Крави на кръстопът

Над 75 хиляди ферми трябва да достигнат евростандартите за мляко до края на годината

Мляко зад борда
Мляко зад борда    ©  Красимир Юскеселиев
Мляко зад борда
Мляко зад борда    ©  Красимир Юскеселиев

Много хора не знаят какво е това соматична клетка. Нито пък ги интересува колко такива има в 1 мл мляко. Това, което е важно за всички, е полезната и добра храна. Така тези клетки, които са един от показателите за измерване на качеството на суровото мляко, стават нещо повече от термин.

Освен за потребителите достигането на определен брой соматични клетки в продукцията е важено за оцеляването на хиляди животновъди в страната. Критериите за качество на млякото (общ брой микроорганизми до 100 хиляди. в милилитър и соматични клетки до 400 хил./мл) бяха заложени още в документите за присъединяването на България към евросъюза. Сроковете за достигането им бяха променяни неколкократно по настояване на браншовите организации, подкрепени от държавата. Последната отсрочка приключва на 31 декември. Тогава ще има и яснота за това колко ферми ще останат на пазара .

Колко наистина

Засега темповете на изпълнение на поставените изисквания не е окуражителен. По данни на Министерството на земеделието и храните само 2608 ферми отговарят едновременно на ветеринарно-санитарните изисквания към сградата и към качество на млякото. Затова те са поставени в групата на отличниците - първа категория.

Други 819 са във втора категория, което означава, че всичко със сградния им фонд е о,кей, но суровото мляко не покрива поставените критерии. В най-многобройната трета група са 74 680 ферми, които имат проблем и със сградите, и с качеството на суровината.

"Много хора имат желание да достигнат евростандратите, но малко успяха да го направят досега. И причината е проста – няма пари", обяснява Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. "Банките не отпускат кредити. В същото време има европейски субсидии, но формулата на усвояването им е много сложна", обобщава той.

Размерът на инвестицията, която стопаните трябва да направят, зависи от състоянието на сградата и от броя на животните, които отглеждат. Според груби експертни изчисления за ферма с 20 крави, за които са нужни четири доилни инсталации и места за охлаждане на 400-500 литра мляко на ден, инвестицията е не по-малко от 40 000 лв.

"Ситуацията е много сложна, да не кажа трагична", потвърждава Богдан Борисов, собственик на мандра "Карабунар". Той не притежава своя кравеферма, но в последните 5-6 години е подкрепил финансово над 20 фермери в региона на Пазарджик и Пловдив. В резултат на това животновъдите успели да покрият евростандартите и мандра "Карабунар" изкупува и работи само с отговарящо на изискванията сурово мляко.

"Преработвателите подкрепиха тези ферми, на които разчитат. Преди години предложихме в малките общини да се организира процес по машинно доене, охлаждане и съхранение на млякото за всички животновъди в населеното място, така както това беше направено в Полша. Това намалява размера на инвестицията, защото тя е обща за няколко стопанства, но кметовете не проявиха интерес и не използваха възможността да кандидатстват за субсидии", казва Диляна Славова, изпълнителен директор на Националния млечен борд.

"Фермерите са тормозени по няколко начина и в няколко посоки. Преработвателите ги притискат с ниски изкупни цени, защото млякото не отговаря на критериите. От друга страна, годината е тежка, цените на фуражите скочиха много сериозно. Няма финансиране. Хората са притиснати от липсата на средства дори за изхранване на животните и не могат да мислят в по-далечна перспектива. Затова мнозина се разделиха с този поминък и в последните две години бяха изколени около 100 хил. крави", обобщава Михаил Тачев, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите и съсобственик на мандра "Дядо Либен".

Сървайвър за фермери

Надеждите да се изпълнят евроизискванията се подхранват от възможността фермерите да получат субсидия по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони. Безвъзмездното финансиране по нея покрива половината от направената инвестиция. Очаква набирането на проекти да започне през февруари.

Освен това стопаните ще имат възможност да ползват инвестиционен кредит от фонд "Земеделие" при референтен лихвен процент. В допълнение към това животновъдите ще получават надбавка, която варира между 10 и 25% в зависимост от вида на инвестициите и местоположението на обекта, както и от това дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери, обясни заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на специална среща със земеделски производители.

"Тези, които имат желание да останат, имат шанс да го направят. Досега не сме имали по-адекватна мярка", категоричен е Михаил Тачев. Според него обаче усилията на собствениците трябва да са насочени не само към покриване на стандартите, но и към окрупняване на стопанствата.

"Намеренията на държавата са добри, макар и позакъснели. Дано този път силната бюрокрация не омаломощи силата на фермерите", казва Бойко Синапов.

Какво следва

Обектите, които не успеят да покрият изискванията, ще останат зад борда. След 31 декември 2011 г. мляко, което не отговаря на стандартите, ще може да се ползва само за собствена консумация.

Вече има прогнози, че през 2012 г. част от фермите ще минат в нелегалност и че ще се отвори "черен пазар" на суровината, която ще се купува от мандри в сивия сектор.

Суровото мляко и сега е дефицитно, а качественото сурово мляко е още по-недостигащо. От есента на миналата година празнината се запълва с доставки на мляко и млечен концентрат от Унгария например. Очаква се тази тенденция да продължи.

Още от Капитал