Заложи на новото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заложи на новото

Заложи на новото

Схема финансира разработването на нововъведения от стартиращи фирми

Мара Георгиева
7398 прочитания

© Shutterstock


Близо 39 млн. лв. (20 млн. евро) са предвидени за разработване на иновации от стартиращи предприятия по една от най-новите процедури на оперативна програма - "Конкурентоспособност".

Ще се финансират безвъзмездно дейности по създаване на нов продукт, процес или услуга – от икономическата и финансовата оценка, през опитния образец до одита на вече реализираното (виж карето "Какво се финансира").  Изискването е предприятията да са създадени до 3 години преди датата на кандидатстване. Освен това предприемачите трябва да докажат, че имат познания и опит в съответната област, както и възможности да разработят нововъведението. Важно условие е фирмата да не нарушава чужди права върху интелектуална собственост, което се удостоверява с попълването на декларация.

Безвъзмездната финансова помощ за един проект е до 90% от общите допустими разходи по него. Фирмите могат да кандидатстват за минимум 40 хил. лева и максимум - 391 166 лева (200 хил. евро).

Предимство ще имат проекти за разработване на иновации в областта на информационните, еко- и енергоспестяващите технологии, както и на тези, свързани със здравето. Продължителността на всеки проект трябва да е максимум 24 месеца.

Какво ново

Новото при схемата е, че ще има пет сесии за набиране на проектни предложения (виж карето "Срокове"). Различна е и процедурата за кандидатстване.

Предприемачите трябва да попълнят първо т.нар. формуляр за предварителен подбор. Одобрените ще получат покана за подаване на цялостно проектно предложение. Следва оценка и евентуално отхвърляне или одобрение, последвано от сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Във времето от подаване на предложението до получаване на уведомление за одобрението или отхвърлянето му фирмата не може да кандидатства отново по тази процедура. Но няма проблем, ако получи съобщение за отхвърляне, да подаде нов формуляр за предварителен подбор през следващата сесия за набиране на проекти.

"Замисълът на финансовата подкрепа за иновативни компании е наличният ресурс да бъде фокусиран върху фирми с потенциал за бързо развитие и създаване на висока добавена стойност. Липсата на такъв фокус и недостатъчното приоритизиране на процедурите досега бе една от основните забележки към нас от страна на Европейската комисия", казва заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Сравнението

От 2007 г. досега са обявявани няколко схеми за подкрепа на иновации на бизнеса. Част от процедурите финансират разработката на нововъведения от стартиращи предприятия, а друга – внедряването на иновации.

Първата схема за "Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия" беше обявена през 2007 г. заедно със старта на програма "Конкурентоспособност" и бе затворена за прием на 23 ноември 2010 г. Реализацията й беше съпътствана с редица трудности за бизнеса – огромен брой отпаднали по формални причини проекти, промяна на правилата със задна дата, проблеми с отчитане на извършеното, забавено финансиране и др.

Според Стоян Недев, главен експерт "Европейски програми" в "Елана инвестмънт", сред основните причини за възникналите около тази първа схема проблеми е бил механизмът на разглеждане на проектите. Прилаганият тогава принцип на формиране на оценителна комисия изисквал кандидатствалият проект да изчака за разглеждане, докато се съберат общо 10. "Това понякога отнема повече от година. А, както знаем, иновациите са пряко свързани с момента, в който ще бъдат създадени. Докато се изчаква разглеждане на проекта, пазарната среда се променя и обезсмисля в известна степен инвестицията, която фирмите вече са направили", обобщава Недев.

Валери Караманов, управител на "Програм консултинг", също припомня, че "най-важното при иновациите е времето. Разглеждането и оценката на проектите трябва да се извършва много бързо, защото иначе новостта се губи".

Сегашната схема "Разработване на иновации от стартиращи предприятия" е продължение на процедурата от 2007 г., но в нов подобрен вид. Въведени са редица административни облекчения, които разширяват кръга на потенциалните кандидати, обясняват разликите експертите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Например налице е възможност за предварителна проверка дали проектното предложение съдържа всички изисквани документи. Ако нещо липсва, то може да бъде поискано допълнително. Освен това някои от декларираните обстоятелства вече се проверяват по служебен път в Търговския регистър.

Новост е, че се допуска участие на външни оценители, избрани на конкурентен принцип, което ускорява процедурата по оценка на проектите. Кандидатите вече имат възможност да подават жалби и възражения, както и искания за допълнителни разяснения за дадено проектно предложение.

