И Търново е дал нещо на света - козето сирене с трюфели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И Търново е дал нещо на света - козето сирене с трюфели

"Най-много работа имах във Варна, а в Германия вече се научих на различното. Беше времето след промените, нямаше интернет, нямаше кулинарни школи като сега, всички готвачи бяха от комунизма: готвеха пет манджи и ги готвеха перфектно", разказва Станимир Радичев

И Търново е дал нещо на света - козето сирене с трюфели

Шеф Станимир Радичев патентова комбинацията, която поставя началото на луксозния бранд Du Chef Radichev

Десислава Лещарска
2870 прочитания

"Най-много работа имах във Варна, а в Германия вече се научих на различното. Беше времето след промените, нямаше интернет, нямаше кулинарни школи като сега, всички готвачи бяха от комунизма: готвеха пет манджи и ги готвеха перфектно", разказва Станимир Радичев

© Цветелина Белутова


Банково дело или богословие - това са били двата избора пред Станимир Радичев, който е отраснал в село близо до Стрелча. Не става нито едно от двете - след като не го приемат икономическа специалност при първото му кандидатстване във Велико Търново, той отива да учи "Готварство" в професионално-техническо училище, днешната Професионална гимназия по туризъм в старата столица. Днес шеф Радичев е главен готвач с над 20-годишен опит зад гърба си и собствен бранд - Du Chef Radichev, който предлага 21 уникални продукта, повечето от тях с трюфели. Шеф Радичев дори патентова измисленото от него и засега единствено по рода си козе сирене с трюфели. От сиренето тръгва и идеята му за собствен бизнес - преди това е готвач в различни заведения в България и в Западна Европа, като последният ресторант, който ръководи, е този на "Хан Хаджи Николи" във Велико Търново.

У нас и по света

Първият стаж на шеф Радичев е в "Интерхотел Велико Търново", докато мястото все още е в разцвета си. "Даваха ни чували с лук, картофи и моркови да обелим и да нарежем. Аз това и на село при баба ми мога да го правя, исках да науча нещо. Едната смяна се съгласи да ми дават да готвя. Беше '93-та година. Понаучих се, правих всичко. Мислех си, че като знам менюто на "Интера", вече мога да готвя", казва шеф Радичев. Той си спомня как 15-годишен отишъл при известния търновски готвач Пешо Морския, взел прякора си от корабите, на които работил. "Той започна да ме разпитва: това можеш ли, онова можеш ли. Аз 90% от нещата не ги бях чувал, камо ли да мога да ги готвя. Реших, че искам да се науча." Уменията идват с практиката - от този ден нататък Станимир Радичев работи, а впоследствие и ръководи ресторанти в България и Западна Европа.

"Най-много работа имах във Варна, а в Германия вече се научих на различното. Беше времето след промените, нямаше интернет, нямаше кулинарни школи като сега, всички готвачи бяха от комунизма: готвеха пет манджи и ги готвеха перфектно. Целият град знае - сядаш в ресторант "Балкан" и ядеш шкембе, отиваш в "Нептун" и ядеш рибена супа, отиваш еди-си къде - там са най добрите кебапчета", спомня си той.

В периода 2012-2013 г. Радичев работи в Норвегия, където отказват да му платят. Оттам отива в Лондон, където трябва да открие български ресторант, но нещата се проточват. Междувременно във Велико Търново отваря "Хан Хаджи Николи", след като е купен и възстановен от американеца Едмън Бек. Управителят Любомир Марков кани Радичев да оглави кухнята на хана. Там - преди шест години, се ражда идеята за козе сирене с трюфели: по време на вечеря в "Хан Хаджи Николи" на една маса се събират търговец на трюфели и животновъд. Шеф Радичев му хрумва, че може да изпробва необичайната комбинация. Той моли единият и другият да му осигурят суровините - 100 литра козе мляко и 1 кг трюфели. "Рецептата е за стандартно българско саламурено сирене, но трюфелът се слага в самото начало - в прясното мляко; след това се заквасва, изцежда, пресова и се слага в саламура да зрее", споделя тайните от кухнята шеф Радичев.

