Европейската промишленост вече усеща последствията от войната в Украйна

Рекордната цена на природния газ в Европа поставя куп компании в патова ситуация

Европейската промишленост е принудена да намали производството заради високите цени на енергийните суровини
Европейската промишленост е принудена да намали производството заради високите цени на енергийните суровини
Европейската промишленост е принудена да намали производството заради високите цени на енергийните суровини    ©  Reuters
Европейската промишленост е принудена да намали производството заради високите цени на енергийните суровини    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Европейската промишленост се намираше в трудна ситуация още от началото на пандемията от коронавирус през 2020 г. Повишението в цените на природния газ и петрола, което започна преди около година, направи положението още по-сложно. С избухването на войната в Украйна обаче сценарият стана по-трагичен за ключови сектори за европейската икономика.

Руската инвазия в Украйна доведе до най-тежките санкции на САЩ и Европа, които целят да изолират страната от световната икономика. Путин не се забави с отговора си, като заплаши, че при забрана за внос на руски петрол би довело до затварянето на газопровода между Русия и Германия. Военното и геополитическо напрежение естествено се отразяват и на цените на петрола и газа - двата най-важни енергийни източника за куп европейски индустрии. Най-засегнати за момента, изглежда, са производството на торове, алуминий, хартия и стомана.

Торове

Торовете се използват в земеделието и цените им са изключително зависими от стойността на природния газ. Синьото гориво е основна суровина за азотни торове и обикновено формира около 80% от разходите на производителя. Освен директната обвързаност на торовете и природния газ още един фактор е важен - Русия е голям източник на материали, използвани за производството на ключови торове, които захранват глобалното земеделие. Санкциите срещу Москва не подминаха и този сектор, като най-големите засегнати руски компании в бранша са Uralkali, EuroChem и PhosArgo.

Норвежкият производител на торове Yara обяви, че временно намалява производството на амоняк и карбамид в своите европейски заводи. Спадът в продукцията ще бъде над половината от производствения капацитет, а причината е високата цена на газа. Унгарският производител на торове Nitrogenmuvex също временно спира производството, докато Borealis AG временно го ограничава.

Според изпълнителният директор на норвежката компания Свейн Торе Холсетер ситуацията, в която сектора се намира, е патова. "За мен не става въпрос дали се насочваме към глобална криза от гледна точка на храната - въпросът е колко голяма ще бъде тази криза", заяви Холсетер пред BBC.

Метали

Според анализатора на Goldman Sachs Никълас Сноудън сегашната реалност за енергийно интензивните браншове в Европа е "много потискаща". Според него най-силно засегната е продукцията на алуминий, главно заради голямото количество електричество, което изисква. Електричеството е нужно за трансформирането на ключовата съставка на алуминия - алуминиевият оксид, в рафиниран метал. Това е и главната причина цената на алуминиевия оксид да стигне 4 хил. долара за тон, а увеличението в цената му за последната година да надхвърля 100%.

Данни на Goldman Sachs показват, че европейският капацитет за производство на алуминий е намалял с 900 хил. тона, а този за топене на цинк - със 700 хил. Подобни нива не са изненадващи, като в последните дни все повече компании обявяват подобни мерки. Производството е намалено с две трети в топилната фабрика Портовесме в Италия, която е собственост на Glencore. Свиването в два от топилните заводи на Slovalco в Словакия е 60%. Dunkirk's Alvance, най-големият производител на алуминий в Европа, намали производството с 15%.

Директорът на Eurometaux, която представя европейските компании в бранша, Килиан О'Донохю заяви, че очакванията за спад на цените са били бързо оставени в миналото. "Очаквахме спад в цените на електроенергията след зимата и някои топилни предприятия да отворят отново и съкращенията да отпаднат, но това няма да се случи сега", казва О'Донохю. "Ако цените останат на тези нива, трябва да очакваме по-нататъшни затваряния и повишена зависимост от вноса", добавя той пред Financial Times.

Най-голямото притеснение за ръководителите обаче е прекъсването на доставките. Украйна и Русия са ключови износители на стомана, а "Арселор Митал" и "Метинвест" миналата седмица спряха производството в украинските си заводи. "Току-що имахме огромен шок в доставките по цялата верига на стойността на стоманата, като премахнахме два от основните източници на износ в света", заяви пред Financial Times Мат Уоткинс, който е анализатор за специализиращата в стоки консултантска компания CRU.

Ръстът на китайския износ се забавя

Ръстът на китайския износ се е забавил през първите два месеца на 2022 г., сочат данни на митническата агенция в страната. И въпреки че нивата от януари и февруари надхвърлят очакванията на експерти, прогнозите за годината може да се променят значително заради войната в Украйна.

Износът се е увеличил с 16.3% спрямо нивата от същия период на миналата година, което е сериозно над очакванията на анализаторите от 15%. Въпреки това се наблюдава спад в растежа, след като ръстът през декември беше 20.9%. Вносът се е увеличил с 15.5%. Това е намаление от 4 пр. пункта, след като през декември покачването беше 19.5%.

Процъфтяващият износ на Китай надмина очакванията през по-голямата част от миналата година и подкрепи растежа на втората по големина икономика в света. Анализаторите очакват доставките да се забавят, тъй като търсенето на стоки в чужбина намалява и високите разходи оказват натиск върху износителите. Руската инвазия в Украйна също се очаква да има влияние върху китайската икономика, независимо дали става въпрос за търговия между Китай и Русия или Китай и ЕС.

"Трябва да видим колко дълго ще продължи икономическото въздействие (от кризата в Украйна). Икономиката на Китай като цяло е голяма и трябва да може да продължи да расте дори при външни сътресения, но растежът на износа ще бъде засегнат", смята Луис Куийс, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings.

Тиан Юн, бивш заместник-директор на Пекинската асоциация за икономически операции, очаква търговията между Китай и Европа да бъде нарушена поради конфликта в Украйна. "Ако кризата в Украйна спре услугите на товарните влакове Китай - ЕС или доведе до по-бавна ефективност на операциите, ще има неблагоприятно въздействие върху търговията на ЕС и Китай. Това може да е най-големият риск", заяви пред Reuters Тиан.

Износът на Китай за Русия e нараснал с 41.5% през първите два месеца на годината, надминавайки растежа с други страни, показват митническите данни. Вносът от Русия се е увеличил с 35.8%.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал