Всички съседи са ни скъпи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всички съседи са ни скъпи

Всички съседи са ни скъпи

Програмите за финансиране на енергийната ефективност в жилищата

Мара Георгиева
10119 прочитания

© Shutterstock


75%

може да достигне безвъзмездната помощ по програмата "Обновен дом"

Колко изостава България по изпълнение на целите за постигане на енергийна ефективност е тъжна тема. Особено на фона на години говорене, специализирани форуми и стотиците пъти, в които сме попадали на реклами за финансиране на енергийната ефективност при домакинствата. 

Все пак и към днешна дата възможности собствениците да бъдат подпомогнати финансово в своите инвестиции в енергийна ефективност има и е въпрос най-вече решителност, търпение, добро планиране и организация на съседите резултатът за тях да бъде положителен.

"Обновен дом"

Основната действаща програма в момента е проектът "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран от оперативна програма "Регионално развитие", който продължава до 2015 г. Инициативата предвижда 50 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за мерки за енергийна ефективност. Средствата се предоставят на сдружения на собственици на жилища, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост, а в проекта могат да кандидатстват собствениците от по-големите градове в страната.

Собствениците на всяка одобрена жилищна сграда могат да получат безвъзмездно до 75% от стойността на бюджета за саниране - за изготвянето на технически/работни проекти, за строително-монтажните работи и строителния надзор, за разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация и набавянето на необходимите разрешителни документи. Проектът покрива изцяло разходите за обследване на сградата и енергийната й ефективност. Единствено притежателите на самостоятелни обекти, които се използват за стопанска дейност, трябва само да покрият разходите за своя обект и дела си от общите части.

При подготовката на цялостната документация за кандидатстване собствениците могат да потърсят помощ от седемте проектни мениджъри (по един за всеки от 6-те района на планиране в страната и един за София). Контактите им са на сайта на бившето вече Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което управляваше проекта за енергийна ефективност в рамките на правителството и на ГЕРБ. Към момента не е ясно как ще продължи програмата, тъй като ресорът жилищна политика се планира да бъде преместен в Министерството на инвестиционното проектиране.

Процесът по обновяването би трябвало да продължи да се организира от ресорната институция. За всяка одобрена сграда се възлагат отделни обществени поръчки за изработване на технически/работен проект и строително-монтажни работи, като представител на сдружението на собствениците има право да участва при избора на изпълнител.

Съфинансирането

Собствениците на жилища в сградата трябва да осигурят съфинансиране в размер на 25% от бюджета за реновиране. При нужда от средства за своя дял от инвестицията те могат да се обърнат към специалния Фонд за жилищно обновяване (ФЖО), който се управлява от Корпоративна търговска банка. Фондът предоставя заеми и банкови гаранции. Кредитите се предлагат при лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс надбавка от 4.5%, 5.5% или 6.5%. Клиентът получава гратисен период 6 месеца, а срокът на издължаване е до пролетта на 2022 г.

Едно от изискванията към сдружението на собствениците, за да получи безвъзмездна помощ, е да осигури по 500 лв. за всеки собственик на самостоятелен обект по сметка на проекта "Енергийно обновяване на българските домове".

Преди да кандидатстват за кредит от фонда обаче, сдруженията трябва:

• да са се свързали със съответния проектен мениджър • да имат положителна оценка за допустимост на сградата - извършва се от избран за тази задача външен изпълнител • общото събрание на собствениците да е взело решение сдружението на собствениците да подаде заявление за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност
• проектният мениджър да е изготвил индикативен бюджет за обновяване на съответната сграда • проектният мениджър да е направил разпределение на разходите между отделните собственици на самостоятелни обекти в сградата • да е определен размерът на необходимия кредит
• проектният мениджър да е дал положителна предварителна оценка, че сградата отговаря на условията за отпускане на кредит по проекта

- общото събрание на собствениците да е взело протоколирано решение за кандидатстване за кредит пред фонда.

Другата програма

Собствениците на жилища могат да кандидатстват за целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ за енергийна ефективност и по друга програмата - REECL, разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност. Тя е отворена до края на юли 2014 г.

Средствата по нея се предоставят на четири търговски банки - Прокредит банк, Райфайзенбанк, Банка ДСК, СИБанк, които отпускат кредити за енергоспестяващи мерки в българските домове. В момента обаче СИБанк временно е преустановила предоставянето на кредити до получаване на нови средства от ЕБВР.

