Пари за управление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пари за управление

Пари за управление

Схема по "Конкурентоспособност" субсидира разходите и за стандартизация

Мара Георгиева
5457 прочитания

© Инна Павлова


ERP, CRM, MOM. Тези непознати за някои съкращения стават все по-модерни за други, защото означават различни системи за управление, улесняващи мениджмънта в една компания. Много често те се изискват от контрагентите, които искат да са сигурни, че партньорът им е на ниво.

Специална схема по програма "Конкурентоспособност" финансира безвъзмездно до три четвърти от разходите, които са нужни за внедряването на такива системи , а също и на различни международни стандарти (от групата на ISO например). Крайният срок за подаване на проектни предложения е 28 септември т.г.

Кой, колко, какво и как

Бюджетът за "Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията" е 25 млн. евро, разпределени в отделни финансови линии за микро-, малки, средни и големи предприятия. Най-много средства са заделени за малките (над 17 млн. лв.) и средните фирми (19.5 млн. лв.).

По схемата могат да кандидатстват компании от всякакви сектори, без ограничение за размера им. Кандидатите трябва да еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Те трябва да имат най-малко една приключена финансова година и реализирани нетни приходи от продажби за 2010 г., равни на или надвишаващи 150 хил. лв.  Единствено фирмите, които получават подкрепа по Програмата за развитие на селските райони, не могат да кандидатстват, за да не се дублира европейското финансиране. Това означава най-общо, че от схемата са изключени микропредприятия от селски райони, производители на хранителни продукти и напитки.

Няма ограничения за минималния размер на безвъзмездната финансова помощ, а максималната сума за един проект е 391 166 лв., като процедурата финансира до 75% от разходите. "Това е най-големият процент безвъзмездно финансиране, който една фирма може да получи по европейска програма, като изключим схемите за подкрепа на иновации, където субсидията е 90%", уточнява Ива Александрова, консултант "Европейски програми" в "Елана инвестмънт".

Средствата могат да се използват както за покупка на оборудване и на специализиран софтуер, свързани с въвеждането на системи за управление и на стандарти, така и за консултации и сертифициране (виж карето "Какво се финансира"). Може да се кандидатства за една дейност, за всички допустими дейности едновременно или за някаква комбинация от тях. Единственият стандарт, за който не се разрешава финансиране по тази схема, е OHSAS 18001 (система за здравословни и безопасни условия на труд).

След крайния срок на прием на проектите предстоят два етапа на оценка: за административно съответствие и допустимост и преценка на техническата и финансовата част. Тези действия на администрацията отнемат средно между три и пет месеца.

Срокът за изпълнение на проектите е до 12 месеца и това може да се окаже сериозно предизвикателство за някои от компаниите. "Затова е нужно кандидатите добре да обмислят за какво биха могли да кандидатстват и дали могат да се оправят в този срок. Защото разходи ще се признават само ако проектът е приключен в този срок. На практика това означава, че началото на изпълнението на дейностите по проекта трябва да се планира около месец февруари, когато би следвало да се сключат договорите със спечелилите финансиране", предупреждава Ива Александрова.

За закупуване на активите и за извършване на услугите одобрените компании задължително провеждат тръжни процедури. Безвъзмездните средства би трябвало да бъдат платени в срок от 4-6 месеца след изпълнение и отчитане на проекта.

Защо е изгодна

"В последните четири години програма "Конкурентоспособност" успя да си спечели много лошо име сред българския бизнес, макар това да е програмата, предназначена да помогне най-много и най-пряко на компаниите. Голямото забавяне в обявяването на първите процедури, бюрократичната документация и тежките процедури всъщност ощетиха спечелилите проекти, вместо да им помогнат. На практика този горчив опит отблъсна бизнеса от програмата", обобщава досегашния опит Ива Александрова. И припомня, че "тъй като програмата буксуваше над четири години, сега й остават по-малко от три, за да реализира бюджета си".

Новата схема обаче е изключително изгодна за компаниите, преценяват експерти, и подкрепата по нея идва в подходящ момент - във време на криза, когато свободните средства са дефицитни, а инвестициите - оскъдни. Процедурата е доста либерална като обхват, с минимум ограничения за кандидатите. Освен това е предвидено, ако заложеният бюджет от 25 млн. евро не успее да удовлетвори всички кандидатствали качествени проекти, получили одобрение от оценяващите, средствата да бъдат увеличени. Идеята е да няма отхвърлени проектопредложения поради изчерпване на предвидените средства (каквато практика вече наблюдавахме).

Какво се финансира

- Покупка на оборудване, машини, съоръжения

- Покупка на специализиран софтуер

(Условието е активите да допринасят за: въвеждането и/или постигане на съответствието на дадена стандартизирана система за управление; разработването/въвеждането на ERP/CRM/MOM или друг вид системи за управление в предприятията; постигането на съответствие на продукти с европейски/международни стандарти; въвеждане на добри производствени практики).

- Предоставяне на професионални съвети и консултации за предварителен анализ, подготовка, изграждане и въвеждане на системи за управление, постигане на съответствие на продукти с международни стандарти, въвеждане на добри производствени практики.

- Предоставяне на професионални съвети и консултации за предварителен анализ и/или разработване и внедряване на ERP/CRM/MOM или друг вид системи за управление в предприятията

- Сертифициране

- Консултантските услуги за изготвяне на проектното предложение - до 5% от общите допустими разходи по проекта, но не повече от 10 000 лв.

- Разходите за визуализация на проекта – до 1% от общите допустими разходи, но не повече от 5000 лв.

ERP, CRM, MOM. Тези непознати за някои съкращения стават все по-модерни за други, защото означават различни системи за управление, улесняващи мениджмънта в една компания. Много често те се изискват от контрагентите, които искат да са сигурни, че партньорът им е на ниво.

Специална схема по програма "Конкурентоспособност" финансира безвъзмездно до три четвърти от разходите, които са нужни за внедряването на такива системи , а също и на различни международни стандарти (от групата на ISO например). Крайният срок за подаване на проектни предложения е 28 септември т.г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    milenabogoeva avatar :-|
    alexandrad

    Абсолютно глупаво е пак да рекламирате Конкурентоспособност като чиновниците там оценяват проектите по 2 години и повече. Пример - схемата за Стартиращи Иновативни още не е оценена


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Фермери хотелиери

Фермери хотелиери

Процедурата свърши

Процедурата свърши

Направо от фермата

Направо от фермата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.