Изба "Заара естейт", която надгради винения туризъм в Южен Сакар

В бутиковата семейна винарна са вложени 4 млн. лв. за 4 години и тя е единствената с хотел и ресторант в региона

"Заара естейт" е кацнала на висок хълм на северозападния склон на Сакар над село Главан
"Заара естейт" е кацнала на висок хълм на северозападния склон на Сакар над село Главан
"Заара естейт" е кацнала на висок хълм на северозападния склон на Сакар над село Главан
"Заара естейт" е кацнала на висок хълм на северозападния склон на Сакар над село Главан
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Бутиковата винарна на старозагорската група "Заара" отвори през 2018 г. в района на Южен Сакар.
  • Тя е първата в района с хотелска част и ресторант и работи активно с другите изби за развитието на винения туризъм.
  • Инвестицията е около 4 млн. лв., а през 2021 г. комплексът излиза за пръв път на оперативна печалба.

Всеки, който е пътувал през Южен Сакар, вероятно е видял и красиви, и причудливи гледки: от мистериозните долмени и светилища от тракийско време до бетонните скелети на недостроени държавни жилища почти насред нищото. Последните са не особено естетичен спомен от проекта "Република на младостта" - държавна програма от 80-те години за заселването на региона Странджа - Сакар с млади семейства, която, разбира се, претърпява пълно фиаско. Но освен с подобни прелюбопитни истории и запазена природа този слабо познат край посреща гостите си и с вино. Тук то има стари традиции, а днес нови инвестиции в лозарството превръщат Южен Сакар в един от топ винарските региони на страната.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Бутиковата винарна на старозагорската група "Заара" отвори през 2018 г. в района на Южен Сакар.
  • Тя е първата в района с хотелска част и ресторант и работи активно с другите изби за развитието на винения туризъм.
  • Инвестицията е около 4 млн. лв., а през 2021 г. комплексът излиза за пръв път на оперативна печалба.

Всеки, който е пътувал през Южен Сакар, вероятно е видял и красиви, и причудливи гледки: от мистериозните долмени и светилища от тракийско време до бетонните скелети на недостроени държавни жилища почти насред нищото. Последните са не особено естетичен спомен от проекта "Република на младостта" - държавна програма от 80-те години за заселването на региона Странджа - Сакар с млади семейства, която, разбира се, претърпява пълно фиаско. Но освен с подобни прелюбопитни истории и запазена природа този слабо познат край посреща гостите си и с вино. Тук то има стари традиции, а днес нови инвестиции в лозарството превръщат Южен Сакар в един от топ винарските региони на страната.

"Заара естейт", един от последните винени проекти тук, е кацнала на висок хълм на северозападния склон на Сакар над село Главан - еднакво отдалечено (на 30-ина км) от Харманли и Любимец, Тополовград и Гълъбово. Комплексът е потънал в тишина, зеленина и горски аромати, а от последния му етаж се разкрива огромна гледка към Тракийската низина. Заради това местоположение и заради дзен усещането тук "Заара" нарича себе си "място над нещата".

Двигател за винения туризъм на региона

Отварянето й преди четири години даде сериозен тласък на винения туризъм в Южен Сакар, където близо една от друга са концентрирани няколко изби с фокус върху висококачествените вина. "Заара естейт" обаче е първата с бутикова хотелска част, добър ресторант и релакс зона - база, която липсваше в региона.

Избата вече е и важна част от събитията на местния винен фестивал "Сакар 4х4", работи и допълнително за развитието на винения туризъм, като предлага на гостите си турове с дегустации и в останалите изби в района. "Много добре се разбираме и работим с колегите. Мисля, че развитието на винения туризъм в региона е правилната мисия и път за бъдещето", казва собственичката и изпълнителен директор на "Заара естейт" Красимира Недева.

Тя е двигателят на избата, човек с много енергия и предприемачески дух. Семейството й е тясно свързано с региона - родителите й са родом от Главан, където "Заара" днес управлява резиденция за стари хора, има собствена млекарница, стада и градини (виж карето). "Преди няколко години решихме да инвестираме и в лозя в региона. Междувременно научихме, че старата ведомствена вила до селото на бившето държавно транспортно предприятие в Гълъбово се продава изгодно. Решихме да я купим, малко по сантимент, тъй като тя е строена по времето, когато баща ми бе директор на предприятието", разказва собственичката на избата. Впоследствие решават да я превърнат в бутикова винарна с хотел.

Първите си вина "Заара" пуска през 2018 г., а същата годна е открит и комплекса - с капацитет 40 гости в хотелската част, ресторант и изба със сравнително малко производство - 60 - 70 хил. л годишно.

Регионът на Южен Сакар е известен с плътните си и мощни червени вина от мерло, сира, каберне фран, както и мавруд. От белите сортове добре на този горещ и сух климат пък се чувстват вионие, шардоне и тамянка. "Заара" има 150 дка лозя с всички тези сортове, както и с не така типичния за региона совиньон блан, имат малко насаждения с гевюрцтраминер и карменер, а най-новите лозя са с мискет.

