Силистренската фабрика, която купи италианския си доставчик

Производителят на машини за белене на слънчоглед "Елика-Елеватор" вече е собственик на болонската ASM

С придобиването на ASM, която доставя оборудване за оптично сортиране, сега почти всички елементи в линиите на ELICA се произвеждат в групата, каза Калоян Радулов, партньор и мениджър "Бизнес развитие" в семейната компания
С придобиването на ASM, която доставя оборудване за оптично сортиране, сега почти всички елементи в линиите на ELICA се произвеждат в групата, каза Калоян Радулов, партньор и мениджър "Бизнес развитие" в семейната компания    ©  ELICA
С придобиването на ASM, която доставя оборудване за оптично сортиране, сега почти всички елементи в линиите на ELICA се произвеждат в групата, каза Калоян Радулов, партньор и мениджър "Бизнес развитие" в семейната компания
С придобиването на ASM, която доставя оборудване за оптично сортиране, сега почти всички елементи в линиите на ELICA се произвеждат в групата, каза Калоян Радулов, партньор и мениджър "Бизнес развитие" в семейната компания    ©  ELICA
Темата накратко
  • Производителят на машини за белене на слънчоглед "Елика-Елеватор" вече е собственик на болонската ASM.
  • Сделката е сключена с досегашния германски собственик Sesotec за неназована цена.
  • ELICA вече ще прави сама оптичните компоненти за линиите си и ще засили присъствието си в Западна Европа.

Придобиванията в България обикновено се свързват с покупката на местна компания от чуждестранен инвеститор, докато обратният вариант е по-скоро изключение. Такава сделка обаче, и то с участието на две външни фирми, наскоро приключи силистренският производител на машини за белене на слънчоглед "Елика-Елеватор". Чрез инвестиционното си дружество "Елика инвест" групата придоби италианския си доставчик Advanced Sorting Machines (ASM) от досегашния му германски собственик Sesotec. Страните са се договорили да не съобщават цената, но за размера на сделката представа дава оборотът на италианското дружество, който е приблизително 6 млн. евро за 2020 г. За сравнение - продажбите на българския купувач са с около 50% по-големи.

За ELICA, както е позната в бранша компания, покупката е стратегически ход, тъй като добавя към портфейла ѝ производител на ключови компоненти, които практически вече ще се произвеждат вътре в групата. Присъствието ѝ в Италия пък ще ѝ позволи да засили позициите си в Западна Европа, както и да развие партньорство със Sesotec на Изток.

Сделка в пандемия

Интересното е, че цялата сделка се е случила по време на пандемията, а самото предприятие ASM е базирано в Болоня - един от центровете на ковид кризата. Подготовката е започнала в началото на годината и е отнела около 10 месеца, като договорът е подписан в началото на октомври, а придобиването е приключило в края на 2020 г. "Заради ситуацията в Италия финансовият и правният анализ (due dilligence) бяха проведени електронно, а самата сделка беше през директни преговори", уточни Евгений Кънев, управляващ партньор в Maconis, която е консултирала купувача.

Въпреки тези трудности придобиването следва здрава бизнес логика. И двете компании работят в общ сегмент - ELICA произвежда инсталации за белене на слънчоглед, почистване на зърно, обработка на семена и оборудване за обработка на насипни материали, а ASM прави оптични сортиращи машини. Двете ги свързва 12-годишно партньорство - българското предприятие използва оборудването на ASM в технологичните си линии като допълнение на механичното почистване на семената. "Сега почти всички елементи в линиите на ELICA са собствени", каза Калоян Радулов, съсобственик в групата заедно с баща си и мениджър "Бизнес развитие".

Сделката ще позволи на ELICA да разшири пазара си, тъй като оптичните машини на ASM се използват в повече от 50 страни. В завода в Болоня, където работят около 30 души, основната дейност е дизайн, разработка на софтуер и сглобяване, а металните части досега са се доставяли от друга италианска компания. Сега това производство е прехвърлено в предприятието в Силистра, откъдето се изпращат готовите корпуси за насищане с компоненти. "Така можем изцяло да контролираме качеството и бързината на доставка", обясни Радулов.

От семена до машини

ELICA е семейна компания, създадена от бащата Йордан Радулов преди 30 години, когато започва бизнес с обработка на семена и производство на белен слънчоглед. В началото рециклира стари машини за производството си, но постепенно започва да разработва собствено оборудване, като през последните години се преориентира към изграждане на цялостни технологични решения за клиентите.

Компанията има 4 производствени бази в Силистра, където се извършват почти всички дейности - лазерно рязане, огъване, заваряване, студена обработка на метали и дървообработка. На външни изпълнители се възлагат само специфични работи като поцинковане и прахово боядисване. В дружеството работят около 200 служители, включително 16 инженер-конструктори, а продажбите му растат стабилно през последните години (виж таблицата). Общо оборотът на групата за 2020 г. е над 45 млн. лв.

Трудности и възможности

Новопридобитата компания ASM е създадена преди 30 години и произвежда оборудване за оптично сортиране на семена, както и за сортиране на рециклирана пластмаса, като технологията ѝ комбинира софтуерни функции и анализ на данни. Макар и един от лидерите в своята сфера, компанията е била в недобро финансово състояние и преди шест години е купена от германската Sesotec, която от своя страна е специализирана в оборудването за инспекция (проверка за чужди предмети) на опаковани продукти. Ситуацията тогава допълнително е била усложнена от организационни сътресения, заради които ASM е изгубила част от пазарния си дял. В продължение на няколко години новият германски собственик, зад който стои инвестиционен фонд, се е опитвал да подобри работата на предприятието, но в крайна сметка е решил да излезе от инвестицията, тъй като не е успял да получи възвращаемост.

Плановете на новия български собственик обаче са да възстанови позициите на предприятието, за което ще помогне и общият им бизнес досега. От сделката е доволна и Sesotec, която е водила преговори също с предишния италиански собственик, с турска и китайска фирма. "Тe искаха ASM да продължи да работи, затова избраха нас - ние сме в индустрията, клиенти сме на компанията от 12 години, познаваме работата и екипа, имаме и наши клиенти, които да помогнат за разширяване на бизнеса на ASM", обясни Радулов. Освен че италианската компания доставя едни от основните компоненти за технологичните решения на ELICA, двете дружества имат практика и да участват заедно на международни изложения. Според Радулов ASM, която вече се казва Elica ASM, има шанс отново да застане на челни позиции. А това е добре и за бранда на ELICA, тъй като ще позволи на компанията да разшири мрежата си от клиенти в Западна Европа, като създаде собствено представителство в Италия.

"С придобиването на ASM ELICA е решена да осигури дългосрочния и устойчив растеж и на двете компании", посочва в съобщението си и Sesotec. Германската компания пък планира след сделката да се фокусира върху основния си бизнес - машини за засичане на чужди предмети за хранителната и пластмасовата промишленост, както и за сортиране и анализ на материали в рециклиращата индустрия.

Към световните пазари

За ELICA сега целта е да разшири продажбите си и да излезе на нови пазари. През кризисната 2020 г. по думите на Радулов основните трудности не са били финансови, макар че е имало периоди с по-ниски от очакваните резултати, а невъзможността за срещи, пътувания и участия в изложения. "Този недостатък го превърнахме в предимство, тъй като успяхме да отделим време за подобряване на ефективността и разработихме наша система за онлайн комуникация", каза той.

Най-големите пазари на компанията в момента са България, Румъния, Сърбия и бившите съветски републики (Молдова, Украйна, Русия, Казахстан). Марката присъства също в Китай, а амбициите ѝ са насочени към целия свят, включително Южна Америка, където вече има направен пробив с доставката на две линии за Аржентина.

ELICA ще продължи партньорството и с германската Sesotec, която има дъщерни дружества по целия свят, включително четири компании в Азия (Китай, Индия, Сингапур и Тайланд). "Elica ASM ще работи през тях и ще продава оптично-сортиращи машини в Южна, Източна и Югоизточна Азия и Океания", уточни Радулов. От Sesotec пък обявиха, че ще възложат на Elica ASM дистрибуцията на своите устройства на италианския пазар. Така и трите участника в сделката на практика ще продължат да работят заедно.

Групата

Групата на ELICA включва общо шест компании, като повечето са производствени. Освен "Елика-Елеватор" и новопридобитото Elica ASM тя има и предприятие за белен слънчоглед - "Елика ойл". По думите на Радулов това ѝ позволява да пробва новите машини и да прави иновации и разработки. Ново допълнение към групата е "Елика ярд", която работи от началото на 2020 г. и засега произвежда прототипи на катамарани (двукорпусни лодки) под бранда Omaya. Практиката в сектора е плавателният съд да се регистрира, след като бъде построен, уточни Радулов. В момента компанията работи по три лодки, а екипът е от 12 души и се разширява.

Още от Капитал