По тази програма освен сдружения на собственици могат да кандидатстват и индивидуални домакинства. Всеки, който получи кредит по REECL, има право да ползва безвъзмездна помощ до 20% от стойността на направените подобрения в дома и до 30% от размера на финансирането на групови проекти на етажната собственост, или до 35% - за сдружения на етажната собственост при едновременно изпълнение на два вида проекти. За групов се смята проект, при който поне три жилища в дадена сграда кандидатстват за едни и същи енергоспестяващи дейности, засягащи общи части или инсталации на сградата като цяло. Безвъзмездната помощ обаче се одобрява след успешното завършване на проекта и при условие че всички условия са изпълнени. За да могат да получат тази финансова помощ, кандидатите трябва да купуват само предварително одобрени от програмата съоръжения и материали, а пълният списък с признатите инвестиции и доставчиците се намира на www.reecl.org.

Четирите банките предоставят кредитите при различни, но сходни условия. Повечето отпускат кредит до 35 хил. лв, а една от тях - до 50 хил. евро. Лихвите варират между 9.95% и 12.95%, а обикновено срокът за погасяване е до 10 години. Усвояването на кредита става еднократно или на етапи – при осъществяване на индивидуални проекти, и еднократно – при осъществяване на проекти в цяла сграда. Има до четири месеца гратисен период за издължаване на главницата.

Клиентите, които искат да се включат в програмата, е добре да направят няколко основни стъпки, съветват експертите на СИБанк - да преценят откъде идват най-големите топлинни загуби, да изберат оборудването, от което се нуждаят, и да вземат оферта от фирмата доставчик. Когато са готови с офертата, трябва да попълнят искане за кредит. След завършване на проекта в определен срок се подава в банката искане за безвъзмездна помощ.

Основни стъпки за кандидатстване по програмата "Обновен дом"

- Подаване на заявление за интерес и подкрепа

- Одобрение/неодобрение на заявлението

- Оглед на сградата

- Създаване на сдружение на собствениците*

- Осигуряване на сумата от 500 лв. за всеки апартамент

- Одобрение/неодобрение на заявлението

- Изготвяне на индикативен бюджет на сградата и разпределение на разходите на всеки собственик

- Подаване на заявление за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност

- При одобрение сключване на споразумение между сдружението на собствениците и отговорната за програмата институция

Източник: ОПРР

* Сдружението на собствениците следва да бъде учредено и регистрирано в процеса на подготовка за кандидатстване за финансова помощ и преди подаване на заявлението за финансова помощ.

Критериите

За да бъде включена в програмата "Обновен дом", една сграда трябва:

- да е поне на 3 етажа

- да има минимум 6 самостоятелни жилища

- да е проектирана преди май 1999 г.

- да има сдружение на собствениците, регистрирано съгласно закона за етажната собственост
75%

може да достигне безвъзмездната помощ по програмата "Обновен дом"

Колко изостава България по изпълнение на целите за постигане на енергийна ефективност е тъжна тема. Особено на фона на години говорене, специализирани форуми и стотиците пъти, в които сме попадали на реклами за финансиране на енергийната ефективност при домакинствата. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kiki2000 avatar :-P
  kiki2000

  Чудесно, навих се! Сега остава само да кандърдисам собствениците на останалите 99 апартамента в 16-етажната сграда в която живея и готово!

 • 2
  marina.1967 avatar :-|
  marina.1967

  До коментар [#1] от "kiki2000":

  Ние и 10 апартамента не можем да ги накараме да се вклюàт заедно, пък какво да говорим за 99...

 • 3
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Всичко е направено да се пълнят гушите на банките, администрациите и определени фирми. Във Варна само за остъкляване трябва да извадиш 14 документа и да платиш около 700 лв преди да си започнал. Цялата описана тук тромава процедура сигурно ще трае с години. Но предварително трябва всеки да внесе 500 лв по сметка на "проекта". Реално погледнато така наречените "безвъзмездни" помощи отиват изцяло в джобовете на - фирмите "за изготвянето на технически/работни проекти, и строителния надзор, за разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация и набавянето на необходимите разрешителни документи. Проектът покрива изцяло разходите за обследване на сградата и енергийната й ефективност." Основните разходи за строително-монтажните работи собствениците ще платят от джобовете си т.е. сумата е същата която биха платили без да ползват тази помощ. За това почти никой не се вързва на номера.

 • 4
  gfq54310727 avatar :-|
  gfq54310727

  Кви гуши ... дават ти да си ремонтираш катуна за 25% от цената ти пак не искаш... :(

 • 5
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Абе хората ни правят промоции от 75%, като не е ясно предварително колко са надути цените.

 • 6
  tims avatar :-|
  tims

  Като се остойностят всички загуби на време за да се получи финансирането и се сложат лихвите по заемите, финансовият ефект за хората е нулев, ако не и отрицателен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK