Хавлия 2.0

Фирма "Аглика" компенсира високите цени на памука с иновативна "кърпа с две лица"

Хавлията, както е известно, е един от най-важните и видими атрибути за галактическия стопаджия. Известни са и многобройните й приложения - можеш да се загърнеш, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни, да подремнеш под нея и под звездите, да я опънеш като платно на минисал. Намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой. И, разбира се, както казва Дъглас Адамс, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста. Производството на хавлии обаче е силно затруднено през последните две години, при това не само в България. Причината е в поскъпването на памука на световните борси – "три пъти от септември 2009 г. досега", обяснява Елица Петкова, мениджър продажби на фирма "Аглика". Затова водещи световни компании в бранша са заети с търсене на заместители. Така се раждат хавлиите от памук и бамбук на австрийската Vossen и решението на английската Claris да извлича памук от вече употребявани кърпи.

Българска "Аглика" също има принос в тази тенденция - компанията подаде заявка за международен патент на новата си "Дабълфейс" хавлия от памук и микрофибър. Кърпата с двете лица се разходи до Франкфурт на световното изложение за домашен текстил Heimtex през януари т.г. А модните къщи "Емануел Унгаро" и "Мисони" вече получиха летните си колекции "Дабълфейс" хавлиени кърпи, произведени в "Аглика".

Без бримки

"Досега в света не са произвеждани хавлии като комбинация от точно тези две суровини", обяснява Елица Петкова. Изделието пести не само памук, но и енергия, тъй като при производствените процеси се ползва по-малко количество багрила. Освен това обработката е по-кратка, защото платът съхне три пъти по-бързо от традиционните аналози. "Пестенето на енергия е важно за нас като производители, за клиентите и в крайна сметка - за околната среда", вмъква зелена нишка в разговора Елица Петкова. И продължава с изброяването на плюсовете. "От кърпата с две лица не може да бъде измъкната нито една бримка за разлика от традиционната. Това е показател за износоустойчивост и по-дълъг живот на изделието. Предимствата не са за сметка на качеството - кърпата е по-пухкава и мека от всяка обикновена хавлия", уверява Елица Петкова. И добавя, че "върху лицето на кърпата, което е от микрофибър, може да се печата дигитално с прецизността на фотоснимка". Тази технология дава възможност за изпълнение на индивидуални заявки за украса на кърпите. "Ако си поръчаш печат върху традиционна жакардова хавлия, технологията на багрене изисква поне 200 кг изделия, което се равнява на около 1000 кърпи с размери 50/100 см", обяснява Елица. Технологията за "Дабълфейс" обаче не поставя изисквания за бройки, което улеснява компаниите, решили да поръчат рекламни кърпи в "тираж" по желание.

Новото изделие е на цената на традиционните за компанията. "То икономисва суровина и енергия, но печатът е по-скъп, което изравнява калкулацията с досегашните ни предложения", обяснява Елица Петкова.

И офис в Индия

Кърпата с две лица се ражда в резултат на "неволята". "Аглика" е притисната не само от растящите цени на памука, но и от трудностите с доставката на необходимите количества. "Цената на суровината бе стигнала цената на готовото изделие, освен това не достигаше", спомня си Елица. Така миналата година се ражда идеята да открият офис в Индия. Днес трима души там работят за българските си шефове и се грижат за доставките на памук.

За инженерите и дизайнерите в компанията решението за "Дабълфейс" е поредното от поредица нововъведения, направени във фирмата през последните години. "Аглика" има производствени бази в Твърдица и Велико Търново. Компанията е с 40-годишна история. От 1992 г. е приватизирана и става семейна собственост на Петко Петков – по това време изпълнителен директор на фабриката. Тук се трудят синът и дъщеря му, както и снаха му Елица.

За времето от смяната на собствеността досега работещите във фирмата се удвояват и в момента са 400. Месечното производство е 100 тона, а оборотът за миналата година - 20 млн. лв. И това - след като фирмата се отказала от дългогодишно партньорство с ИКЕА. За да оцелеят, разширяват гамата от продукти на принципа "една стоножка, ако й отрежеш единия крак, няма да окуцее". "Непрекъснато увеличаваме предложенията си – произвеждаме не само хавлии, но и възглавници, завивки, чаршафи, одеяла. Ние сме единствените на Балканите, които предлагаме одеяла от полар. Не се страхуваме да почваме от нулата. Няма година, в която да не сме инвестирали в машини. За последните 10 години сме удвоили производството си", казва Елица Петкова.

Компанията продава във всички вериги в Германия, в Израел, Канада, Словения, Италия, Белгия. На практика 90% от продукцията заминава зад граница. Засега "Дабълфейс" е 20% от общото производство, но плановете на собствениците са тази година да достигнат 40 млн. лв. годишен оборот в резултат от нововъведението. Досега инвестицията в новото изделие и организирането на производството му е за около 300 хил. евро, набавени чрез кредити.

Елица Петкова казва, че кризата им се отразява зле не заради липсата на пазари, а "заради ДДС, такса смет и данъци. Този месец например трябва внесем 500 хил. лв. ДДС, но ще трябва да почакаме, докато държава ни го върне".

"Конкуренцията не е в България. Ние се състезаваме на международния пазар", заявява Елица Петкова. И обобщава: "Издържахме заради германските ни партньори, офиса в Индия и новите идеи."

Още от Капитал