Бранд "Радичев"

Шеф Радичев вече има портфолио от 21 продукта. След сиренето с трюфели, прави овче сирене с манатарки, след това терин от патешко месо с парченца угоен патешки дроб и трюфели, кози суджук с трюфели и др., а от тази година и две ракии - "Шафрантийка" с шафран и "Трюфелинка" с бял трюфел и кардамон
Източник: Du Chef Radichev

Шефът чака сиренето да узрее, от време на време опитва и го предлага в ресторанта, където се приема много добре. "Първоначално не бях доволен, почнах да подобрявам рецептата и на четвъртия опит, девет месеца по-късно, се получи добре." Междувременно Радичев е завел дело срещу норвежкия ресторант за неизплатените заплати и го печели. С получените около 20 хиляди лева решава да финансира начинанието си - производство на вакуумирано козе сирене с трюфели.

"Показах сиренето на заведения, магазини - всички ахваха, след което ме питаха за документи. Тогава почнах да търся къде да си го произведа официално", разказва той. В мандра в село Давидово се съгласяват да работят с шеф Радичев с уточнението, че не могат да му осигурят козе сирене - работят само с краве. Главният готвач сам доставя козето мляко и отделно решава да заложи една партида краве сирене с трюфели. "Първата партида козе свърши много бързо. Млякото също свърши, трябваше да чакам козите да дадат мляко. През това време започнаха запитване за краве сирене, защото не всеки обича и яде козе." Така и кравето сирене с трюфели влиза в асортимента на Du Chef Radichev. Вече в ролята на предприемач, главният готвач решава да патентова оригиналния си продукт - козе сирене с трюфели. Процедурата отнема три години.

Двата вида сирене на шеф Радичев намират пътя си към малки магазини с подбран асортимент, както и в заведения. Той измисля няколко рецепти за варненската верига "Годзила". Там му искат типови разфасовки от 200 грама. "Почнахме да пакетираме и при рязането оставаше много голям остатък - изрезки. Аз съм готвач, вече на добро ниво, мога да експериментирам. Гледах, мислих и направих по едрите парчета на кубчета в зехтин, а пък дребните - на крем сирене с трюфели. Така се появиха още два продукта", разказва шеф Радичев.

Източник: Du Chef Radichev

Той вече има 21 продукта в портфолиото. След сиренето с трюфели, прави овче сирене с манатарки, след това терин от патешко месо с парченца угоен патешки дроб и трюфели, кози суджук с трюфели, масло с трюфели и с шафран, три вида сладко: от люти чушки с годжи бери и тиквени семки; от червен лук с мед, краве масло и кафява захар; третото е от моркови с портокалови корички и мента. Има още мед с бял трюфели, а най-новите му "произведения" от тази година са две ракии: "Шафрантийка" с шафран и "Трюфелинка" с бял трюфел и кардамон. До месец ще излезе и третата: отлежала 36 месеца в стари дъбови бъчви ракия с шафран. Всеки продукт се произвежда по рецепта и със суровини на Радичев - сирената в Давидово, ракията в Исперих, терина и сладката в консервния комбинат в с. Православен, до Първомай; меда в Горна Оряховица, суджукът в Търново, маслата в Маноя. "Много ми идват продуктите, вече ми тежи, но няма да се спра с рецептите", казва шеф Радичев.

Асортиментът на Du Chef Radichev се разпространява основно в подбрани магазини и заведения, макар че заради кризата с COVID-19 много ресторанти са спрели да поръчват. Шеф Радичев може да бъде намерен на почти всички големи изложения, а от началото на октомври част от продуктите му се разпространяват в няколко магазина от веригата "Метро".

Банково дело или богословие - това са били двата избора пред Станимир Радичев, който е отраснал в село близо до Стрелча. Не става нито едно от двете - след като не го приемат икономическа специалност при първото му кандидатстване във Велико Търново, той отива да учи "Готварство" в професионално-техническо училище, днешната Професионална гимназия по туризъм в старата столица. Днес шеф Радичев е главен готвач с над 20-годишен опит зад гърба си и собствен бранд - Du Chef Radichev, който предлага 21 уникални продукта, повечето от тях с трюфели. Шеф Радичев дори патентова измисленото от него и засега единствено по рода си козе сирене с трюфели. От сиренето тръгва и идеята му за собствен бизнес - преди това е готвач в различни заведения в България и в Западна Европа, като последният ресторант, който ръководи, е този на "Хан Хаджи Николи" във Велико Търново.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK