Германската Festo ще инвестира в софийската си фабрика 20 млн. лв. тази година

В предприятието вече работят 1200 души, а износът през 2021 г. е надхвърлил 200 млн. лв.

И предходната година в завода са инвестирани 20 млн. лв.
И предходната година в завода са инвестирани 20 млн. лв.
И предходната година в завода са инвестирани 20 млн. лв.    ©  Велко Ангелов
И предходната година в завода са инвестирани 20 млн. лв.    ©  Велко Ангелов

"Фесто производство" - част от германския концерн Festo, продължава с инвестициите си, които през тази година ще достигнат 20 млн. лв. Дружеството в София произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания.

Продължаваме разширението

"Продължаваме да инвестираме, както сме правили това и в предишни години. Не правим нищо ново и различно. Продължаваме с инвестициите за увеличаване на капацитета, на машините и съоръженията, за разширяване на производството и производствената гама", коментира за "Капитал" управителят на компанията Георги Атанасов. И уточни, че очаква подобни инвестиции и в бъдеще, тъй като "светът все още се интересува от автоматизация, обновяване и разширяване на производството".

През 2021 г. заводът на Festo в София инвестира 19.6 млн. лв., от които 14 млн. лв. в машини и съоръжения от германски фирми.

За 2020 г. "Фесто производство" отчете близо 165 млн. лв. приходи от продажби, а 2021 г. е била поредна година на ръст за българската компания въпреки пандемията. Продажбите са се увеличили с 25%, а износът надхвърля 203 млн. лв. към клиенти от целия свят.

"Налице е високо търсене на компоненти за автоматизация. Тази година очакваме ръст, сходен с миналогодишния, увеличение на капацитета, нови продукти. Това ще стане, ако, разбира се, не настъпи някаква коренна промяна, ако няма голям срив в международен мащаб", коментира за "Капитал" Георги Атанасов. Той уточни, че броят на заетите работници, инженери, развойни кадри също ще расте, макар и не с темповете от предишните години, тъй като новите продукти са високотехнологични, свързани с по-различно ниво на умения и изискващи по-малко хора за по-голям брой операции.

Фабрика плюс инженери

"Софийската фабрика произвежда над 1300 вида изделия и непрекъснато инвестира в иновативни решения, за да отговори на нуждите на пазара", обобщава Георги Атанасов. В българското предприятие вече работят над 1200 души, като повече от 250 са назначени през последната година. Компанията има и технически инженерен център в София с близо 100 служители, които правят разработки във всички инженерни дисциплини - софтуер, хардуер, механика и лабораторно тестване. Само в момента екипът работи по над 40 проекта.

Развойният център в компанията е един от най-успешните в световен мащаб. Предвижда се в него да бъдат увеличени с над 30% работните места през тази година, като това ще го направи вторият най-голям, след този в централата на компанията в Германия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал