Направо от фермата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Направо от фермата

Направо от фермата

Държавата предвижда субсидии за производителите на храни, които продават директно

Мара Георгиева
16327 прочитания

© Инна Павлова


Винаги е по-добре да правите поръчка при личния си дизайнер вместо да купувате конфекция от магазина. Това важи и за храните. При зеленчуците изборът е между супермаркета и пазара, но при млякото или месото такъв няма. Освен възрастните хора около спирките със съмнителни пластмасови бутилки и чичо от село.

Фотограф: Инна Павлова

Това може да се промени с влязлата в сила наредба за директни продажби на малки количества суровини и храни от животински произход направо от фермата. Така могат да се появят яйца от лимитираната серия на Бай Петко или мляко с гарантиран произход от фермата в Зимевица примерно.

"Ще гледам с четири очи да изляза на пазара като всеки европейски фермер. Ще изляза с името си и ще го защитавам с качествен продукт." Това каза през март 2009 г. Стоян Стоянов, който има ферма със стотина овце в с. Зимевица край Своге. По това време наредбата все още бе на етап "да я има ли или не". Тогава Стоянов заяви, че ако тя стане факт, ще вземе пари назаем и ще направи работилница за мляко и сирене. След като новата уредба за достъп до пазара беше приета през октомври миналата година, днес Стоянов почти е изпълнил обещанието си. Теглил е кредит и вече е купил стелажи и машини за пастьоризация и охлаждане на млякото. Предстои да се снабди с хладилна инсталация и да довърши преустройството на помещението. Когато изпълни всички изисквания, ще се регистрира и ще поиска официално разрешение от Агенцията по храните.

От октомври досега земеделските стопани в страната, одобрени за директни продажби на храни, са само 25. От тях 19 са пчелари, а останалите са поискали разрешение да предлагат яйца и мляко. Една от причините за този малък брой е именно липсата на средства, нужни, за да се отговори на условията, записани в наредбата, твърдят фермери. За да улесни този процес, земеделското министерство възнамерява да отпусне субсидии по специална, нова за България схема. Това е вид държавна помощ, която вече е одобрена от Брюксел.

Млекомат ли?

Според записаното в проекта на наредбата парите ще се предоставят за изграждане на търговски помещения или за приспособяване на съществуваща сграда, както и за закупуване на търговско оборудване (но само ново, а не втора ръка). Подкрепата е предназначена за регистрирани земеделски производители на храни от животински произход (виж карето).

Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия и покрива 50% от приемливите разходи (виж карето), като са изброени точно максималните стойности на всяка разрешена покупка.

Фермерът трябва да осъществи предварително инвестицията. Това той може да направи със собствени средства или с нисколихвен кредит, предоставен от фонд "Земеделие". Следва проверка на място, ако всичко е наред, ще си получи половината от вложените пари.

Например предвижда се да се финансира покупката на млекомат на стойност до 16 хил. лв. Земеделецът може да си го купи със свои пари и после да получи по банков път 8000 лв. безвъзмездно. Вторият вариант е да го купи с кредит от фонд "Земеделие" (в момента лихвата е 6%), а после фондът да си удържи субсидията и така да намали неиздължения остатък от заема.

Предвижда се срокът за изпълнение на инвестицията да е до 9 месеца в случаите, когато фермерът не предвижда строително-монтажни работи, и до 18 месеца, ако предстои строителство или преустройство на търговски обект.

Схемата ще се прилага до изчерпване на финансовия ресурс от 106 414 036 лв., но най-късно до 31.12.2013 г.

Непрофесионално ли?

"Проектът на документа за държавна помощ е направен непрофесионално и няма за цел да помогне, а по-скоро да затрудни фермерите", бе коментарът на д-р Стоилко Апостолов, управител на фондацията за биологично земеделие "Биоселена". Фондацията заедно с осем други неправителствени организации създаде коалиция "Чиста храна, честен поминък", която бе инициатор за приемането на наредбата за директните доставки на храни от животински произход.

Според Стоилко Апостолов в предложената схема "много силно личи лобирането и натискът всичко да остане само на ниво предлагане на суровини". Той припомня, че с наредбата продажбите на сурово мляко са били ограничени и могат да стават само от млекомат. "Това е безумно скъпо устройство, подходящо за тротоарите на многохиляден град, но очевидно лобито на вносителите му е доста силно. В предложената схема покупката на млекомат е най-високият (16 хил. лв.) допустим разход", казва Стоилко Апостолов. И дава друг пример. "За изграждане на малко предприятие за производство на кисело мляко, сирене, кашкавал, колбаси и други храни допустимата инвестиция според проекта на наредбата е само 12 616 лева. И за неспециалист е ясно, че дори 200 л мляко на ден да се преработва в сирене, само хладилната вана и пастьоризаторът (нови) струват повече от 12 хил. лева", казва Апостолов.

Според него объркването при чиновниците, подготвили проекта на наредбата за субсидията, идва от термина обект за търговия на дребно. "Някой го е приел буквално в смисъла на магазин за продажба на дребно. А всъщност съдържанието на това понятие повтаря записаното в Регламент 852 на Европейската комисия - "обект за търговия на дребно е място, където се преработва и продава храната", обяснява Апостолов. Такива са например регистрираните транжорни за месо в големите търговски вериги. "Практически това са малки месопреработвателни предприятия, които произвеждат кайма, разфасовки и т.н., но не се регистрирани като предприятия, защото продават директно на клиентите и не доставят до други търговски обекти. С други думи, рискът при тях е по-малък, следователно и контролът не е суперстрог, както при едно месопреработвателно предприятие. Такъв подход решихме да използваме и ние, когато правихме наредбата за директните продажби - когато става въпрос за преработка на храни във фермата, това да се извършва в обект за търговия на дребно", обясни Апостолов. И добавя: "Фактически този обект за търговия на дребно ще бъде част от фермата и ще има поне две помещения - производствено и складово. А такава инвестиция без строителство би била около 50 000 лева. Защото включва както оборудването (хладилна вана, пастьоризатор, сиренарска вана, машина за затваряне на тенекии, хладилна камера за зреене на сиренето и т.н.), така и хладилен микробус (около 20 000 лв. втора ръка), за да може фермерът да разнася сиренето до местни ресторанти и къщи за гости например."

Според Стоилко Апостолов със схемата е заделен "огромен финансов ресурс, с който държавата ще съфинансира 13 250 млекомата. А това е напълно нереалистично". Особено за толкова кратък срок - до края на 2013 г.

Изисквания

Кандидатите трябва:

- да са регистрирани като земеделските производители

- да са регистрирани и по Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход

- да осъществяват дейността си в регистрирани животновъдни обекти (по Закона за ветеринарномедицинската дейност)

Приемливи разходи

- За покупка на млекомат – до 16 хил. лв.

- За директни доставки на технологично непреработен пчелен мед или на яйца от кокошки и пъдпъдъци – до 8766 лв.

- За директни доставки на малки количества месо от птици и зайци – до 11 616 лв.

- За директни доставки на отстрелян дивеч и месо от дивеч - до 12 116 лв.

- За директни доставки на храни от животински произход – до 12 616 лв.

В тези суми влизат:

- строителството (до 7516 лв.) или преустройството на търговски помещения (до 2776 лв.)

- покупката на търговска везна – до 250 лв.

- покупката на щанд маса – до 350 лв.

- покупката на хладилна витрина (до 2500 лева) и на хладилник със стъклена врата (до 1000 лв.)

Винаги е по-добре да правите поръчка при личния си дизайнер вместо да купувате конфекция от магазина. Това важи и за храните. При зеленчуците изборът е между супермаркета и пазара, но при млякото или месото такъв няма. Освен възрастните хора около спирките със съмнителни пластмасови бутилки и чичо от село.

