвестиция от 2 млн. евро. Останалите 1 млн. евро от рунда се предоставят от досегашните инвеститори - Eleven и бизнес ангелите като Терзиев, Георгиев и останалите. Други нови играчи са още един берлински фонд - TinyVC, както и експерти от индустрията като бившия главен търговски директор на Visa Europe Марк Антипоф и Кийт Робинсън, директор стратегии в Sage, една от големите счетоводни системи във Великобритания.

Продукт за малки и средни предприятия

Новата инвестиция дава сигурност на създателите на Payhawk Христо Борисов и Бойко Караджов и екипа им спокойно да развиват платформата си в настоящата ситуация и да търсят пробив на нови пазари. Двамата основават фирмата си в края на 2018 г. В момента българското дружество е собственост на британското Payhawk Limited, като всеки от двамата основатели държи по над 25%, но под 50% в него, т.е. двамата имат мажоритарен дял от над 50% към края на януари според данни от британския корпоративен регистър. Не е ясно какви са дяловете на останалите акционери.

Фондът Eleven се включва и в новия рунд. "Инвестицията в Payhawk определено беше чудесно наше решение. Доволни сме от прогреса на компанията през изминалата година. Екипът се грижи за правилната еволюцията на продукта, разгръща продажбите и онбординга на нови клиенти и стартира важно стратегическо партньорство с Visa. Радваме се, че участваме и в сегашния инвестиционен рунд от 3 млн. евро, заедно със силен европейски инвеститор като Earlybird. В новия рунд се включваме с 200,000 евро.", заяви пред "Капитал" Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures. Според него навлизането на немския пазар е само началото на растеж и към други страни.

Казано накратко, продуктът им помага на малки и средни компании да издават и управляват корпоративни карти, а софтуерът събира и разчита данни от фактури, касови бележки и други счетоводни документи и автоматизира отчитането им. Платформата е много удобна за фирми, чиито служители пътуват достатъчно по бизнес и имат служебни разходи. Те ползват издадените от Payhawk корпоративни карти, а чрез приложението на телефона снимат и осчетоводяват направените разноски, след което системата създава отчет. По този начин собствениците следят всичко в реално време и имат ясна представа за разходите, а служителите са улеснени в отчитането си.

Според Борисов целта не е да са конкурент на необанки като Revolut и N26, а по-скоро да надграждат върху услугите на традиционните банки. "Ние даваме възможност за добра интеграция с банките и по този начин само разходът на фирмите, свързан с плащанията по карти, да е при нас. Можеш да закачиш банковата си сметка и лесно да си прехвърляш пари към Payhawk и вече да имаш целия наш набор от инструменти", казва Борисов пред "Капитал".

Набирането на капитал е продължило няколко месеца, а са водени разговори с над 40 потенциални инвеститора, като повече от половината са ги потърсили първи, описва Борисов. Изборът на Earlybird е лесно обясним - фондът е един от най-големите за инвестиции в технологични компании в Европа. Той има отделно крило за Източна Европа - Digital East Fund, чрез него влиза и в Payhawk. Eдни от най-известните вложения на фонда, който е с активи за над 1 млрд. евро, са компании като финтех дружеството N26 и румънския еднорог (тоест с оценка над 1 млрд. долара) UiPath.

"Водещото за нас бяха опитът и разбирането на един фонд на определен пазар, в случая Германия. През последната година осъзнахме, че решението ни е най-подходящо за фирми, които имат поне 5-6 служители, които пътуват и ползват корпоративни карти. Ето защо се фокусираме върху малки и средни предприятия, а Германия е ключова, защото има най-много такива фирми в цяла Европа и е много сегментиран пазар", казва Борисов.

С новата инвестиция Payhawk планира да увеличи екипа си, който в момента е 18 души. В началото на март компанията отвори офиса си в Берлин, който е третият след тези в София и Лондон. "През миналата година осъзнахме, че за някои специфични пазари като Испания и Германия ни трябват местни специалисти. Например имаме директор за Испания - Рахел Рехас, която е базирана в София и е бивш служител на Световната банка", допълва Борисов.

На 14 пазара

Бизнес моделът на компанията е месечна абонаментна такса за всеки месечен потребител на карти и услуги и варира между 10 и 15 евро. В момента компанията има над 1000 месечни потребители на 14 пазара. От компанията не разкриват колко са общо фирмите им клиенти, както и приходите си за 2019 г.

Банковите карти на всички пазари пък се издават от основния партньор на фирмата - "Пейнетикс". Сред клиентите й в България например са TELUS International, Scale Focus, Software Group и др.

След първата си инвестиция преди година от Payhawk бяха фокусирани основно върху британския пазар, но заради забавянето на Брекзит плановете им претърпяха промени. Именно по тази причина сега фокусът е върху германския пазар, макар все още да не е ясно как ще се отрази кризата около коронавируса върху етапите на експанзия.

Основно изискване на инвеститора е било и преместването на дружеството майка във Великобритания (един от трите пазара заедно със САЩ и Нидерландия, където Еаrlybird има мандат чисто корпоративно да инвестира). В България оперира през дружеството "Пейхоук". С новата инвестиция екипът иска да се наложи спрямо някои далеч по-големи конкуренти. Според Борисов такива са няколко европейски компании, като според различни оценки инвестициите в тях са над 210 млн. евро, т.е. далеч повече от направените на този етап капиталовложения в Payhawk. Въпреки това Борисов е убеден, че платформата на компанията му е далеч по-удобна от конкуренцията и тепърва ще се налага с помощта и на Earlybird.

Новият инвеститор

Earlybird e създаден през 1997 г. в Берлин, като основната му цел са инвестиции в технологични компании в ранна фаза на развитие в Западна и Източна Европа. За тази цел има отделни подразделения за инвестиции в различните региони, както и един за инвестиции в здравни технологии. С годините се превърна в един от най-разпознаваемите фондове в Европа. В момента управлява активи за 1 млрд. евро, има 24 продажби и 7 първични публични предлагания на свои компании. Инвестира между 500 000 и 10 млн. евро.

Само за година и четири месеца българската стартираща компания Payhawk успя да привлече финансиране за общо 3.5 млн. евро. Сумата бе достигната, след като през тази седмица дружеството обяви една от най-големите сийд инвестиции в България, а и изобщо в региона. Чрез нея в Payhawk влиза голям инвеститор - базираният в Берлин Earlybird Venture Capital.

Той се присъединява към досегашните инвеститори. Преди година фондът Eleven инвестира в Payhawk 1 млн. лв. заедно с няколко бизнес ангели - двама от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт", Пери Блачър, който консултира Google и Barclays UK, и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  abdulhazred avatar :-|
  abdulhazred

  "чрез приложението на телефона снимат и осчетоводяват направените разноски, след което системата създава отчет"

  това приложенийце да струва 30-40 хил лв преко сили

  От там нататък се къса целия бизнес модел, освен ако не си набират клиенти с рушвети под масата

 • 2
  pxz33434952 avatar :-|
  pxz33434952

  Майтап, някакъв Optical character recognition софтуер, който вкарва данните в таблица, в която можеш да сортираш данните и експортваш.
  40 хил. лв. макс.

 • 3
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Пореден добър пример за едни успешно профукани от eleven пари на европейските данъкоплатци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.