Отпаднали са условията за допустимост на фирмите, изискващи да се приведат доказателства за извършени разходи за научноизследователска и развойна дейност през една от последните три години (също причина при предишната процедура да отпадат значителен брой кандидати).

Облекчения има и в процедурите за отчитане на проекта. Например премахнато е изискването да се подава всеки месец справка за свършеното, посочват от МИЕТ.

Дали направените промени и облекчения са достатъчни, ще стане ясно, след като приключат сесиите за набиране на предложения. Засега статистиката, предоставена от МИЕТ, показва, че по програма "Конкурентоспособност" са предвидени 482.1 млн. лв. средства за иновации. От тях до момента са сключени договори за безвъзмездно финансиране на стойност 31.6 млн. лв. (договорите в процес на изпълнение са на стойност 25.7 млн. лв). А платените средства по иновативни проекти са само 2.5 млн. лв.

Какво се финансира

- Изработване на икономическа, финансова и техническа оценка

- Извършване на изследвания, измервания и изпитвания

- Създаване или финализиране на опитен образец, функционални тестове на нови продукти, процеси или услуги

- Разработване на технологии за производство, респективно създаване или осъществяване на иновация

- Разработване на промишлен дизайн

- Защита на интелектуална собственост

- Изработване на бизнес планове, пазарни анализи и проучвания

- Организиране на демонстрации, участия в изложения

- Разработване на интернет страница

- Консултантски и юридически услуги

- Консултантски услуги за изготвяне на проектното предложение (не повече от 10 хил. лв.)

- Дейности за визуализация на проекта (не повече от 2000 лв.)

- Одит на проекта (не повече от 20 хил. лв.)

Срокове

Сесия 1 – до 9 март 2011 г.

Сесия 2 – до 10 май 2011 г.

Сесия 3 – до 12 юли 2011 г.

Сесия 4 – до 13 септември 2011 г.

Сесия 5 – до 15 ноември 2011 г.

Какво предстои

За 2011 г. са предвидени четири нови процедури, свързани с иновациии и иновационна дейност. Подкрепа от 90 млн. евро е замислена за развитие на научноизследователска и развойна дейност от предприятията, изграждане на технологични паркове, развитие на приложни изследвания в изследователски организации и създаване на иновационна мрежа. Освен това много е вероятно ресурсът от рисковите фондове, които предстои да стартират, да се насочи към иновативни фирми, защото те имат най-голям потенциал за развитие. Този ресурс е на стойност 150 млн. евро за близките 3-4 години, уточниха от МИЕТ.

Близо 39 млн. лв. (20 млн. евро) са предвидени за разработване на иновации от стартиращи предприятия по една от най-новите процедури на оперативна програма - "Конкурентоспособност".

Ще се финансират безвъзмездно дейности по създаване на нов продукт, процес или услуга – от икономическата и финансовата оценка, през опитния образец до одита на вече реализираното (виж карето "Какво се финансира").  Изискването е предприятията да са създадени до 3 години преди датата на кандидатстване. Освен това предприемачите трябва да докажат, че имат познания и опит в съответната област, както и възможности да разработят нововъведението. Важно условие е фирмата да не нарушава чужди права върху интелектуална собственост, което се удостоверява с попълването на декларация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Изключително важна програма, чиито ход трябва да бъде следен непрестанно. При 200 патентни заявки годишно в България спрямо 18 хиляди в Израел, това ще е първият лакмус, дали нещата са наистина толкова зле. В централната преса с лекота пробиват новини тип "Силистренец изобретява устройство, с което сметките за ток падат двойно", "Руска засекретена технология прави варовика на петрол" или "Изобретател от Бургас накара москвича си да лети" . Дано същите пишман-новатори не опоскат и европрограмата, дано проверяващите имат основна техническа грамотност, за да не им се хванат на алхимизмите и дано не станем за смях на Европа.

 • ectet

  Няма място за хвалби - още не са обявени резултатите по старата процедура: дори и някой проект да бъде одобрен сега, след година и половина, той едва ли е вече иновационен, а и сигурно заявителите отдавна са се отказали да чакат...

 • 3
  damianrm avatar :-(
  damianrm

  Ахаааааааа.Хъъъъъъмммммм. Нова процедура ?!? улеснение правила ?!?

  Хъъъъъъъмммммм. Може и по-добре да е . Аз от 1 год. чакам проекта решение да излезне - и вече съм се отказал почти. НЯМА ОТГОВОР ОЩЕ ! А - първия беше - липсващ отчет за финаси мин. година , при положение че има актуално състояние че фирмата е новорегистрирана!!!

