Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 апр 2020, 13:23, 4376 прочитания

Венсан Гайо, "Гайо шоколад": Доставките на суровини са забавени, надяваме се, че ще можем да продължим да се снабдяваме

Собственикът на занаятчийската работилница за шоколад с едноименната марка пред Капитал

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Черният лебед с COVID-19 нахлу в цял свят и удари и гиганти, и млади предприемачи. Потърсихме успешни и растящи компании, които сме описвали през годините, за да премерим размера на промяната, трудностите и решенията. За следващите интервюта във втори пореден брой подбрахме компании с различен профил и продукт. Всички се сблъскват с несигурност, а повечето са с изчезнали приходи.

Семейство Мария и Венсан Гайо са основатели на занаятчийската работилница за шоколад "Гайо". Те стартират бизнеса си през 2011 г. в град Пловдив. Асортиментът на компанията включва около 15 шоколада без консерванти и емулгатори, а сред тях и такива без захар. Компанията произвежда и някои други стоки от какаови зърна. Продуктите с марката "Гайо" са бутикови и се продават в магазините за здравословни и натурални храни, но и в някои конвенционални обекти за бързооборотни стоки. През 2018 г. приходите на "Гайо шоколад" ООД са били 410 хил. лв., а печалбата - 49 хил. лв. Заети в компанията са били 8 души.

Какво се промени за компанията след налагането на извънредно положение в страната?


Двете най-големи промени при нас засега са изцяло спиране на някои дейности на място в работилницата като шоколадови турове и кулинарни занимания и забавяне на реализацията на нови проекти и продукти.

Как ситуацията се отрази на производството ви?

Произвеждаме с намален екип и адаптирани времеви интервали на работа.



Забелязвате ли повишение на търсенето на шоколадите онлайн?

Онлайн търсенето на продуктите ни се увеличи доста. Ние не продаваме директно онлайн, но партньорите с интернет магазини предлагат нашите продукти. Разбира се, това помага за функционирането ни.

Какаовите зърна за вашето производство идват от далечни дестинации като Венецуела, Доминиканската република и Никарагуа. Изпитвате ли затруднения с набавянето на суровини?

В момента отчитаме забавяне на транспорта на суровините. Надяваме се, че и в близко бъдеще ще можем да продължаваме да се снабдяваме.

Наложи ли се да съкращавате хора от екипа?

Не.

Необходимо ли ви е кредитиране, за да продължите след 13 май?

Имаме кредит отпреди и се надяваме да не се налага допълнително задължаване във връзка с извънредната ситуация.

Каква е прогнозата ви за 2020 г.?

Оставаме оптимисти, очакваме бързо възвръщане към нормалното положение и възможност за реализиране на новите ни идеи.

Интервюто взе Силвия Радославова

Предприемачи в корона свят:
Основателят на софтуерната компания Tiger Technology Александър Лефтеров:

Гледаме на обстановката с умерен оптимизъм
Основателят на компанията за набиране на IT специалисти Noble Hire Георги Иванов:

Предстои освобождаването на качествени хора
Основателят на онлайн магазина за бебешки стоки baby.bg Илиан Илков:

Очакваме увеличение на оборота от 30-40% тази година
Съдружникът в компанията за производство на хранителни продукти "Снак арт" Калина Иванова:

Наложи се да съкратим 2/3 от персонала
Основателите на компанията производител на боите Escreo "3 Ен 3" Ясен Русев, Искрен Митев и Елена Николова:

Променихме изцяло бизнес стратегията си

Капитал #14

Текстът е част от брой 14 на седмичния Капитал (10-15 април). В броя ще прочетете още:

Прочетете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Софийският адрес за френски макарони Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

22 май 2020, 6153 прочитания

Стоян Ангелов, Evedo: Фокусирахме се върху разрастващия се пазар на онлайн събития Стоян Ангелов, Evedo: Фокусирахме се върху разрастващия се пазар на онлайн събития

Съоснователят и изпълнителен директор на Evedo пред "Капитал"

15 май 2020, 3074 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Георги Иванов, Noble Hire: Предстои освобождаването на качествени хора

Основателят на компанията за набиране на IT специалисти пред "Капитал"

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10