Основните серии вина са Dogma в средно високия ценови клас и Zaara Estate в по-базовия. Лозята на избата все още са много млади - първите са засадени преди около 6 години, което означава, че в следващите години вината на "Заара" тепърва ще показват потенциал и дълбочина. Засега те очароват със свежест, чист сортов и тероарен характер.

Сред бестселърите са тамянката и сирата, както и розето от сира, а от купажните вина високо оценяван е блендът между сира, каберне фран и карменер. "Заара" внасят и пенливо вино от Италия - от сорта глера (от който се прави просеко). Любопитен факт е, че част от вината отлежават под вода до Царево, и са атрактивни като оригинален подарък, а от екипа се гордеят се с това, че тяхно е първото българско вино отлежало на дъното на Черно море.

Сред посетителите на винарната има и заклети почитатели на виното, българи и чужденци, но и уикенд туристи, привлечени от непознатия регион на Сакар или търсещи релакс. Има и случайни гости - например румънци на път към гръцкото море, които търсят удобно място за нощувка. "Много от тях се завръщат пак или са ни препоръчвали на приятели", казва собственичката на избата.

За гостите се предлагат винено-исторически турове - до други изби или забележителности в околността, както и велосипеди. А релакс зоната включва закрит топъл басейн, парна баня, сауна и масажи. "Исках да има различни активности, защото хората са различни - някои са активни и искат да видят много неща, други искат просто да релаксират", казва Недева.

Особено отношение тя е вложила в ресторанта, в който работят и с продукти собствено производство - виното, млечни продукти от млекарницата в с. Главан, сладка и зеленчуци от собствените им градини, агнешко месо от специално елитно стадо. Извън това подбират и качествени локални продукти - например прочутия катък (ахчак) от малки местни производители или бургери от близка ферма с блек ангъс животни.

"Отношението и културата на хората към виното и храната се подобряват, и то не само в София, но и в другите градове. Вече има достатъчно хора, които могат да оценят и концепцията на нашето място, която е да предложи по-специално отношение", казва собственичката на "Заара естейт".

Труден, но грабващ бизнес

По думите на Красимира Недева в хотела и избата до момента са вложени около 4 млн. лв.

"Харесва ми да работя по различни проекти - да им вдъхвам живот и да преминавам към следващото предизвикателство. Мислех си, че и с избата ще е така. Оказа се обаче, че винарството изисква повече време и внимание. Това е по-дълга инвестиция, развива се по-бавно, конкуренцията е сериозна", казва тя. В бизнеса има и други трудности - липсата на хора е сред най-големите проблеми за региона, който е силно обезлюден. Още по-трудно е да се намерят професионални кадри за винарната, особено мотивирани. Все пак в "Заара" са успели да създадат добър екип, като повечето служители са с тях от самото начало.

Проблеми създаде и ковид кризата, която връхлетя скоро след отварянето на комплекса и през която "Заара" преминава с находчивост. В хотела например в това време привличат посетители с атрактивни оферти за дистанционна работа. Развиват нови канали за продажба на вино - в месарски и плод и зеленчук магазини в градовете. Заради изместеното потребление към домовете пускат и бег-ин-бокс опаковки, каквито в началото не са планирали да имат. "Ние сме малка бутикова изба, не исках да слизаме съвсем в зоната на най-масовото вино, затова заложихме на малко по-висок клас и по-добри опаковки", казва Красимира Недева.

Сега сякаш най-трудното е зад гърба им и тя е доволна, че за 4 години работа през 2021 г. комплексът успява да излезе на оперативна печалба, макар и малка (около 12 хил. лв. при оборот 1.3 млн. лв.). "Миналите години се е случвало хотелът или ресторантът да е на плюс, но пък избата да не е, или обратно и това водеше до обща загуба. Миналата година успяхме да обърнем нещата, като за това помогна и активният ни маркетинг", казва тя. А освен бизнес предизвикателствата в "Заара естейт" със сигурност я задържа и удовлетворението да създаваш продукт, който идва от природата и носи удоволствие на всички.

Семейната група от фирми

Винарната е една от последните инвестиции на старозагорската група "Заара" - семеен бизнес, стартиран от инж. Янчо Иванов през 90-те години на миналия век. Първата компания на "Заара" е с основна дейност производство и пласмент на тютюн, а през 2005 тя купува тютюнопреработвателното предприятие "Първомай - БТ" през Софийската фондова борса, на което е собственик и досега. Групата има и земеделски инвестиции - насаждения със зърнени култури в района на Стара Загора.

През годините семейството развива и туристически бизнес, като днес са собственици на хотел в Слънчев бряг, къщи за гости в с. Ягода до Стара Загора, ресторант в Стара Загора. В близкото до винарната село Главан управляват резиденция за стари хора, имат и собствена млекарница в селото, животни и градини, от които идват някои от продуктите в ресторанта.
Все още няма коментари
Нов коментар