Tesla отчете рекордна печалба

Силните резултати през третото тримесечие идват въпреки проблемите с доставките на чипове

Заводът на компанията в Китай работи на пълни обороти.
Заводът на компанията в Китай работи на пълни обороти.    ©  Reuters
Заводът на компанията в Китай работи на пълни обороти.
Заводът на компанията в Китай работи на пълни обороти.    ©  Reuters

Американският производител на електрически автомобили Tesla реализира рекордна печалба през третото тримесечие на годината. Чистата печалба на компанията е била 1.6 млрд. долара, което е покачване с 389% в сравнение със същия период на миналата година и едва за втори път от създаването й през 2003 г. тя е над 1 млрд. долара. Общите приходи за тримесечието между юли и септември са 13.8 млрд. долара.

"Постигнахме най-добрия си чиста печалба, оперативна печалба и брутна печалба", заявиха от компанията. Производителят на електрически автомобили през февруари закупи и 1.5 млрд. долара в Bitcoin, като се надяваше да започне да приема и криптовалутата като метод на плащане. През това тримесечие компанията е загубила 51 млн. долара от инвестицията, но пък криптовалутата през тази седмица стигна рекордна стойност, което би трябвало поне частично да покрие загубите от това перо.

Успехите идват в момент, в който автомобилната индустрия е в лошо състояние заради недостиг на чипове. Доставките на автомобили на General Motors (GM) в САЩ например са паднали с 32.8%, докато тези на Tesla са се покачили със 72%. Американската компания е в добра позиция и заради увеличаването на капацитета на заводите в Шанхай и Остин, а и предстоящото отваряне на гигазавода в Берлин. Илън Мъск наскоро заяви, че очаква гигазаводът да започне работа през ноември. Пазарната оценка на Tesla надмина 850 млрд. долара и е значително повече от тази на конкуренти като Volkswagen, Toyota или GM.

Затруднения, които може да предизвикат нетипичен ход

От Tesla предупредиха, че в момента секторът е под сериозно напрежение и има проблеми. "Различни предизвикателства, включително недостиг на полупроводници, задръствания в пристанищата и непрекъснати прекъсвания на дейността, оказват влияние върху способността ни да поддържаме заводите да работят с пълна скорост", се казва в бележка, разпространена от компанията преди пускането на резултатите. "Ние вярваме, че нашите вериги за доставки, инженерни и производствени екипи се справят с тези глобални предизвикателства с изобретателност, пъргавина и гъвкавост, които са без аналог в автомобилната индустрия", добавиха от наскоро базираната в Остин, Тексас, компания. Средната цена на автомобилите, продавани от Tesla, е спаднала с 6%, което се дължи на желанието на производителя на Cybertruck да популяризира продуктите си и да ги направи по-достъпни.Друго перо, което помага на Tesla, е енергийният бизнес - производство на слънчева енергия и съхранение на енергия. От него са осигурени приходи 806 млн. долара. От компанията направиха и интересно съобщение, според което всички батерии за колите й със стандартен пробег ще бъдат изградени от литиево-железен фосфат (ЛЖФ). Причината за смяната на традиционните до момента литиево-йонни е по-големият достъп до желязо и неговата по-ниска цена. Двете компании, които са лидери на пазара за този тип батерии, са китайските CATL и BYD. Tesla вече има установена връзка и е купувала батерии от CATL.