Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
Собственикът на българска месопреработвателна фирма поканил чуждестранен консултант, за да го посъветва как да свали себестойността на колбасите. След като се запознал с технологичната документация и видял какво влага компанията в продуктите си, експертът възкликнал: "На вас само Дейвид Копърфилд може да ви помогне". Звучи като виц, но е истински случай.
Утвърдените девет нови стандарта за 20 продукта от свинско, говеждо и птиче месо обаче трябва да гарантират, че има колбаси, които са различни от пастет, и предприятия, които не разчитат на фокуси.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
17 коментара
"Бялото птиче месо например е наистина бяло и това може да не се хареса на хората, които са свикнали с оцветения външен вид на каймите", казва Аврамова.
О Боже! Безумно изказване. Искам да забранят всички оцветители и ароматизатори за всички продукти като е в скандинавските страни! Аман от пудра
"Масовият потребител у нас за голямо съжаление е с оскъдни финансови възможности. Това го принуждава да търси най-ниските цени, след което негодува от съдържанието", казва Кирил Вътев. Прав е човекът. Масовият БГ потребител е свикнал на тройка кебапчета с 3 бири, вместо като европеец да хапне едно кебапче с гарнитура и да пие чаша вино. И после като почнат инфарктите и инсултите - лекарите и аптекарите са му виновни.
Хм, накрая ще се окаже, че толкова сме свикнали със соята и овкусителите, че продуктите от "истинко" месо няма да ни харесват :)
До коментар [#2] от "john_3volta":
Е тя така цената излиза същата ....Да не кажа и по скъпо :)
поредния напън да се сложи ярем и на този пазар, само не разбирам какво значи :обособяване на щандове с продукти "стара планина", нали говорим уж за продукти на различни производители, отново начин за заблуда на потребителя и протекционистична политика по отношение на определени производства.
а това с различните хладилници и съдържанието им си е ясно като бял ден, двск защо се правят на ощипани и не кажат че това не е измислено вчера а преди 50 години, а те просто преди два месеца се сетиха че трябва да си вършат работата по контрола. немислимо е ползване на едни и същи хладилници или охлаждащи агрегати за продукти с различен белтъчен състав и различни естествено начини на обсеменяване и увреда впоследствие.
"Солта пък е технологично необходима за спойката между месото и водата, фосфатите имат водозадържаща функция" - т.е. без тях няма как да напомпаме кофа вода в свинското филе, така че като се приберете да можете да го изцедите за една супа. Престанах да си купувам пушено филе, след като стана почти невъзможно да намеря нещо, което да не е цялото в шупли воднисто желе, пресолено и кашесто. Обичам месо, което да не може да се пие със сламка, кво да правя...
Твърдо мога да кажа, че нямаме ресурс за да покрием този стандарт. При положение, че животните са под критичния брой, от къде ще вземат преработвателите суровини? Ако ги внасят, как ще стигнат до поносими за българския потребител цени? Смея да предскажа, че ще купуваме сурогати на цени между пожелателни и реални, а ще си мислим, че са "стандартни". Контролните органи ще си затварят очите, както са правили и до сега./ Нека никой не ме убеждава, че се прилагат изискванията на ЕС за контрол на храните от фермата до купувача/. Ще има стоки "лукс", на висока цена, която всъщност е реалната, достъпна за по-малката част от потребителите.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.