Volvo Cars планира да набере с 20% по-малко при борсовия си дебют

Инвеститорите се притесняват от контрола върху шведския гигант на китайската Geely

Шведският автопроизводител Volvo Cars обяви, че намалява първичното си публично предлагане и го отлага с един ден, съобщи Financial Times. Компанията, която е собственост на китайската Geely, съобщи, че ще бъде листната на Стокхолмската фондова борса в петък, на цена от 53 шведски крони (5.30 eвро) за акция, което означава пазарна капитализация от стойност 15.5 млрд. евро. Volvo Cars очаква да набере 20 млрд. шведски крони (2 млрд. евро), надолу спрямо първоначално очакваните 25 млрд. крони. Geely няма да използва правото на опция, което можеше да добави около една пета към продажбите на акции.

Едно от основните притеснения на бъдещите инвеститори е контролът, който Geely притежава. Според оригиналния проект компанията щеше да задържи 97% от акциите с право на глас, въпреки че делът й от капитала щеше да падне до 78% след листването. Наложи се Geely да преобразува тези си акции в обикновени, за да успокои шведски институционални инвеститори.

Оценката на Volvo Cars ще е по-ниска от тази на производителя на електромобили Polestar, който всъщност е собственост на шведския производител. Очаква се той да бъде листнат догодина на цена от 20 млрд. долара чрез тъй наречения SPAC - special purpose acquisitions company или компания за придобиване със специална цел.

Шведският производител обяви, че ще пусне за свободна търговия акции между 16 и 17.9%. Volvo Cars планира да произвежда единствено електромобили от 2030 г. и да построи завод за батерии в Европа. Групата ще използва набраните средства от листването, за да увеличи производствения си капацитет до почти двойно по-високи продажби от 1.2 млн. автомобила през 2025 г.