Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

За 10 години производителността в "Горубсо - Мадан" е нараснала почти три пъти

Компанията има сигурни запаси на оловно-цинкови руди до 2050 г., разширява търсенето на нови находища

Новите собственици на "Горубсо - Мадан" въведоха нов модел на работа в мините и подмениха техниката
Новите собственици на "Горубсо - Мадан" въведоха нов модел на работа в мините и подмениха техниката
Новите собственици на "Горубсо - Мадан" въведоха нов модел на работа в мините и подмениха техниката    ©  Горубсо - Мадан
Новите собственици на "Горубсо - Мадан" въведоха нов модел на работа в мините и подмениха техниката    ©  Горубсо - Мадан
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След като "Върба - Батанци" купи компанията през 2012 г. в бизнеса са инвестирани 60 млн. лв. и е открит нов рудник
  • Двете дружества добиват общо 300-350 хил. тона руда годишно, която се обогатява във фабриката им в Рудозем
  • Цялата продукция се изкупува от групата на КЦМ, която от година контролира компаниите

Почти три пъти е нараснала производителността на компанията за добив на оловно-цинкови руди "Горубсо - Мадан" за последните 10 години. Това е резултат от въведения нов модел на работа в мините и новата техника, която беше купена, след като през 2012 г. дружеството "Върба - Батанци" придоби практически неработещото тогава предприятие от Валентин Захариев, а няколко години по-късно добави и още един рудник.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • След като "Върба - Батанци" купи компанията през 2012 г. в бизнеса са инвестирани 60 млн. лв. и е открит нов рудник
  • Двете дружества добиват общо 300-350 хил. тона руда годишно, която се обогатява във фабриката им в Рудозем
  • Цялата продукция се изкупува от групата на КЦМ, която от година контролира компаниите

Почти три пъти е нараснала производителността на компанията за добив на оловно-цинкови руди "Горубсо - Мадан" за последните 10 години. Това е резултат от въведения нов модел на работа в мините и новата техника, която беше купена, след като през 2012 г. дружеството "Върба - Батанци" придоби практически неработещото тогава предприятие от Валентин Захариев, а няколко години по-късно добави и още един рудник.

Доказаните запаси на двете компании гарантират добива оловно-цинкова руда поне до 2050 г., но проучванията не спират. А това е важно, тъй като със своите общо 850 души персонал те са най-големият частен работодател в Смолянска област. Годишно от земята миньорите изваждат 300-350 хил. тона руда, от която в обогатителното предприятие в Рудозем се произвеждат 25-26 хил. тона концентрат. Той пък се превръща в метали в пловдивския завод КЦМ, който от около година контролира изцяло добивните дружества.

Под една шапка

След придобиването на "Горубсо - Мадан" от "Върба - Батанци" двете дружества работят реално като едно и извършват рудодобива в региона. Юридическо разделение има, тъй като концесиите за находищата "Петровица" и "Крушев дол" са на "Горубсо - Мадан", а тази на находищата "Върба - Батанци", които са обединени в един рудник, е на едноименната компания. "Но оперативното управление и на двете дружества, работата и организацията по добива и обработката на рудата е под шапката на "Горубсо - Мадан". Ние извършваме всичко това, като сме подписали съответен договор", обяснява изпълнителният директор на "Горубсо - Мадан" Сергей Атанасов.

В края на миналата година "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов, който дотогава държеше 50% от "Върба - Батанци", излезе от дружеството, като акциите му бяха придобити от "Холдинг КЦМ 2000". Така се казва групата на металургичния завод в Пловдив, на която Румен Цонев е изпълнителен директор и един от основните акционери.

"След като влязохме в състава на "Холдинг КЦМ 2000" ние станахме по-бързи в оперативен план. Преди това имахме двама собственици, а в такава ситуация оперативното решение трябва да се съгласува на две места. Много важно е, че сега пазарът ни е 100% сигурен, защото цялата ни продукция се потребява в КЦМ. Колкото и продукция да произведем, знаем, че тя ще бъде купена и платена на момента. Сигурният пазар за едно голямо предприятие е най-важният бизнес фактор", коментира Атанасов.

Придобиването на контрола от "Холдинг КЦМ 2000" е ускорило вземането на решения и е подобрило работата в двете добивни предприятия.

Богатство под земята

Концесията за добив от "Върба - Батанци" е до 2042 г., от "Крушев дол" - до 2035 г., а от находище "Петровица" изтече през тази година и в момента "Горубсо - Мадан" е в процедура по удължаване на срока. Геоложките проучвания са показали, че най-малко до 2050 г. има доказани руди, които са икономически изгодни за преработка. По думите на Атанасов в момента двете компании имат доказани над 10 млн. тона запаси, като годишно добиват 300-350 хил. тона руда.

