Къде е млякото?

Стандарт регламентира съдържанието на българското кисело мляко и определя задължения на производителите

С какво се храним
С какво се храним    ©  Цветелина Ангелова
С какво се храним
С какво се храним    ©  Цветелина Ангелова

В последните години въпросът кисело ли е киселото мляко става все по-актуален. Защото познатите на всеки българин кофички отдавна съдържат сухо мляко, растителни мазнини, нишесте, соя, консерванти и ред други знайни и незнайни "нововъведения". Всичко това не остана незабелязано от потребителите, а безсилието на контролните органи направи постове от рода на "Кое мляко е истинско" хит в родните блогове.

След години на неяснота какво точно ядем, държавата най-сетне се обедини с браншовиците в опит да сложи ред в сектора. В резултат – вече е готов стандартът за българското кисело мляко. За разлика от някогашния Български държавен стандарт (БДС) новият няма да е задължителен, нито държавен, а доброволен, както е в целия Европейски съюз. Но всеки, който го спазва, ще може да слага специален знак, че продуктът е произведен по БДС. Така потребителят ще има право на информиран избор и ще е наясно дали и за какво плаща. А многото фенове на истинското кисело мляко в България правят инвестициите в покриване на стандарта доста разумни.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
  • 1
    lazarev avatar :-|
    R.L.

    Прекрасно! Откога ви чакам.

  • 2
    zarya avatar :-P
    zarya

    Да, време беше.
    Дано да стане бързо, ефективно и устойчиво.

  • 3
    mapto avatar :-|
    mapto

    И все пак най-важния проблем от гледна точка на българина (потребителя) си остава нерешен: отношението на бактериите (феномена Данон). Българинът търси кисело мляко (lactobacillus bulgaricus), а не сладък йогурт какъвто го има във всеки магазин по света (streptococcus thermophilus).
    Интересно ми е защо сега са решили да не въвеждат отношението от стария БДС. Най-вероятно за да защитят интереса на търговците и тяхнага любов към залежаващите стоки (които са по-евтини за пласиране). Такъв пропуск в стандарта може да се впише в по-широката тенденция за лобизъм в настоящото НС.

  • 4
    pesheff avatar :-|
    Пешката

    До коментар [#3] от "mapto":
    - точно така! Не е същото това сладникавото млеко дето минава за кисело мляко по света
    -трябва да има съотношение между бактериите за да се осигури специфичното предимство на бг киселото мляко именно неговата киселост!
    иначе баба на село го приготвя най добре баце!

  • 5
    bggoldie avatar :-|
    Швейк

    киселото мляко затова се казва кисело, защото е ... о, изненада, кисело!

    основният начин да разберете дали едно мляко е менте, е да го оставите за ден-два на топло и да следите дали ще вкисне. ако няма българската млечнокисела бактерия, няма да се образува особения вкус. а ако няма мляко, бактерията няма да има какво да вкисва.

    трябва да се въведе изискване наименованието "(българско) Кисело мляко" да бъде носено само от продукти със закваска съгласно стария БДС от 74та. боклуците на Данон трябва да се казват "йогурт" или каквото там им скимне. всички сладки кремчета в стил мляко "Снежанка" също не трябва да се казват "кисело мляко". обаче на някой трябва да му стиска!

  • 6
    bggoldie avatar :-|
    Швейк

    До коментар [#4] от "Пешката":

    ако разрешиш да те заям за думата - по света му викат "йогурт" и никой не се сеща да говори за кисело. вече разни неграмотни преводачи слагат знак за равенство между сладките млечни кремчета по света и българското кисело мляко. чуждестранните кремчета са сходни на т.нар. мляко "Снежанка" отпреди 1989г., а общото между тях е само млякото като суровина. по същия начин неграмотниците не правят разлика между бяло саламурено сирене и кашкавал, между моцарела и гоуда, и т.н. - все е "cheese".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал