Гръцко-испанската "Етем Гестамп" инвестира в завода си в София още 60 млн. евро

Чрез двете си компании в България партньорите ще произвеждат елементи за електрическите автомобили на Porsche

Увеличението на капацитета е по договор с Porsche. Клиенти в момента са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.
Увеличението на капацитета е по договор с Porsche. Клиенти в момента са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.
Увеличението на капацитета е по договор с Porsche. Клиенти в момента са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.    ©  Цветелина Белутова
Увеличението на капацитета е по договор с Porsche. Клиенти в момента са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др.    ©  Цветелина Белутова

Нови 60 млн. евро ще бъдат инвестирани в разширяване на производството на алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия в София. Проектът е на "Етем Гестамп алуминиум екстружънс" и "Гестамп Етем аутомотив България" ("Етем Гестамп"), които бяха създадени през 2019 г. като смесени дружества между "Етем България" (част от гръцката Viohalco) и испанската Gestamp с инвестиция за 30 млн. евро. Увеличението на капацитета сега е свързано със започнатите нови проекти за клиенти, като най-големият от тях е за електрическите автомобили на Porsche.

По-голям капацитет

Цялата инвестиция ще бъде направена в рамките на около две години и включва закупуване на оборудване, строителство на производствена сграда и напълно автоматизирана вътрешна логистика. Средствата ще бъдат насочени и към двете производства в София - на екструдирани профили и на автомобилни профили. Това ще увеличи капацитета на завода от 35 хил. тона продукция годишно до 50 хил. тона.

Разширението се прави основно за новия проект за Porsche, който е за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите, които ще бъдат използвани в новото поколение електрически платформи на компанията през следващите осем години. Серийното производство се предвижда да започне през 2023 г. Допълнителните производствени площи ще позволят изпълнението и на множество други по-малки проекти.

Инвестицията ще доведе също до увеличаване на броя на заетите. В момента в завода работят 500 души, като след разширението се очаква те да достигнат около 650. "До голяма степен производството е автоматизирано, такова е изискването и на клиентите ни", каза административният директор на "Етем Гестамп" Томас Пърнел.

Гръцко-испанското партньорство

Общият бизнес тук между гръцкия производител на алуминиеви архитектурни системи "Етем България" и испанския производител на метални автомобилни компоненти Gestamp започна преди три години, когато бяха създадени двете местни смесени предприятия с фокус върху продуктите за автомобилната индустрия. Заводът произвежда различни профили и части за шасита, врати, системи за безопасност и управление на катастрофи, както и елементи за батерии и крепежни елементи за електрически автомобили. Клиенти са водещи производители като BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и др. Продукцията се изнася основно в Европа, но също в Китай и Мексико.

В София има изграден и R&D център, който работи заедно с клиентите по проектирането на изделията. По думите на генералния мениджър Емануил Фундукис компанията фокусира развитието си върху водещи тенденции като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии, а при разработването на иновативните алуминиеви решения си сътрудничи тясно с производителите на автомобили.

По данни за 2020 г. общият оборот на "Етем Гестамп алуминиум екстружънс" и "Гестамп Етем аутомотив България" е близо 170 млн. лв.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  crusible avatar :-P
  crusible

  Чудесно!

  Нередност?
Нов коментар