  Нов бардак със стари курви става ли ?То това хората които работят по тази програма - СА НАЙ-ЗЛЕ РАБОТЕЩАТА ДА В цялата България !
  Нов проект ще подам САМО АКО ИМА НОВИНА КАТО - РАЗПУСКАНЕ НА АГЕНЦИЯТА ЗА МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, поемане на функцията и от др. организация (или въобще отпадането, то проектите тука се ценяват и ръководят от две организации и накрая става един ... средееееееннн :-)

 • 4
  martin_dechev avatar :-P
  Martin Dechev

  Статията вдъхва доста оптимизъм и съм някак си склонен да бъда оптимист (или по-скоро ми се иска да съм оптимист). Добре, много хора негодуват как в България няма иноватори и иновации. Тогава, хайде всеки да се впрегне и да направи нещо. Много хора, които нямат работа или просто имат доста свободно време така и не се наемат да 'изтърбушат' Интернет пространството и да видят какво могат да свършат в своя полза (и в полза на обществото въобще).

  Например, има хора с много добри идеи, които обаче по някаква причина ги мързи да разучат как да кандидатстват за финансиране по следприсъединителните програми на ЕС. Друга тема за разговор е, че също така доста хора даже не знаят за съществуването на този род финансиране.

  Замисълът ми е, че като членове на една общество, което се опитва да се трансформира от комунистическо в гражданско, трябва да сме максимално активни, дейни, отговорни и да поемаме инициативата - за каквото и да става на въпрос. В този контекст, по някакъв начин трябва да се вмени промяна в разбирането, че всички други са виновни, а аз не, както и че държавата трябва да помага за всичко и на всички. Защото това, което правим вкъщи, го правим и на работа, правим го и на улицата, и така всичко се екстраполира отново и отново в цялото общество. И после се чудим защо сме в това положение...:)

  Според вас какво може да се направи?

 • 5
  mapto avatar :-|
  mapto

  Заинтересованите да кандидатстват могат да се информират допълнително на http://www.opcompetitiveness.bg/bg/projects/id_99.html

 • 6
  radorado avatar :-?
  Радослав Георгиев

  Тази новина изглежда хубаво, но май няма много гласност (съдя по масовите медии).
  Трябва да стигне до възможно най-много млади хора (студенти) в по-хубавите университети у нас.
  Също така трябва да има и добронамерени хора, които да водят ентусиастите сред всички тези буламачи от документи и прочие - само като погледне човек какво трябва да прави и лесно може да се откаже.

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  полза от тези програми ще има само за цитираните господа консултанти, и за чиновниците по министерствата, дето с това си оправдават заплатите.
  много по-добре е европейските пари да се похарчат за пътища, канализация, и други подобни обществени блага, от които ще има полза за всички. а иноваторите и предприемачите, които имат добри идеи, ще си ги развият и без чиновниците да им "помагат". е марк зукърбърг да не е получил европейска помощ, за да направи фейсбука - пък стана милиардер човека.

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#7] от "Камен":

  Трябва да си доста глупав, ако като предприемач не оцениш възможността да получиш безвъзмездно финансиране (дори бизнес ангелите искат дялово участие). А вече конкретната преценка дали ползите оправдават бюрокращината е съвсем друг въпрос.

  А не е като да няма пари и за магистрали. Само да имаше кой да може да ги усвоява...

 • 9
  Pavp12 avatar :-|
  Pavlin Prodanov

  Свикнали сме да мислим, че тук всичко се опорочава и до голяма степен това е така, защото сме твърде алчни, но без хъс и упорита работа и най- добрите идеи си остават само едни дори идеи. Това че някои си е милионер или милиардер е само резултата, който ние виждаме, зад който стоят огромен труд и личностни качества, които е необходимо да се съчетаят за да излезе нещо. С оплаквачество нищичко не става, камо ли пък нещо обществено значимо. Най-ценния ни актив който всички притежавеме в крайна сметка е нашият ум. А това че някой дава пари да подкрепи нашият ум е повече от чудесно, и този някой едва ли е по-глупав от самите нас. Хората на Запад като цяло разсъждават твърде различно от нас, чудя се кога ли ние ще сме в позицията да отпускаме средства за развитие на иновации в Пакистан например. Май няма да съм жив. Умния човек използва възможностите, всяка възможност по-точно, трябва да се запитаме ние какво правим - информираме ли се достатъчно, работим ли упорито за реализация на идеите си, или така ще си оцеляваме все на ръба, скотската.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Фермери хотелиери

Фермери хотелиери

Процедурата свърши

Процедурата свърши

Направо от фермата

Направо от фермата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.