Български фирми могат да участват в инкубатор на ЕБВР и Ascendis

Програмата е отворена за компании от четири страни, кандидатстването е до края на февруари

Програмата ще протече на три етапа, като първите два са безплатни (снимката е илюстративна)
Програмата ще протече на три етапа, като първите два са безплатни (снимката е илюстративна)
Програмата ще протече на три етапа, като първите два са безплатни (снимката е илюстративна)    ©  Цветелина Белутова
Програмата ще протече на три етапа, като първите два са безплатни (снимката е илюстративна)    ©  Цветелина Белутова

Малки и средни предприятия от България могат да кандидатстват за участие в инкубаторската програма IncubatorX SME на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и консултантската компания Ascendis. Програмата е отворена също за фирми от Хърватия, Румъния и Сърбия, а документи се подават до края на февруари. Целта е с помощта на водещи предприемачи и консултанти компаниите да се научат как да превърнат идеите си в иновативни продукти и услуги и така да повишат своята конкурентоспособност.

Кой може да участва

Програмата е отворена за малки и средни предприятия с годишни приходи до 50 млн. евро. Компаниите трябва да са частни и с мажоритарни собственици, които са местни предприемачи или предприемачи от държавите, в които работи ЕБВР. Фирмите могат да бъдат от различни сектори с изключение на сектори като военна и тютюнева промишленост, хазарт, финансови услуги и изпитвания върху животни. Кандидатите се очаква също да бъдат финансово стабилни (или потенциално жизнеспособни за стартъпите), както и да нямат предишни или висящи съдебни дела, които могат да възпрепятстват изпълнението на проекта.

За програмата се кандидатства през сайта XbyAscendis. Очаква се документи да подадат над 100 компании, като от тях за участие ще бъдат избрани до 20. Всяка от фирмите ще трябва да определи екип, който да работи по идеите с консултантите от Ascendis и другите предприемачи, така че да се разработи иновативно решение, което да има пряко влияние върху техния бизнес.

Как протича

Програмата ще протече на три етапа на английски език, като официалното начало е на 15 март 2022 г. През първия етап избраните екипи ще разговарят с успешни предприемачи и ще посетят компаниите им. През втория етап екипите ще участват в уъркшопове и хакатони, където ще се научат да валидират бизнес идеите си и да изработват бизнес планове.

В третия етап на инкубатора ще участват пет до седем екипа, които ще бъдат избрани от жури. Той ще продължи 16 седмици, като през това време екипите ще продължат да работят по бизнес идеите си и да се възползват от менторство, уъркшопове и подкрепа при управлението на проектите. Резултатът от работата им трябва да бъде жизнеспособен продукт, който да е готов за пускане до края на програмата.

Участието в първите две фази е безплатно, а за третата се заплаща такса 784 евро. Ниската такса е възможна благодарение на финансирането, осигурено по програмата за иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020", уточниха от ЕБВР.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал