Играй и учи

Студентски учебни компании правят генерална репетиция за големия бизнес

Ученическите учебни компании също са атрактивни
Ученическите учебни компании също са атрактивни
Ученическите учебни компании също са атрактивни
Ученическите учебни компании също са атрактивни

Ако сте прекарали над 25 000 часа в занимания с компютърни игри, това теоретично прави 1041 дни, или 2.8 години игра нонстоп. Двама магистри и един докторант от Софийския университет "Св. Кл. Охридски" твърдят, че имат точно толкова опит с онлайн игри. И че знаят какво е "качествена, добре изглеждаща игра". Тъкмо затова Калоян Златков (управител), Андрей Главчев (разработчик) и Петър Ташев (художник) създали своята онлайн колекционерска игра на карти – Battlegrounds of Eldhelm - "приятно триизмерно изкуство плюс музика". Фирмата на тримата – Еssence, бе една от 14-те, достигнала до финала на националното състезание за студентски учебни компании. Организитор на инициативата е "Джуниър ачийвмънт България".

"Играта ще е безплатна за потребителите. Но ако геймърът няма достатъчно време, а иска да напредне или да догони останалите, ще може да си купи някоя от допълнителните услуги, които ще предлагаме", обясняват как ще печелят създателите. Фирмата им бе класирана на второ място в надпреварата.

Инициативата за студентските учебни фирми е от 2007 г. Студентите сформират екип и основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност, като набират дялове помежду си. Максималният капитал може да бъде 600 лв. "Ученето чрез практика" им позволява да се обединят около една бизнес идея, да си организират работата в отдели и да си изберат мениджърски екип. Следват маркетингово проучване, разработване на прототип, подготовка на бизнес план, водене на фирмена документация. В много от случаите учебните компании извършват и реални продажби. В края на учебната година компанията се ликвидира. Веднъж годишно студентите предприемачи мерят сили пред публика и жури от мениджъри, инвеститори и действащи бизнесмени. Най-добрата компания представя България на европейско състезание.

Always IT

Победител тази година е фирма MSolution на студенти от Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Компанията представи мобилно приложение и уеб платформа за рекламиране и промоции. "Отвсякъде ни заливат с листовки, брошури и всякакъв вид информация на хартия за различни намаления и атрактивни предложения. Секунди след това обаче те се изсипват в най-близкото кошче за боклук и посланията не стигат до потребителя. Затова ние предлагаме онлайн решение", обяснява Тодор Гигилев. Разработката на MSolution позволява да бъде установено местоположението на потребителя на услугата и в зависимост от това той да получи информация на телефона си за всички актуални промоции наблизо. Засега младежите започват с информация за ресторанти, дискотеки, клубове и кафенета в Студентския град. По-късно ще разширят данните с магазини за дрехи, козметика, търговски вериги. Приложението ще е безплатно за потребителите. Заведенията и търговските обекти, които искат да рекламират, ще трябва да платят 25 лв. такса реклама и 50 стотинки такса промоции за всяко предложение, с което искат да привлекат клиенти.

Еврика, Еврика

Необичаен все още за България подход за провеждане на рекламни кампании предлагат студенти от УНСС, създатели на фирма Ideal. Те прилагат т. нар. герила (партизански, при по-свободен превод на български от guerrilla) маркетинг, който залага на новаторството, въображението и провокацията. Именно чрез този подход фирмата вече е изпълнила два проекта – за почистване на Студентския град и за премиера на български филм. Идеята "да почистим заедно" например събрала 2000 студенти в шествие на живо, 10 тона боклук и хиляди усмивки, разказва Михаела Комитова.

Студенти от Русенския университет "А. Кънчев" пък създали своята компания LOST, за да издирват иновативни идеи, да ги купуват от авторите им и да ги внедряват. Първата им откупка е "люлеещ се шезлонг за двама", създаден от студентка в университета. Столът ще се продава в магазини за мебели и ще струва 395 лв. От компанията обясняват, че не търсят съдружник с финанси, а с интелектуален капитал.

Новост за българския пазар - "капсулиран" пчелен мед, е предложение на фирма HoneybeeBulgaria, създадена от студенти в Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Медът е с желатинова опаковка и не се разтича по ръцете при отварянето. Ще се продава по 18 ст. за 12 грама, което е под пазарната цена, обяснява Ирина Маламова. И уверява, че технологията (създадена в лабораторията по органична химия на университета) не променя вкусовите и полезните качества на продукта.

Зеленото е модерно

Единадесет четвъртокурсници по бизнес администрация от УНСС вече са продали 150 сгъваеми торбички за многократна употреба, създадени от фирмата им "Голдекс". Предварително проучване показало, че 47% от хората са съгласни да си купят този продукт и подсказало на студентите как да изглеждат торбичките като цвят (два вида – за мъже и жени) и щампа и на каква цена (4.50 лв.) да се продават, разказват Георги Йончев и Емилия Кулинска. За ушиването им студентите използват фирма подизпълнител, но целта им е да организират свое производство.

Vanity Fair на второкурсници по публична администрация във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" пък представи прототип на екокотлон, който използва френeлова леща, за да фокусира слънчевата светлина. "Малките неща променят живота", убеден е Петър Мутафчиев.

За повече образование

Най-многобройни тази година бяха бизнес идеите, свързани с предложения за по-качествено и атрактивно образование. Второкурсници от Техническия университет във Варна от фирма EIA представиха своя сайт за чуждоезиково обучение "Провидентия". Заниманията са безплатни, а уроците са под форма на теория, обучителни игри и тестове.

Еxsisto Group на студенти от Техническия университет в София е разработила настолна игра "Повелителят на знанието", която ще струва 22 лева и ще се продава в книжарниците. В играта има пари, търгове, преговори. Целта е от стажант да станеш изпълнителен директор, но за да се случи това, трябва да отговориш на въпроси от рода на "Избройте нетъргуеми ценни книжа" например. Засега знанията са в четири области: иновации, финанси и счетоводство, маркетинг и реклама, производство и логистика, обясни Мирослава Кившанова. Мистър Big Edu е програмен продукт на студенти от СУ "Св. Кл. Охридски". Интерактивната система съдържа четири раздела – Едневник (Е от електронен), Екалендар, Ематериали, Еучилище и Green Zone. Част от информацията ще е безплатна, но за другата  родителите ще плащат с есемеси. А част от приходите ще отиват за учителите, за да имат интерес от поддържането на платените рубрики, обяснява Борис Биволарски. Над 400 предварително направени анкети показали, че родителите са готови да плащат за такава услуга.

Фирма Play&Learn на студенти от Техническия университет в София разработила образователен пъзел с известни туристически обекти в България. И кутията, и самият пъзел са от рециклирана хартия, а торбичката опаковка – от коноп. Самата кутия става на минипъзели кубчета. При изработването не се използва лепило. Това е добър подарък и за чужденци, смятат младежите, които са определили цена 17-21 лв. за пъзела.

Светлина в тунела

Тъмно, мръсно и опасно. Това е най-масовото определение за софийски подлез. Четвъртокурсниците от Ilike Design на Лесотехническия университет в София обаче искат да променят тази представа. Тяхната фирма е готова с шест варианта за обновяване на подлезите и вече е постигнала договореност с община Подуене да реализира част от идеите си. Според младите студенти по инженерен дизайн подлезът трябва да е безопасен, но и атрактивен. Затова те предлагат в него да има информационни табла за програмата на кината или съобщение за предстоящи протести например, изложбени пана за временни експозиции, рекламни табла срещу заплащане, сцена за изява на улични музиканти плюс местенце, на което всеки може да драска,  каквото си иска. То после се почиства, за да поеме графичните излияния на следващия. И тъй като младите хора все още нямат право да подписват т.нар. работни проекти, ректорът на университета проф. Нинов е декларирал, че ще върши това вместо тях, разказват Ивелина Киркова и Йорданка Жилова.

Според доц. Владимир Пиралков, ръководител на Центъра по предприемачество в Лесотехническия университет, с опита си в учебните компании студентите преодоляват страха от регистрацията и работата в своя фирма. Имат отговорности, поемат задачи, свикват да заседават, да правят презентации. Някой става шеф, друг – маркетинг директор, но всички работят в екип. С две думи – генерална репетиция.

Университети, участвали в програмата

- Американски университет в България

- Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

- Лесотехнически университет - София

- Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" – София

- Професионален колеж "Бизнес и финанси" - София

- Русенски университет "Ангел Кънчев"

- Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов

- Софийски университет "Св. Климент Охридски"

- Технически университет - Варна

- Технически университет - Габрово

- Технически университет - София

- УНСС

- Университет по хранителни технологии - Пловдив

- Химикотехнологичен и металургичен университет - София

 
Специалности на студенти, работили по програмата:

- Бизнес администрация

- Биотехнологии

- Икономика

- Индустриален мениджмънт

- Инженерен дизайн

- Инженерство

- Компютърни системи и технологии

- Маркетинг

- Металургия

- Политически науки

- Промишлена топлотехника

- Софтуерно инженерство

- Счетоводство

- Технологично предприемачество и иновации в ИТ

- Технология на месо, мляко и млечните продукти

- Финанси

 

Още от Капитал