Процедурата свърши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Процедурата свърши

Бюджетът на схемата беше 2.9 млн. лв. и предложения се събираха от юли 2009 г. За две години са подадени само два проекта, които не са получили одобрение

Процедурата свърши

Никой не иска да проучва възможностите за технологични паркове, затова в бъдеще ще се финансира самото изграждане

Мара Георгиева
5162 прочитания

Бюджетът на схемата беше 2.9 млн. лв. и предложения се събираха от юли 2009 г. За две години са подадени само два проекта, които не са получили одобрение

© Shutterstock


Понякога е добре да не започваш, ако нямаш добра идея. С подобна логика би могло да бъде обяснено решението на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност" да прекрати процедурата, която осигуряваше безвъзмездно финансиране за проучвания за бъдещи технологични паркове. Бюджетът на схемата беше 2.9 млн. лв. и предложения се събираха от юли 2009 г. Краен срок за кандидатстване не бе предвиден, но две години по-късно става ясно, че са подадени само два проекта. Които пък не са получили одобрение.

Намеренията...

Идеята звучеше така: ще се финансират предварителни проучвания за изграждане на технологични паркове (инженерни, геодезически, технологични); технико-икономически обосновки, изработването на задания за проектиране и на инвестиционни проекти и други подобни дейности.

Одобрените кандидати щяха да се задължават в срок до пет години след приключване на тези предварителни проучвания да започнат реалното изграждане на технологичния парк.

Имаше и описание на кандидатите - само обединения от поне четири юридически лица, две от които трябва да са инвеститори.

...и последиците

Осигуряването на инвеститори, които са склонни да вложат средства в сферата на научноизследователската и развойната дейност обаче се оказва препъникамък за кандидатите. Това изискване е една от причините за липса на интерес към безвъзмездното финансиране по тази схема, обясниха за "Капитал" от дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (управляващ орган на програмата) в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

И други условия, заложени в схемата, се оказват трудно изпълними за желаещите да получат субсидия по тази процедура. Така че развръзката бе предвидима, коментира Евгений Иванов, генерален мениджър на фирма "Евроконсултантс България". И дава примери. "Собствеността върху имота трябва да е на този, който подготвя проекта. За такъв парк са необходими 50 - 100 дка площ, а в България няма публична организация с достатъчно земя, която може да бъде обособена за тази цел". "Евроконсултантс" има бизнес инкубатори в Гърция и Сърбия, където участва като инвеститор и консултант. "Имахме желание да участваме в изграждането на подобен проект и в България. Затова водихме разговори с БАН, но се оказа, че трябва само да влагаме пари, без да имаме възвращаемост", обясни още Иванов.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма днес също отчитат "необходимостта от задаване на по-конкретни параметри на процедурата" и посочват отсъствието им като още една причина за слабия интерес на бизнеса и науката към финансирането по тази схема.

Реалности...

Научно-технологичните паркове като концепция са новост за България. Някои неправителствени организации и фирми имат опит в създаването на бизнес инкубатори, които бяха финансирани по линия на програма ФАР преди присъединяването на страната към ЕС. Последваха анонсирани намерения за изграждане на технологични паркове от страна на различни общини, но без особени конкретни действия. "Бизнес паркът се доближава до концепцията за технологичен парк, но не я покрива", обяснява Евгений Иванов. "В него има технологични компании, търговци, предлагат се различни услуги за тях. Но липсват производства с висока добавена стойност, които са типични за всеки технологичен парк. За него са нужни също научни звена, лаборатории, доставчици. В такъв парк фирмите печелят от интегрираност на дейностите и икономии на мащаба. Ако този парк се управлява от държавата, би следвало тя да предложи по-ниски цени на наемите и услугите. С частни инвестиции не може да се изгради печеливш технологичен парк, обобщава Иванов.

