Мъжки бански в помощ на изчезващи видове животни

Производителят ще дарява 30 долара от цената на всеки чифт на защитна организация

Банските се произвеждат в малък български завод
Банските се произвеждат в малък български завод    ©  Rebel Swim
Банските се произвеждат в малък български завод
Банските се произвеждат в малък български завод    ©  Rebel Swim

За да бъдеш успешен предприемач, на първо място трябва силно да вярваш и обичаш идеята, която развиваш. След това с много усилена работа и известна доза късмет бизнесът ще потръгне. От любов към животните се е родила предприемаческата идея на Нели Парчик. Тя решава да помогне за опазването на застрашени видове, произвеждайки мъжки бански под марката Rebel Swim и дарявайки 30 долара от продажната им цена на различни организации в защита на животните.

Бизнес с кауза

Преди по-малко от една година Нели Парчик взема решение да напусне корпоративната финансова система, от която дълги години е част, за да преследва мечтата си да започне собствен бизнес. "Винаги съм искала да оставя следа след себе си, която дори и малко да промени към по-добро заобикалящия ни свят", разказва пред "Капитал Daily" Нели Парчик. В момента тя живее в Лондон, но често е в България, където се шият банските. Проблемът, който силно я вълнува и иска да работи в посока разрешаването му, е безразсъдното отношение на хората към природата и животните.

Така съвсем спонтанно се ражда идеята за създаване на висококачествен и стилен продукт, който да се харесва на потребителите и същевременно да им помогне да се включат в кауза, която засяга глобалната екосистема. Парчик разработва пет различни модела мъжки бански, като всеки от тях е с принт на различно застрашено животно - галапагоски пингвин, китова акула, суматрански тигър, голяма панда и делфин мауи. "Направих много обстойно проучване, за да избера точно тези пет изчезващи вида, а паралелно с това проверявах и всички организации, които се борят за опазването им", казва основателката на Rebel Swim.

За да бъде сигурна, че възможно най-голяма част от 30-те долара, които всеки клиент дарява на организациите, ще бъдат използвани в помощ на животните, Нели Парчик избира да работи с пет малки и много отдадени на каузата учреждения от различни точки на света. Всяко от тях е фокусирано върху защитата на точно един от петте застрашени видове. "Много често големите защитни организации плащат огромни суми за заплати на служителите си, командировки и други вътрешни разходи. Моята цел не е клиентите ми да генерират приходи на тези организации, а парите им директно да отиват за борба с изчезването на тези видове, затова и избрах малки независими учреждения", обяснява Парчик.

Качествен продукт в помощ на животните

Платовете за мъжките бански Rebel Swim се произвеждат и печатат във Франция и имат няколко слоя защита, които спомагат за тяхната непромокаемост, да не избледняват от слънцето и същевременно да изсъхват максимално бързо. Малките аксесоари към тях като копчета, връзки и бандаж също са направени от висококачествени материали и с внимание към детайлите. "Искам да предложа на клиентите ми възможно най-доброто, което е по силите ми да произведа. Време е покупателните решения да се определят от качеството, не от количеството, и от стойността, а не от цената", обяснява Парчик. Всички тези елементи се съединяват в цялостен продукт в малък български завод, а на етикетите на банските е изписано "Гордо направени в България".

Цената на един чифт Rebel Swim е 150 долара, като 30 от тях директно отиват за организацията, която се грижи за животното, изобразено на закупения модел. След това, за да се чувстват ангажирани за каузата, клиентите ще получават известия за напредъка на опазването на застрашения вид. Предвид по-високата цена основните пазари, към които се е насочила основателката на компанията, са САЩ и Великобритания. В момента тече кампания за подпомагане на задвижването на проекта в сайта за групово финансиране Kickstarter. "Дори да не събера необходимите пари, ще се опитам сама да финансирам Rebel Swim, защото силно вярвам в успеха на идеята ми и знам, че мога да помогна на екосистемата", казва Парчик.

На кои застрашени видовесе помага

Суматранският тигър живее в естествената си среда в Индонезия и е сред критично застрашените видове. Една от причините за това е изсичането на дърветата и посяването на палмови плантации на тяхно място. По-голeмият проблем обаче са капаните, които бракониерите поставят, за да ги улавят и да ги продават на черния пазар за екзотични животни. В целия свят са останали едва около 400 суматрански тигъра. Рейнджъри от организацията, която се грижи за опазването им, патрулират из горите и махат капаните.

При големите панди най-големият проблем е строежът на пътища, за да стигат хората до палмовите плантации, от които произвеждат палмово масло. За пандите обаче нарушаването на естествената им среда се явява непреодолимо препятствие. Животните не успяват да се приспособят и ако храната им е от другата страна на пътя например, те не посмяват да пресекат и умират от глад.

Един от основните проблеми при галапагоските пингвини е, че преди много години, когато търговията се е извършвала основно по вода, хората са пренесли с корабите си много котки, кучета и плъхове. Сега тези животни изяждат яйцата на пингвините и те не могат да увеличат популацията си, а малката разновидност довежда до генетични проблеми при размножаването. Освен това отрицателно влияят и промените в климата, защото галапагоският пингвин е единственият, който не живее на полюс.

Китовата акула е една от безопасните от семейството на акулите. Голяма част от тях се срещат на Малдивските острови, превръщайки се дори в туристическа атракция. Хората влизат с лодки навътре в океана, за да се доближат максимално до акулите и да ги видят. Животните обаче са любопитни и отивайки до лодките, се удрят в тях, получават разкъсни рани и често умират от кръвозагуба. Даренията към организацията ще се използват за обучение на капитаните на туристическите корабчета и лодки как да опазват акулите.

Силно застрашен е и делфинът мауи, от който има останали едва 55 екземпляра в цял свят. Тяхната смърт е причинена от изхвърлени рибарски мрежи в океана. Отново от любопитство делфините плуват до тях да ги разгледат, но се оплитат и се давят. Макар че са от семейството на рибите, те имат нужда на всеки няколко минути да изплуват на повърхността и да си поемат въздух.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  szw46319158 avatar :-|
  Zhelyo Tonev

  Не искам да звуча като хейтър, но я питайте тази намазана кака, колко пари се е договорила да плаща на чифт на българския производител. Имам вътрешна информация, че става въпрос за не повече от 10лв на брой с всичко. Не е много cool да експлотираш хората така и да продаваш всъщност само PR.

 • 2
  nparchik avatar :-|
  Neli Parchik

  Здравейте, Жельо! (надявам се, че така се пише името ви на български, ако не - извинявам се предварително) Благодаря ви, че повдигнахте въпроса, защото това всъщност е доста важна част от това как ние искаме да изградим бизнес модела си. Експлоатацията е нещото, което много държа да не поощряваме чрез нашето производство. Без да ви ангажирам с ненужни детайли, "вътрешната информация", която имате е неправилна. Попитала съм фабриката, колко искат за ушиването на един чифт бански и след като получих оферта от тях им казах, че искам да платя повече от това, точно защото последното което искам е да цедя някакви стотинки от тях. Аз държа на това да се установяват дълготрайни партньорски отношения с всички доставчици и изпълнители по веригата, за да можем да доставим висококачествен продукт на всички наши клиенти. Усмихнат ден! И се надявам вашият бизнес с мъжко бельо да се развива успешно, защото идеята е готина :)

 • 3
  szw46319158 avatar :-|
  Zhelyo Tonev

  Браво, добър и премерен отговор. Но не отговорихте каква част от крайната цена се формира от разхода за производство, и дали тази част не е по-малка от тази, която дарявате за животните. Разбирам, че е търговска тайна, но остават много въпросителни относно това.
  Въпреки всичко, идеята е прекрасна и ви пожелавам успех.
  Надявам се, че информацията ми е грешна, иначе наистина жалко, защото българския работник е много съвестен и работлив, когато му се заплаща както трябва.
  Успех и поздрави.

 • 4
  aytep avatar :-?
  aytep

  До коментар [#1] от "Zhelyo Tonev":

  Ама това не е нейна работа изобщо, а на т.нар. ни държава, която отсъства и която не е под натиск от производителите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход