Индустрията със смесени реакции за предложения от ЕС въглероден данък

Компаниите искат повече финансова подкрепа в процеса на декарбонизация

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Откакто Европейският съюз (ЕС) представи своята система за търговия с емисии през 2007 г., парниковите газове на индустриите следват различни траектории. Енергийният сектор ги намали наполовина. Производителите на цимент и стомана, които получиха надбавки за четири пети от отработените си газове, за да спрат преместване на производството в чужбина, едва промениха нещо.

Европейската комисия иска да спре тази милостиня. През последния месец тя предложи нови правила, които да помогнат за достигането на целта на блока, а именно намаляване на въглеродните емисии с 55% от нивата им през 1990 г. до 2030 г. Едно от предложенията е премахване на финансирането за производителите на алуминий, цимент, торове, желязо и стомана, и облагане на вноса на продукти на база въглеродното им съдържание. Този "механизъм за въглеродна корекция на границите" (CBAM) има за цел да изравни условията. Ако европейските стоманодобивни предприятия трябва да плащат за въглерода, който изхвърлят във въздуха, китайските им конкуренти също ще трябва да плащат на ЕС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове