Атрибутът на офертите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Атрибутът на офертите

Атрибутът на офертите

Над 60% от кандидатите за субсидия за покриване на стандарти са отхвърлени по формални причини

Мара Георгиева
5821 прочитания

© Добриян Добрев


Трябва ви сертификация по ISO. Решавате да я платите с европари. Доволен сте, че има подходяща програма. Намирате си консултант. Работите по предложението няколко месеца. Накрая не разглеждат офертата ви по същество заради технически нередности. Не сте щастливи, съжалявате за изгубеното време и пари, но явно сте пропуснали нещо. После разбирате, че така са още 60% от кандидатите. Хм...

Точно това се е случило в последната процедура "Покриване на международно признати стандарти" от програма "Конкурентоспособност". До крайния срок за кандидатстване (30 септември 2010 г.) по нея са подадени 604 проекта. На 7 януари свършва първият рунд от пресяването им. На него отпадат 215 проекта заради липса на административно съответствие. След втория кръг - "Оценка на допустимост", са отхвърлени още 156 проекта. Простата сметка показва, че по формални причини 371 от 604 проекта (61%) така и няма да стигнат до оценка по същество. Което обяснява огромното недоволство сред бизнеса и повечето консултантски компании.

Очакванията

Това е третата процедура за въвеждане на международни стандарти, обявена след началото на програма "Конкурентоспособност" през 2007 г. Тя е с бюджет почти 19.6 млн. лв. (10 млн. евро), а броят на подадените по нея проекти беше два пъти по-голям от получените по предишните две схеми (през 2007 г. и 2008 г.). Напливът се обяснява с новостите в условията - предприятията могат да кандидатстват за въвеждането на по-широк спектър стандарти - например системи за управление на ресурсите (ERP) или за управление на връзка с клиентите (CRM). Увеличен е максималният размер на безвъзмездното финансиране, а консултантските разходи за разработване на проекта се плащат с пари от програмата.

Отказът

Предложенията се разглеждат от експертите в Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (междинно звено на програмата). От публикуваните списъци става ясно, че има няколко повтарящи се основания за отхвърлянето на огромния брой предложения. Сред най-често срещаните е отсъствието на някоя от справките - части от годишния отчет за дейността на фирмата, включително и в случаите, когато кандидатите са ги публикували в публичния Търговски регистър, обяснява Деница Стоянова, търговски мениджър на консултантската компания Кю Ей Си. Според оценяващата комисия липсват също копия на документи за професионален опит на екипа, ангажиран с проекта. Фирмите обаче твърдят, че в насоките за кандидатстване не е посочено конкретно кои са тези документи.

"В част от документите отсъствал определен незнайно от кого "атрибут на офертите", а именно печат и подпис на доставчика. И това в ХХІ век, когато печатите са отдавна забравени в търговската практика, защото повечето фирми работят с електронни документи и подписи", изброява още основания за отказ Деница Стоянова.

Недоволството й се подкрепя и от експертите на "Аксен консултинг". Според тях  "ако някой от представените документи не отговаря на изискванията или фирмата не е доказала в достатъчна степен наличието на квалификация и опит на екипа, това би следвало да се преценява на етап "техническа и финансова оценка". Тогава оценката за административния и експертен капацитет на кандидата трябва да е по-ниска. Как, отхвърляйки едно проектно предложение заради липса на печат "Вярно с оригинала" на някой от документите например, оценителната комисия преценява, че то не е по-качествено, с по-дългосрочен и значим ефект, с по-добри и устойчиви резултати и с по-добър принос за икономиката", смятат от "Аксен консултинг".

При следващата (втората) проверка "за допустимост" се отчита друг проблем - близо 18% от всички кандидати са отхвърлени поради предоставена "невярна информация в декларацията за държавни помощи", обобщават от Кю Ей Си. "Очевидно на никого от оценяващите не е направило впечатление, че става дума за системна грешка по причина на самата администрация. Става въпрос за отсъствието на достъп на фирмите до Регистъра за държавни помощи, който не е публичен", обяснява Деница Стоянова. "Оказва се например, че там срещу името на нашата фирма е попълнена сума, която не сме получавали. Тези пари са получени от наш партньор, на когото ние сме били изпълнители. Но ние няма как да знаем, че има техническа грешка в регистъра и да поискаме да бъде отстранена. Затова спокойно сме попълнили "нула" срещу графата "Получена държавна помощ", разказва Стоянова. "Към нас бяха отправени искания да представим части от годишния отчет, макар че той е публикуван в Търговския регистър. Представихме ги. Поискаха CV-та на хората от екипа, защото се оказа, че това са "доказателствата за професионален опит". Представихме ги. И в крайна сметка са ни отстранили за нещо, за което не сме подозирали", обобщава тя.

По формални причини е отхвърлен и проектът на "Фикосота синтез". "Като документи, доказващи квалификацията на екипа, който ще изпълнява проекта, бяхме приложили CV-та, дипломи, удостоверения за квалификация, сертификати за обучение. Проблемът е, че за трима-четирима от над 30 души липсват дипломи за завършено висше образование", обясни Ивайло Бъчваров, мениджър бизнес услуги на компанията. "За тези хора обаче са представени други документи за квалификация, а дипломите липсват, защото са изгубени. За нас това не е проблем, защото става дума за мениджъри, които работят във фирмата от 15-16 години. Защо ни е да подбираме некомпетентни за тази работа хора и как така друг преценява, че те нямат капацитет да го направят, само защото не са приложени дипломите им за висше образование. Няма точни изисквания за документи, а в същото време се преценява, че представените не са достатъчни. Това е твърде субективно и подходът е крайно формален", обобщава Бъчваров.

Подобно е и основанието за отхвърлянето на проекта на хлебозавод "Заря-2000" в Септември. Компанията не представила диплома за средно образование на участничка в проекта, обясни Маргарита Добрева, член на съвета на директорите.

Обясненията

От управляващия орган на програма "Конкурентоспособност" - дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), заявиха, че са "шокирани" от големия брой отпаднали проектни предложения заради формални несъответствия. И твърдят, че при липса на някоя от справките оценителната комисия е проверявала за наличието им в Търговския регистър или е изисквала с допълнително писмо да й бъдат представени от фирмата, но това не е било направено. "Няма друга причина според нас, освен че или счетоводителят не знае какво трябва да предостави, или консултантът", твърдят от дирекцията. Факт е, че при някои от консултантите процентът отхвърлени проекти е значително по-малък.

От МИЕТ обясняват още, че при отсъствие на копия на документи за професионален опит или квалификация за доказателство оценителната комисия приемала дори автобиографии, а липсващите необходими документи били изисквани отново от предприятията, но пак не били получени. Подобен бил подходът и за останалите отсъстващи документи или подписи по тях.

"Именно поради обстоятелството, че сме в ХХІ век, оценителната комисия е приемала и оферти без подпис и печат, получени по e-mail. В този случай за удостоверяване на офертата е било необходимо единствено кандидатът да принтира получения e-mail и да завери тази разпечатка със собствения си подпис и печат "вярно с оригинала". Тук подходът бил същият - кандидатите са призовани да отстранят пропуска, но не всички са го направили, обясняват от управляващия орган на програмата. От МИЕТ са категорични, че "средствата по програма "Конкурентоспособност" не се предоставят безусловно и без спазване на общоприети в ЕС правила".

Собственици на компании обаче смятат, че наличието на толкова много и толкова повтарящи се недостатъци не е случайно и че капаните са заложени от самата администрация. "В крайна сметка отстраняването на фирми по формални основания е демотивиращо", обобщават от "Аксент консултинг". А от Кю Ей Си твърдят, че ударът срещу предприятията е съзнателен, защото това "облекчава бъдещата работа на администрацията: по-малко проекти – по-малко работа".

След публикуване на списъците за отхвърлените досега кандидатите имат право в петдневен срок да направят своите възражения. Ако са основателни, предложението ще бъде преразгледано, уверяват от МИЕТ.

Предстои техническата и финансовата оценка на проектите, които продължават в надпреварата. Добрата новина е, че на този етап при допусната грешка в бюджета оценителната комисия може служебно да я коригира или да поиска ревизиране от кандидата, без да отхвърля проектното предложение.

Очаква се одобрените за финансиране да станат ясни през март.

Досега

От старта на програма "Конкурентоспособност" през октомври 2007 г. досега са обявени три процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за покриване на международно признати стандарти. Общият брой на подадените проектни предложения по трите процедури е 1 262.

По процедурите, обявени през 2007 г. и 2008 г., са одобрени 382 проекта, а сключените договори са 360. От тях в процес на изпълнение (в т.ч. приключени) са 269 проекта. Изплатените средства са 4.7 млн. лв. по 136 договора, съобщават от МИЕТ.

Трябва ви сертификация по ISO. Решавате да я платите с европари. Доволен сте, че има подходяща програма. Намирате си консултант. Работите по предложението няколко месеца. Накрая не разглеждат офертата ви по същество заради технически нередности. Не сте щастливи, съжалявате за изгубеното време и пари, но явно сте пропуснали нещо. После разбирате, че така са още 60% от кандидатите. Хм...

Точно това се е случило в последната процедура "Покриване на международно признати стандарти" от програма "Конкурентоспособност". До крайния срок за кандидатстване (30 септември 2010 г.) по нея са подадени 604 проекта. На 7 януари свършва първият рунд от пресяването им. На него отпадат 215 проекта заради липса на административно съответствие. След втория кръг - "Оценка на допустимост", са отхвърлени още 156 проекта. Простата сметка показва, че по формални причини 371 от 604 проекта (61%) така и няма да стигнат до оценка по същество. Което обяснява огромното недоволство сред бизнеса и повечето консултантски компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  jazzmaster avatar :-|
  JazzMaster

  ---От управляващия орган на програма "Конкурентоспособност" - дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), заявиха, че са "шокирани" от големия брой отпаднали проектни предложения-----

  А дали не са шокирани от драстично намалелите рушвети?!

 • 2
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Това ме навежда на въпроса нямаше ли да се изготвя план, по който да се запазват квалифицираните държавни служители и да се създадат схеми, за повишаване на знанията им? Нещо към началото на мандата се лансираше тази идея, но след година и половина все още в държавните институции си работят същите чоплещи семки "пиявици".
  И така, колко усвоени пари по европроектите имало?

 • 3
  ivanovni avatar :-|
  Недялко Иванов

  Не е вярно твърдението на Управляващия орган по оперативна програма "Конкурентноспособност" за това, че фирмите не си предоставяли изискваните им повторно документи. Ние и при първото подване представихме документи доказващи професионалната квалификация на служителите и оферти за технически средства заверени с изискваните атрибути. В последствие се оказва, че с за да удостовериш професионален опит трябвало да представиш ш копие от трудова книжка, което никъде не е упоменато от насоките за кандидатсване. А и не смятам, че трудовата книжка е документ за това, че човек е добре обучен да работи с каквото и да било. А и също така не е докумен който може да става удостояние на всеки. Така, че отхвърлянията на толкова много фирми е по скоро несериозно отношение на държавата към бизнеса. Скоро ще има ответна реакция и от Европейския парламент.

 • 4
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  До коментар [#3] от "Недялко Иванов":

  Също така можеш да работиш и на граждански договори и в трудовата ти книжка това да не се отразява :).

 • 5
  ectet avatar :-|
  ectet

  Преди месец изтече информация че за година и половина по ОП Конкурентоспособност няма сключен НИТО ЕДИН договор от средата на 2009 г. Някой има ли информация дали още продължава така?

 • 6
  t_ avatar :-|
  t_

  Едно не разбирам - как така 39% от кандидатите са успели да си подадат изрядно документите???
  Ако кандидатстват за кредит пред банка тези фирми, които не са с изрядни документи, ще им дадат ли кредит???
  Изискванията при кандидатстване за европари са много големи и има много бумаги за попълване. Но така е и в Германия примерно. Щом почти 40% от фирмите са успели с техническите изисквания, значи не е невъзможно. А фирмите с неуспешни проекти да вземат да изпълнят изискванията, вместо да се оплакват. Защото изискванията не са от БГ, а са ги наложили от Брюксел и то защото ние все сме големи тарикати. То и не само ние де. Измами има навсякъде.
  Имам приятел в една агенция, работеща с европари. Неговият коментар преди време беше "Странни хора, ние им казваме какво трябва да си оправят, а те или не го оправят или след това имат други грешки." На кой да вярвам, не знам.

 • 7
  ivanovni avatar :-|
  Недялко Иванов

  Ма господине, та ние да не сме идиоти. Нали и на нас ни го поискаха и ние два пъти им го представихме. И всъщност отново сме отхвърлени за това което два пъти бяхме представили. Хора които не са минали през мелачката на бизнеса и на реалното натоварване, няма как да знаят как се работи в момент на криза. А и на тях не им пука за бизнеса, нали те си взимат заплатите и са на топло по сградите.

 • 8
  peter_petrov avatar :-|
  PETER

  Министър Томислав Дончев отговори в блога си относно сигналите на фирмите за ОП Конкурентоспособност. Вече е назначена проверка на УО!

  Виж повече тук: http://tomislavdonchev.info/forum/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?14007.30


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Фермери хотелиери

Фермери хотелиери

Процедурата свърши

Процедурата свърши

Направо от фермата

Направо от фермата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.