Продължава и проучването на райони, близки до сега действащите находища. "В едната площ вече сме на финала и сме подали документи за търговско откритие, след което ще кандидатстваме за концесия за добив. Тази площ ни показа, че си заслужава да се търсят орудявания в близост до сегашните находища. Следващите две потенциални концесии са "Петровица - запад" и "Бориева - изток". От миналата година вече работим по тях и проучваме. Това са площи от около 12 кв. км. Като геолог мога да кажа, че със сигурност ще можем да докажем наличието на руда на площите, където я търсим", каза Атанасов.

По нов начин

За 2021 г. двете компании отчитат най-добрите си резултати за последните 30 години. Консолидираните приходи на "Върба - Батанци", които включват и продажбите на "Горубсо - Мадан", достигат 58.8 млн. лв. спрямо 46 млн. лв. година по-рано. Очакванията са, че резултатите през 2022 г. ще са съпоставими с предходната. "Имаме доставчици, които са свързани със страни във военен конфликт и това затруднява доставката на някои резервни части. Но считам, че и 2022 г. ще бъде добра за нашия бизнес, въпреки спада на цените на металите, въпреки по-високите цени на електроенергията", коментира Атанасов.

Това е възможно благодарение на направените инвестиции през последните 10 години. След 2012 г. новите собственици на "Горубсо - Мадан" промениха модела на работа под земята и подмениха техниката, която беше от 50-те години на миналия век. Сега дълбоко под земята - до 450 м, както е в рудник "Петровица", вървят 20-тонни камиони, влизат челни товарачи, карети, които хората управляват като оператори. С това отпада работата с ръчните пистолети, която предизвикваше вибрационни болести сред миньорите.

Това води и до значително увеличаване на производителността. Общият брой на работещите в "Горубсо - Мадан" и "Върба - Батанци" е същият като през 2010 г., но сега миньорите работят 2.5-3 пъти по-производително.

Инвестиции

От 2012 г. досега общият размер на инвестициите надхвърля 60 млн. лв., като основната част от средствата са използвани за покупка на оборудване и прокарване на нови минни разработки. "Пуснахме в експлоатация рудник "Върба", който не беше работил 20 години и само тази инвестиция ни струваше 25 млн. лв.", посочи Атанасов. По думите му инвестициите се финансират с комбинация от банкови кредити, средства по европейски проекти и реинвестиране на печалбата.

Обогатителната фабрика в Рудозем, използвана от двете фирми, е в структурата на "Върба - Батанци" и е една от най-големите на Балканите. В момента работи с капацитет, който е в пъти по-малък от проектния. Във фабриката също се извършва технологично обновление, което следва обновяването на рудничното производство.

Екологичните инвестиции са насочени към хвостохранилището, което е с площ около 1000 дка. Всяка година в него се влагат между 700 хил. и 1.2 млн. лв. Това са финансовите средства за поддържане на съоръжението, съгласно националното екологично законодателство. "Технологично погледнато, ако нямаме къде да си съхраняваме отпадъка, ние не можем да работим. Хвостохранилището е проектирано през 1990 г. с цел да работи 30 години при пълен капацитет на обогатителната фабрика. Тъй като не ползваме пълния капацитет, реално имаме хоризонт от още 25-30 години за хвостохранилището ни, преди да го запълним", каза Атанасов. И добави: "Впрочем не трябва да говорим за отпадък, а за суровина, която в бъдеще ще можем с други технологии отново да преработим. Затова не случайно съхраняваме тази суровина по най-добър начин. За нас хвостохранилището е потенциално находище за бъдещ бизнес". Компанията има и едно хвостохранилище, което вече е рекултивирано - покрито е с почва. То е дадено на общината в Рудозем и сега там има обработваеми ниви.

100 години по-рано

Рудодобивът в района на Мадан и в част от Златоградските рудници започва през 20-те години на миналия век от български дружества. Скоро след това с голяма инвестиция се включват германски компании, вземайки на концесия находищата "Петровица" и "Крушев дол", които и до днес се експлоатират. Те построяват и 42-километрова въжена линия до обогатителната фабрика в Кърджали, която също е създадена от тях. След 1944 г. по следвоенна спогодба всички активи са предоставени на Съветския съюз. През 1950 г. е създадено българско-съветското минно дружество "Горубсо", което пет години по-късно става изцяло българско. До края на 90-те години то на практика управлява всички минни предприятия в региона, които след това са обособени в отделни държавни компании. Някои от тях фалират, а други - тези в Мадан, Лъки и Златоград, продължават да работят и днес. Първите две са част от групата КЦМ, а третото е собственост на "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов.