Всички срещу нова леярна в Русе

Проектът е на испанската "Метал фусион" за производство на стоманени детайли

С капацитет от 3 тон на ден планираната леярна е съвсем малка, но заради лошото екологично наследство на града русенци са много критични към нови производства.
С капацитет от 3 тон на ден планираната леярна е съвсем малка, но заради лошото екологично наследство на града русенци са много критични към нови производства.    ©  Цветелина Белутова
С капацитет от 3 тон на ден планираната леярна е съвсем малка, но заради лошото екологично наследство на града русенци са много критични към нови производства.
С капацитет от 3 тон на ден планираната леярна е съвсем малка, но заради лошото екологично наследство на града русенци са много критични към нови производства.    ©  Цветелина Белутова

Проект за малка леярна в Русе предизвика силен отпор от всички страни. Плановете на испанската "Метал фусион" да претопява 3 тона скрап на ден и да произвежда стоманени детайли в една от промишлените зони бяха критикувани както от гражданите на общественото обсъждане, така и от съседните фирми, а кметът Пенчо Милков се ангажира да направи всичко възможно, за да не допусне проектът да се случи.

Примерът е показателен за високата чувствителност на жителите на индустриалния град към потенциално допълнително замърсяване, независимо че оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта е положителна. Окончателното решение ще се вземе от екологичния съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе.

Проектът

Проектът предвижда преустройство на съществуваща индустриална сграда в Западната промишлена зона на града, така че в нея да се претопяват до 3 тона скрап от черни метали на ден и да се произвеждат детайли от въглеродна и неръждаема стомана. Помещенията са собственост на производителя на нетъкан текстил "Юта", като "Метал фусион" е взела под наем около 1400 кв.м с цел да направи леярна. Инвестиционното намерение е подадено миналата пролет, когато от РИОСВ са поискали задължителната за подобни производства ОВОС. Докладът еднократно е върнат за уточнения, но през март тази година е получил положителна оценка от екоинспекцията.

При проверка в края на миналата година става ясно, че компанията е започнала преустройство на помещенията без разрешение за строеж, за което е била санкционирана. Закупено е било и оборудване за леярна, включително пещ, но то не е било монтирано. Извършеното нарушение при строителните работи обаче е един от аргументите на противниците на проекта.

Реакциите

Нагласите в града като цяло са негативни. "Русенци се обявиха категорично срещу изграждането и експлоатацията на леярна в рамките на града", съобщиха от общината. Въпреки положителното становище на екоинспекцията по ОВОС и уверенията на представителя на "Метал фусион" Серхио Хавиер Вийегас Диас, че няма да има вредни емисии, а компанията ще работи прозрачно, гражданите са скептични, че такова производство може да е безвредно.

Отрицателно становище изрази и самата община дни преди обсъждането, а против проекта застана и лично кметът Пенчо Милков. "Ще използвам човешките си способности и поста, който заемам, за да отстоя мнението на гражданите", е заявил той по време на обсъждането, цитиран в съобщение на сайта на общината. Основен аргумент е, че фирмата не е спазила изискванията на местната управа за осигуряване на непрекъснат мониторинг на производството и поставяне на измервателни станции за качеството на въздуха в обсега си.

Проектът е критикуван и от част от предприятията в Западната промишлена зона, според които изграждането на леярната ще има отрицателно въздействие върху околната среда и работещите в зоната. Според тях в ОВОС няма информация за движението на въздушните маси и атмосферните условия и не е разгледан кумулативният ефект от проекта. В момента в зоната работят компании както от леката индустрия (шивашка, хранително-вкусова, текстил, мебели), така и от тежката (химическа и металообработване). В официално възражение до РИОСВ фирмите настояват "Метал фусион" да изпълни проекта си в Източната промишлена зона, където работят и други леярни като "Линамар" (новото име на "Монтюпе") и "Сид грийн".

Досега "Капитал" не успя да се свърже с "Метал фусион" за коментар. Дали проектът ще се изпълни във вида, в който е предложен сега, ще стане ясно след заседание на екологичния съвет.

Компанията

"Метал фусион" е с предмет на дейност производство на клапи и вентили с индустриално предназначение. Компанията е регистрирана през 2013 г. като еднолично дружество на испанския гражданин Серхио Хавиер Вийегас Диас. За няколко месеца през 2019 г. собствеността преминава в Мирена Илиева, но в края на годината тя прехвърля дружеството на испанските Jokaik (80%) и Marken Legasan (10%), а с останалите 10% отново влиза Серхио Хавиер Вийегас Диас. Към момента капиталът на фирмата е 10 лв.

Новият мажоритарен собственик Jokaik на практика е инвестиционна компания, но е свързана със CMO Valves - производител на клапи с оборот от 22.2 млн. евро по данни за 2019 г. И двете дружества са регистрирани в испанския град Толоса, а председателят на управителния съвет на Jokaik Луис Кармело Диес Бенито е собственик с 80% на CMO Valves. Другите членове на борда - Икер Диес Иглесиас и Хосе Луис Диес Иглесиас са в управата и на "Метал фусион". В ръководството на българското дружество влиза и Джон Легарета Елориага, който е представител на Marken Legasan.