🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промишленост: В пресата на цените

Производителите очакват свиване на потреблението, а инфлацията затруднява и инвестиционните им планове

Растящите разходи за енергия са проблем пред всеки производител
Растящите разходи за енергия са проблем пред всеки производител
Растящите разходи за енергия са проблем пред всеки производител    ©  Цветелина Белутова
Растящите разходи за енергия са проблем пред всеки производител    ©  Цветелина Белутова

Суровини, транспорт, енергоносители. Макар и в различно съотношение за различните производства, всеки от тези елементи носи покачване на себестойността на продукцията. А това най-опростено значи или предприятията да инкасират загуби, или да прехвърлят поскъпването към клиентите си. Но дори така, очакванията са ръстът на цените да доведе до свиване на потреблението, което отново да снижи финансовия резултат.

Най-силният удар за енергоемките производства, като тези в тежката промишленост, очаквано идва по линия на тока и природния газ. "Говорейки за суровините, инфлацията при нас по-скоро не е оказала влияние, защото цената и на суровините, и на металите, които произвеждаме, се определя на база цените на Лондонската борса за метали", каза Румен Цонев, изпълнителен директор на "КЦМ 2000". През миналата година цинкът и оловото, които пловдивският завод произвежда, са нараснали средно с около 21-22%. При енергоносителите обаче скокът е драстичен и е предимно в Европа. "Това практически не ни дава възможност да реагираме, тъй като ние не можем да прехвърлим това покачване върху цените на нашите метали, които се определят на световния пазар. Общо взето, всичко трябва да бъде акумулирано като негативен резултат в рамките на нашите компании, което е много трудно, почти невъзможно", уточни той.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар