Toyota спря работата в японските си заводи най-вероятно поради кибератака

Проблемът не позволява на компанията да поръчва компоненти

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Японският производител на автомобили Toyota Motor Corp съобщи, че е преустановил работата във всички 14 завода в страната поради неизправност в производствената система. Проблемът не позволява на най-големият японски производител да поръчва компоненти и причината за него се разследва, но "вероятно не се дължи на кибератака", заяви говорител на компанията, като той засяга около 28 поточни линии.

Toyota е преустановила работата в 12 от японските си заводи във вторник сутринта и вечерта в последните два, добавя говорителят на компанията. За момента проблемът изглежда е ограничен до японските заводи на производителя. Според изчисления на Reuters общо тези заводи представляват около една трета от глобалното производство на Toyota.

Ефект и върху други компании от групата

Миналата година операциите на японския производител бяха спрени за един ден, след като претърпя кибератака и не можеше да поръчва части. Toyota възобнови работата си, използвайки резервна мрежа.

Инцидентът от вторник има ефект и върху други компании от Toyota Group. Toyota Industries съобщи, че частично е преустановила работата на два завода за двигатели поради проблемите на автомобилния производител, пише Reuters. Hino Motors, дъщерно дружество на Toyota, също обяви, че има проблеми със системата и ще спре четири линии за сглобяване в два японски завода, съобщава Bloomberg.

Японската компания използва концепцията "точно навреме" за управление на складовите наличности, което намалява разходите, тъй като съгласува поръчките с производствените графици, но означава, че затрудненията във веригата за доставки излагат на риск производството.

Въпреки че причината за последната неизправност не е ясна, японските корпорации са притеснени през последните дни, тъй като предприятията и държавните учреждения съобщават за смущаващи телефонни обаждания. Правителството заяви, че обажданията вероятно са от Китай и са свързани с изпускането на пречистена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан.

Местното производство на Toyota започна да се възстановява след поредица от съкращения на дейността, за които компанията обвиняваше недостига на полупроводници. Производството се е увеличило с 29% през първата половина на годината, което е първото подобно нарастване от две години насам. През периода януари-юни Toyota е сглобявала в Япония средно 13 500 автомобила дневно, без да се броят автомобилите на дъщерните производители Daihatsu и Hino, показват изчисленията на Reuters.

Все още няма коментари
Нов коментар