Според Кирил Желязков, директор в Българската стопанска камара, "общата среда в България не подкрепя подобен род начинания, при които се използва знанието, за да се правят пари". "Презумпцията в идеята за изграждане на технологични паркове не трябва да бъде - заделяме едни декари с всички комуникации (ток, вода, интернет и др.) и очакваме как целият свят ще дойде да инвестира на тази територия", казва Желязков. Според него освен инфраструктура "са нужни контакти с потенциални инвеститори, проучвания кое е печелившото направление, ясна идея в какво ще инвестираш. Нужни са още стимули за тази бизнес среда, привилегии за това, че, идвайки в този технологичен парк, ще имаш някои предимства, които другаде няма да получиш", обобщава Желязков.

 ...и очаквания

Бюджетът на спряната процедура ще бъде преразпределен към други сходни схеми на програма "Конкурентоспособност". Това е обичаен подход, обясниха от министерството. В процес на подготовка е нова схема за "Изграждане на технологични паркове", чието обявяване е планирано до края на тази година. Тя ще е с бюджет от 100 млн. лева, с които ще бъде подкрепено самото изграждане на технологичния парк, включително и извършването на предварителните проучвания.

За да не се стигне отново до прекратяване на процедурата заради неясни или неизпълними изисквания, икономическото министерство провежда експертни срещи и дискусии с представители на университети, БАН, бизнеса, Световната банка, Европейската комисия и други и проучва световния опит в изграждането на научно-технологични паркове.

Понякога е добре да не започваш, ако нямаш добра идея. С подобна логика би могло да бъде обяснено решението на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност" да прекрати процедурата, която осигуряваше безвъзмездно финансиране за проучвания за бъдещи технологични паркове. Бюджетът на схемата беше 2.9 млн. лв. и предложения се събираха от юли 2009 г. Краен срок за кандидатстване не бе предвиден, но две години по-късно става ясно, че са подадени само два проекта. Които пък не са получили одобрение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  dggm avatar :-(
  dggm

  Чета и не вярвам на ушите си ...

  Бюрократичния модел, описан в статията, е очевидно нефункционална. Това би трябвало да е ясно и за първолак.

  Сляпото следване на процедури и връзване на гащите за да е всичко с по 100 печата и т.н. Сакън да не ни излъже някой измамник да вземе народната пара, дай сега 500 процедури.

  Само че именно чрез процедурите се краде най-добре. И се отказват проекти, които наистина може би работят.

  Бюрократичното мислене е много подходящо за бюрокрацията. Никоя бюрокрация обаче не е подходяща за управление на стартиращо предприятие. Мислех, че го доказахме за 45 г. Разочарован съм, че това мислене се налага със сила където вече е емпирично доказано като нефункционално.

  Ужас.

 • 2
  dggm avatar :-?
  dggm

  Нека помоля екипът на Капитал да размисли дали не иска да направи материал за функциониращите системи за подпомагане на стартиращи предприемачи.

  Фокусът да е върху това, което може би би работило, но не се използва пълноценно.

  Може би дори някои насокъ за предприемачите как да използват подобни програми.

  Само да помоля да не си представяте предпри8емача като чичка в родопите с цехъ за /попълни по избор/.

  Покажете какво имат на разположение младите в България като помощ от ЕС. Нали сме им член ...

  Дали ще е възможно? Ще е интересна и полезна тема.

 • 3
  midilev avatar :-|
  Марин Мидилев

  За да започне се прави Технологичен Парк, някой трябва да измислил технология. Този някой трябва да е българин и да се съгласи да се съгласи да остане да тук за реализация на технологията. В Европа има достатъчно подходящи места за стартиране на нови технологии и изграждане на технологични паркове. Лека му пръст на Стив Джобс, но той тук нямаше да може да направи нищо!
  Правят се без мислени упражнения да се сложи каруцата пред коня, или казано по друг начин "залагане на капани за наивници". Ще стане същото както с курортните комплекси по черноморието и Родопите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Фермери хотелиери

Фермери хотелиери

Направо от фермата

Направо от фермата

Зеленчуци, който произвежда

Зеленчуци, който произвежда

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK