🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сложни модерни идеи – за някъде другаде

Това е впечатлението от първата концепция на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В края на април Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ) представи своите виждания за инвестиране на структурни фондове в развитие на българската икономика и бизнес през следващите седем години. Изводът е, че няколко добри идеи и мерки, доказали интерес и усвояемост от бизнеса, се прокрадват плахо в една концепция, която отразява може би правилни икономически теории, може би приложими в страни като Израел, САЩ, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур, но не и България.

Усещането, което концепцията на МИЕТ за следващата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" оставя, е, че настоящата оперативна програма "Конкурентоспособност" сякаш не е съществувала и няма тежки уроци от нейното планиране и усвояване.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • + 13

  Интересно как здравата идея и мисъл, че ни трябват конкурентни фирми, работни места и повече приходи, след обработване от министерството става един пожелателен списък без връзка с реалния живот и желание да се откриват още държавни агенции и т.н.
  За всеки един бизнес проект е важно да има пазарно търсене. Без него всичко е загуба на пари и време за да може шайка от "ръководители на проекти/клъстери/направление" да "усвоят" едни пари. Според мен да изберат 3-4 направления и да видят с какво могат да помогнат реално на фирмите. Моят списък би бил:
  - туризъм така щото към зимния и летния сезон да добавим спа сезон за застаряващите западно европейци (и не само)
  - ИТ защото входната бариера е ниска: светъл ум, компютър и софтуер
  - селско стопанство с акцент върху продукция с по-голяма добавена стойност
  - имаме вече сериозно количество фирми правещи авточасти и компоненти. Около тях може да се построи по-голям кръг от сходни/потребни им производства.
  Всички тези инициативи, обаче, трябва да имат количествени и качествени измерители на успеха.

  Нередност?
 • 2
  ditora avatar :-|
  ditora
  • - 1
  • + 4

  А според мене не трябва да има ограничаване на свери, които да се финансират и такива които не. Всяко предприятие, което изпълнява определени критерии трябва да има възможност за финансиране от еврофондовете. Нашата икономика има нужда от всякакви бизнеси, които да създават работни места, а най често секторите с ниска добавена стойност създават най много работни места - примерно шивашката индустрия.
  Важното е парите от Европа да отиват на терена т.е. в работещите фирми, а не в паркове , центрове и т.н.
  Не мога да разбера, ние имаме бизнес на който не му помагаме /да не кажа направо че му пречим / да оцелее, а в същото време искаме да създаваме бизснеспаркове, който да създават /привличат/ бизнеси !

  Нередност?
 • 3
  opinionated avatar :-|
  opinionated
  • - 3
  • + 2

  меко казано странно звучи твърдението на автора, че трябва да финансираме предимно (или изцяло) експортно ориентирани компании. защо да субсидираме по-евтина продукция за външното потребление, вместо да се насочим към субсидиране на сектори ориентирани към вътрешния пазар, където цялото население би усетило ползата от по-евтини стоки.

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  До коментар [#3] от "opinionated":

  Програмата е за иновации и конкурентоспособност. Какви ще са тези "иновации", които да са иновативни само у нас? Има ли "българска химия", "българска автоматика", "българска механика", че нещо новосъздадено да е ново само за нас, ама навън нещо хич да го няма? Критерият продукцията да бъде оценена зад граница е достатъчно добър, не бих го отменил. Още повече предвид 20-годишния опит с "връткане на фактурки" на местно ниво, където на хартия може да бъде доказан всякакъв разход и всякакъв оборот...

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 5

  Една ценна информация от статията, която си заслужава да я препиша в синтезиран вид:

  А. "Ако един милиард евро европейски фондове се планират като 15-30% грант, който да подтикне фирмите да инвестират основно собствени пари, един милиард евро ще останат неусвоени, просто защото собствен ресурс в икономиката няма"

  Б. "в настоящия програмен период при грант между 50% и 90% близо една трета от спечелилите фирми се отказват от проектите си, просто защото не могат да ги финансират предварително."

  >>> Т.е. за усвояването на 1 милиард евро, предвидени за грантове от по 15%, бизнесът ще трябва да добави насреща 6 милиарда евро суха пара. Всеки сам да се досети, има ли я тази сума или я няма изобщо. Всеки сам да помисли, дали някой ще се затича да спазва всичките изисквания, срокове и ограничения на програмата, поради всяко от които ще пропусне някакви ползи и ще има административни разходи. Още повече, че има емпирични данни (виж по-горе броя на отказалите се).

  В същото време авторът е от консултантите по европроекти, на които добре се услади да внасят цели заводи за по няколко милиона и цялата работа да приключи с две фактури, 3 месеца срок за изпълнение и консултантски хонорар 5% върху няколко милиона. Вносителите на техника също са много активни - техните майки са се договорили отдавна на ниво Брюксел, Париж и Мюнхен, техните проекти да минават на "зелена вълна". Което също доведе до балонизация, например с фурните, които почнаха да ги финансират първо по ФАР, после САПАРД и сега по още 3-4 мерки. Сега 2/3 вече ги няма, но мястото им заеха цеховете за дограма. Каква да е модата, се определя от това кой вносител е най-активен в промоцията на стоката си, която може да бъде купена и по европроект, да имате предвид.

  Ето и моите предложения:

  Оглежда се, кои от досегашните програми за иновации (с местен научен персонал и местни ВУЗ) са тръгнали добре и какво е куцало, за да е още по-добре. Където има пробиви, се разширяват. Фирми с изрядни проекти се вкарват в "златен стандарт" като този за ДДС-данъкоплатците и при следващ проект ползват "зелена вълна". Когато местният научен потенциал се насити със средства и престане да подава проекти, тогава винаги може да се пуснат 2-3 от старите програми за технологична модернизация, където няма спор, че всичко ще бъде наддоговорено и усвоено за нула време. Там нещата отдавна са подредени. От купувача, през вносителя, консултанта и чиновника всички са си на мястото и си чакат премиите.  Нередност?
 • 6
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev
  • + 5

  "...Оперативната програма за регионално развитие 2014-2020..."

  Това ми звучи като "Петилетката в удължени срокове."

  Иначе тези програми са си централно планиране в Ервопейски мащаб.

  През 1990 година от такова планиране се разпадна СИВ.

  А иначе от строежи на големи сгради се забогатява. Така казва Доналд Тръмп и съм склонен да се съглася.

  По същество става следното. Печатат се пари - евро, долари, паунди, йени и други - правят се програми като гореописаната и парите се дават на фирми. Те строят. Сгради има. Спечелили от строенето има. Това е. Дали ще има иновации...това не е приоритет. Важното е програми да има.

  А иначе, за иновациите стига и гараж. Apple и Microsoft от там са тръгнали.

  Иска се и креативност, която не е присъща на централните плановици.

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 5

  [quote#6:"nedyalkodonev"]Иначе тези програми са си централно планиране в Ервопейски мащаб. [/quote]

  От европрограмите има един основен смисъл. Ако не беше ЕС да ни казва за какво да харчим, на местно ниво "родният политически елит" щеше единодушно да реши, парите да бъдат раздадени за пенсии или за покриване на загубите в губещи държавни предприятия. С европроект все нещичко ще остане, предполагаме все пак че от 3 поне 1 ще иска да направи нещо дългосрочно.

  Нередност?
 • 8
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • + 3

  [quote#6:"nedyalkodonev"]А иначе, за иновациите стига и гараж. Apple и Microsoft от там са тръгнали.

  Иска се и креативност, която не е присъща на централните плановици. [/quote]
  Първото е така, но за второто се иска да живееш в "първата вълна" — там където навлизат новостите и се използват масово, за да имаш възможност да "напипаш" посоката на търсенето. Няма как да си заобиколен от каруци и изведнъж да измислиш нов принцип на скоростна кутия за автомобил. Най-много да измислиш подобрен ремък за юздите или по-здрава каруца.

  Нередност?
 • 9
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА
  • + 1

  тук всички се гласят да усвояват

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал