Allergo прави шивашка фабрика за противоалергични калъфи в Плевен*

Германската компания ще работи в сградата на прекратилата производство "Електрокабел", а инвестицията ще е 2-4 млн. евро

Фабриката ще работи в сградата на бившата "Електрокабел" в кв. "Сторгозия".
Фабриката ще работи в сградата на бившата "Електрокабел" в кв. "Сторгозия".    ©  АлергоТекс
Фабриката ще работи в сградата на бившата "Електрокабел" в кв. "Сторгозия".
Фабриката ще работи в сградата на бившата "Електрокабел" в кв. "Сторгозия".    ©  АлергоТекс

Германската компания Allergo Healthcare, която произвежда противоалергични покривала за легла, подготвя шивашка фабрика в Плевен. Това стана ясно от съобщение на общината след среща с инвеститора, като информацията беше потвърдена за "Капитал" и от Allergo. Наскоро регистрираното българско дружество "АлергоТекс медицинише текстилиен" вече наема работници, а производството се очаква да започне през есента. Предвижда се и поетапно разширение, с което броят на наетите ще достигне 300 души. Инвестицията ще бъде от порядъка на 2-4 млн. евро. Предприятието ще е разположено на площ от 6000 кв. м на мястото на бившия завод за кабели "Електрокабел" - друга германска инвестиция, който обаче преустанови работа преди близо три години.

Производство

Allergo Healthcare е средноголяма фамилна компания, която от 30 години произвежда покривала за легла за хора с алергии към прахови акари и страдащи от невродермит и астма, като в момента има около 100 служители в Германия. Разширяването на капацитета й е резултат от увеличеното търсене на такива продукти в световен мащаб. "Новата производствена база ще бъде част от групата Allergo, а не подизпълнител като други фирми", казаха от компанията за "Капитал" и добавиха, че предприятието в Плевен ще бъде най-голямото производство на предпазващи от алергия калъфи в Европа.

"Целта ни е да започнем с екип от до 30 служители. Самата база е в много добро състояние, така че искаме да стартираме производството бързо, през септември-октомври 2021 г.", каза собственикът и главен изпълнителен директор на групата Даниел Шьонфелер. Очакванията са в бъдеще броят на служителите да достигне 300 души.

Компанията вече има български сайт, през който набира работници за фабриката. Търсят се както шивачи, така и техници, ръководители производство, специалисти логистика и офис специалисти.

Компанията

Решението за избора на Плевен е взето от борда на директорите на Allergo в края на юли, а местното дружество "АлергоТекс медицинише тестилиен" е регистрирано в началото на август с 2000 лв. капитал. Едноличен собственик и управител е Даниел Шьонфелдер.

Като потенциални места за новата фабрика са обмисляни също локации в Румъния и Украйна, както и други градове в България. "От една страна, икономическите данни и наличието на работна ръка бяха решаващи за избора ни на Плевен. От друга, за решението ни натежаха подкрепата, която получихме от министъра на икономиката Кирил Петков в София, и приятелското посрещане от кмета на Плевен", каза Шьонфелдер.

Фабриката се намира на ул. "Цар Самуил" в плевенския квартал "Сторгозия" и е с площ от 6000 кв.м, които включват производствена зала и склад. Предприятието е разположено в сградата на бившата "Електрокабел България" (част от Nexans Autoelectric), която спря работа в края на 2018 г. и премести производството си в Украйна.

Самата сграда беше построена през 2015 г. и отдадена под наем на "Електрокабел" от "Плевен ритейл център" (собственост на "Бългериън пропърти дивелъпмънтс") за срок от 10 години. Друга косвена връзка между двата германски инвеститора, които са в различни индустрии, е това, че и "АлергоТекст", и "Електрокабел" са регистрирани на адреса на една и съща адвокатска кантора в София.

Плановете на групата

Първите противоалергични калъфи в Европа са разработени преди близо половин век от бащата на сегашния собственик Гюнтер Шьонфелдер в партньорство с компания на германската фармацевтична група Merck в Хамбург. Самата Allergo е базирана в Мекленбург, Предна Померания, и има клонове в Хонконг, Дубай и САЩ.

В плановете на групата влиза разширяване на производството, като особен интерес представлява Китай, казаха от Allergo. В дългосрочен план производствената база в Плевен се предвижда да се разрасне и да стане централна производствена локация. Освен това новият отдел за Източна Европа на цялата група също ще бъде базиран в Плевен от 2022 г., казаха от Allergo.

*Статията е допълнена с информация от Allergo към 11:00 на 17 август 2021 г.