След камините "Марели системс" ще произвежда и термопомпи и конвектори

Заводът в Симитли ще инвестира над 5 млн. лв. в разширението си

По думите на собственика Георги Чимев "Марели системс" изнася около 90% от продукцията си в над 18 държави
По думите на собственика Георги Чимев "Марели системс" изнася около 90% от продукцията си в над 18 държави
По думите на собственика Георги Чимев "Марели системс" изнася около 90% от продукцията си в над 18 държави    ©  Цветелина Белутова
По думите на собственика Георги Чимев "Марели системс" изнася около 90% от продукцията си в над 18 държави    ©  Цветелина Белутова

Заводът за камини за пелети "Марели системс" ще увеличи производството си в Симитли и ще добави нови продукти към листата си. Компанията ще инвестира над 5 млн. лв. в линии за термопомпи въздух-вода и конвектори за отопление и охлаждане. Проектът ще доведе и до ръст на заетите с около 50%. За инвестицията си компанията наскоро получи сертификат за подкрепа от държавата.

Растящ бизнес

Самото дружество е създадено през 2005 г. и в момента е регистрирано в София, но производствената му база се намира в Симитли. Фабриката произвежда основно камини и котли на пелети и е предимно експортно ориентирана. "Изнасяме за повече от 18 държави в Европа, от тази година и в Канада. Българският пазар ни е малък дял - не повече от 10-12%", каза собственикът и управител на дружеството Георги Чимев. Новата инвестиция сега ще разшири производството с термопомпи и конвектори, което по думите на Чимев ще стане още тази година.

През последните години приходите на "Марели системс" стабилно растат и компанията на два пъти попада в класацията на "Капитал" "Гепард" на най-динамичните малки и средни фирми в сектора на машините и оборудването. Успоредно с това се увеличават и заетите (виж таблицата), като към февруари 2022 г. в предприятието работят 225 души. С подготвяния проект броят им ще нарасне с още 115 души.

Инвестиции

Зад този ръст стоят и поетапни инвестиции в производството. Миналата година компанията е приключила проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 437.5 хил. лв., от които 131 хил. лв. са били собствено финансиране. Със средствата фирмата е купила линия за автоматично боядисване на детайли, което е довело до повишаване на качеството и намаляване на разходите.

Справка в Имотния регистър пък показва, че през последните две години "Марели системс" е купила два парцела в Симитли с обща площ 6.4 дка, които ще й позволят да изпълни новите си планове.

Все още няма коментари
Нов коментар