Фотограф: Инна Павлова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Да видим, какво точно ще стане! Щото проблема с корупцията около такива програми днес въобще не е решен, колкото и Борисов да се прави на "корав" (както виждаме - фалшиво) пред "Лукойл". (Поне при програмите за инвалиди нещата са пълна скръб! Майка ми е инвалид, а аз планирам личен бизнес, за стартирането на който засега нужните ми средства не са спаднали под 22 хиляди лева. При заплата малко над средната и живот под наем в София - всеки може да добие представа, как се събират подобни пари... Някакви пари по програма чрез майка ми никак нямаше да ми се отразят зле! Щях да стартирам начинанието още сега, вместо на етапи в рамките на три или дори на четири години. Ама пустата корупция... Въобще няма смисъл да се пробваме, защото вече опитали непрекъснато разказват за тънки намеци за подкупчета /"Още съвсем малко ви трябва, за да ви одобрим... За съвсем малко не ставате.../!)

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/05/29/mnogo-stranna-rabota.197196

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=CO1oLWzWoeI&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=KnjAXiJ7DzA&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=9FgpUjRNEeo&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=Iqb0t9nY1Ak&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=7RxqnzUqbbc&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=MUL-Lk0FzyQ&feature=related

 • 2
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Не ми е ясно, едните ще влагат хиляди в оборудване, машини, поточни линии, ще ги проверяват постоянно и за всичко, а бай Пешо от обора ще налива направо в магазина? "ХЕЙ-то" къде остава? Така било по-еко някак си, "по-чисто" било, щото тази сутрин сме го надоили... дрън-дрън. В немско бактериите дойдоха от малка фирма, а не от голяма верига.

 • 3
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Капитал, моля, дайте определение за млекомат. Предполагам става дума за вендинг система. Намерих следното в интернет "Млекоматите са автоматични дистрибутори на свежо прясно мляко идващо директно от производителя, наподобяват кафе машините."

 • 4
  xon2003 avatar :-|
  Starsky

  Свърши вече тая с млякото! Късно се усетиха! Веганството вече настъпва! Ние си правим ядково мляко - много по-полезно и лесно за храносмилане!
  Кравефермите може да ги използват като основен производител на метан за екологично справяне с монопола на руския газ!
  Хората в Индия още преди 20 години си имаха малки прости инсталации за извличане на метана от кравешките фъшкии!! И кравите на местното село произвеждаха достатъчно газ за цялото село - пълно самозадоволяване!
  Ама прекалено просто и евтино - някои имперски настроени фирми и хора нямат интерес от подобно нещо!

 • 5
  marksman avatar :-|
  marksman

  Ми сега ако се прочете наново ,говорите пълни глупости.Малките производители на суровини копнеят за тази наредба от години.Искат да излязат на макар и малък пазар с чисти и Яки продукти.
  Аз лично имам познати ,които Маджаров манипулира от години.
  Гледането на около 100 биволи е различно от чатенето на хора пред компютъра.Тази наредба определено им развързва ръцете и им дава повече свобода , със собствената им качествена продукция.
  Моля ако не сте информирани достатъчно ,просто не коментирайте..

 • 6
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов

  Какви са тези наредби,който желае ще си купи от големия магазин,който желае ще си купи от малката ферма,какво толкова?Аз си купувам мляко от един кравар и не съм умрял.

 • 7
  marksman avatar :-|
  marksman

  Идеята е вместо да им изкупуват продуктите без пари,да могат да излязат на малък пазар с качествени продукти. Определено няма да се конкурират с Метро , но при цена на сирене до 20лв. една цена от 8лв. за качествен продукт може би ги устройва повече.Аз лично съм пазарувал така и до сега ,но беше нелегално ,нехигиенично и други не-та.
  А могат и да бъдат регулатор на самозабравили се Мастодонти по БДС.
  Хайде че имам биволско сиренце с шардоне.

 • 8
  4erenmetar avatar :-|
  4erenmetar

  Не се заблуждавайте! По тази схема няма да намерите евтин продукт. Идеята е фермерите да могат да произвеждат качествени продукти в бутикови серии (200 литра мляко на ден!), които да реализират без посредничеството на вездесъщите вериги. Малката серия с високо качество няма как да бъде евтина.
  Същите вериги принуждават и индустриалните преработватели да правят всякакви маймунджилъци (раст.мазнини и т.н.) само и само да се постигне ниска цена. Индустриалните преработватели също могат да постигнат високото качество на бай Пешо краваря, но вече са се набутали с безумни кредити за скъпо оборудване и им трябва голям оборот за да излиза сметката. С бутикови количества фалират! Затова са роби на големите вериги, там за качество никой не говори, а за цена, Цена и само ЦЕНА!

 • 9
  nada.noname avatar :-|
  nada.noname

  Лошото е друго, че в България господар е алчността - например непреработеното мляко, продавано от лелки и чичковци е на цената на пастьоризираното и то с платен ДДС. Желанието им е с една крава или 20кв.м градина да станат богаташи, а ла Бил Гейтс е огромно, но никой на казва че същия този мошенник стъпва на 2-та милиарда на дядо си - ЛЪЖАТА Е ТОТАЛНА.
  Пей сърце, това е великата американска мечта и приказката за първата ябълка, но забравят, че номера с ябълките става едва,когато милиардера дядо умира и замечтания нещастник получава наследството.
  АЛЧНОСТТА И ИЗМАМАТА ОТ ДОЛУ ДО ГОРЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ НА БУНИЩЕТО, от просяка до ТИКВАТА.

 • 10
  kalo76 avatar :-|
  kalo76

  До коментар [#9] от "nada.noname":

  Освен алчността, другият голям порок, от който страдат някои хора, е глупостта, обилно гарнирана с наивност.
  Така нареченото "пастьоризирано мляко" е една бяла течност, добре забъркан химически комплот (не е компот), който Вие, уважаема, смятате за продукт, произлязъл по естествен път от крава. Водата, сухото мляко от Китай и още шепа "алхимия" наистина могат да бъдат докарани на вид, но не и като състав като млякото.
  Малко сметки. Непреработеното мляко на лелките и чичковците предприемчиви търговци изкупуват на цена 15 до 30 ст. на литър. В мандрата на тон мляко добавят още няколко тона сухо "мляко" (внасяно на безценица от Китай), известно количество мазнина, чийто състав не бихте желали да научите, както и още някои "специалитети" и вода, за да се получи гореспоменатата бяла течност и да си я купите после от магазина на цена около 2 лв за литър с платено (уж) ДДС (което всъщност пак Вие, уважаема, плащате). А тези ужасно некоректни чичковци и лелички видиш ли имали наглостта да го продават по един лев литъра! Мошеници (пише се с едно "н")! При това непреработено, непастьоризирано, необезмаслено и т.н. Ах, ах... Че кое му струва толкова? Дали пастирът, който взема между 20 и 40 лв месечно за крава? Дали концентрирания фураж? Дали нервите по осигуряването на грубия фураж, че да има цяла зима какво да ядат тези животни (впрочем те хапват горе-долу колкото манекенки на диета, има-няма щипка люцерна дневно)? А може би ежедневното почистване на оборите? Ами, то е като да преметеш след котката, нали? А доенето? Е, хайде глезотии, който не му изнася, да не гледа крави. А за Вас, уважаема, братята китайци специално добавят меламин в сухото мляко. Ей-така, от братска обич.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Фермери хотелиери

Фермери хотелиери

Процедурата свърши

Процедурата свърши

Зеленчуци, който произвежда

Зеленчуци, който произвежда

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK