"Елаците – мед" добавя още 10 години към живота на медното си находище

С доказаните нови запаси концесията може да се удължи до 2041 г., инвестицията ще достигне 1.2 млрд. лв.

Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. куб. м са руда, останалото са скали
Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. куб. м са руда, останалото са скали
Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. куб. м са руда, останалото са скали    ©  Елаците - мед
Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. куб. м са руда, останалото са скали    ©  Елаците - мед
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
 • Компанията е доказала допълнителни запаси, с които ще търси удължаване на концесията си до 2041 г.
 • Инвестициите в проекта се оценяват на 1.2 млрд. лв., повечето ще бъдат вложени до 2031 г.
 • Благодарение на новите технологии предпирятието скоро ще преработва най-бедните медни руди в света.

"Елаците - мед", която оперира медно-златното находище над Етрополе, е доказала запаси на руди за още 10 години. Това ще позволи на компанията да работи поне до 2041 г., като в момента тече процедура по удължаване на концесията, която изтича през 2031 г.

Инвестицията в проекта ще достигне 1.2 млрд. лв., като основната част от средствата ще бъде вложена в изграждането на съоръжения и покупката на техника преди това. Това стана ясно на среща на ръководството на компанията, която е част от "Геотехмин" на Цоло Вутов, с журналисти. За района на Етрополе и обогатителната фабрика в Средногорието това означава запазването на над 2 хил. работни места. В същото време медта беше включена в списъка с критични суровини на Европейската комисия заради ключовото й значение за икономиката и огромните нужди от метала за нови технологии като ВЕИ и електрически автомобили. Прогнозите са търсенето на мед да се удвои до 2035 г.

Все по-бедни руди

Компанията беше приватизирана през 1999 г. от работническо-мениджърско дружество, като към онзи момент се очакваше мината да работи до 2006 г. Впоследствие животът й беше удължаван на два пъти след преоценка на ресурса на руди в находището. С новите доказани запаси добивът ще може да продължи още 10 години.

В същото време съдържанието на мед в рудите намалява с годините. Причината е, че в началото са изземвани най-богатите руди - с около 0.4% мед, докато в момента компанията добива суровини при съдържание 0.285%. В бъдеще дружеството очаква да разработва и обогатява най-бедните руди в света. "Още следващата година ще преработваме руди с 0.265%", каза изпълнителният директор Драгомир Драганов. По думите му в света има само едно находище с по-бедни руди - шведското Aitik (около 0.23%), но съдържанието на злато там е значително по-високо, което прави добивът много по-рентабилен. "Философията ни е да търсим не максимална печалба, а максимален живот на мината", каза той.

Инвестиции

Обработката на все по-бедни руди е възможно благодарение на въвеждането на нови технологии. В същото време това осигурява и по-пълно изземване на ограничен ресурс като медта. От приватизацията досега компанията е инвестирала над 1.3 млрд. лв. в техника, технологии и опазване на околната среда. "През последните няколко години, за да се осигури плавният преход към бъдеща експлоатация, годишно инвестираме между 80 и 90 млн. лв.", каза Драганов.

Това включва подмяна на автопарка, изграждане на нова мелница в обогатителната фабрика, увеличаване на капацитета за флотация и въвеждане на пълна автоматизация в процеса на трошене на рудата. "В резултат на това вдигнахме капацитета на производство на цялото предприятие с близо 10% и така с по-ниските съдържания в рудите успяваме да произведем същото количество концентрат", обясни директорът "Производство" Стоил Димитров. Въведената дигитализация на процесите в мината пък позволява да се следи и оптимизира работата на машините, което е повишило производителността им с близо 19%.

Нови 1.2 млрд. лв. ще бъдат вложени за удължаване живота на мината с още 10 години, като очакванията са изграждането на съоръженията да започне през 2025 г. "Този проект предвижда отработването на бедните руди. За да бъде ефективно дружеството, за да може то да оцелее, това не може да се случи, без да са внедрени най-съвременните минни технологии в света и да бъде повишена ефективността на работата", добави Драганов.

Компанията в числа

По данни за 2021 г. "Елаците - мед" е най-голямата добивна компания в страната с над 773 млн. лв. приходи. Печалбата й е 290.8 млн. лв., което й осигурява рентабилност от 37.6%.

Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. куб. м са руда, а останалото са т.нар. откривка (в която няма полезен компонент), обясни директорът "Рудодобивен комплекс" Ивайло Николов.

Чрез 6.5-километров тунел под Стара планина рудата се транспортира до обогатителната фабрика в село Мирково, където годишно се произвеждат 195-200 хил. тона концентрат със съдържание на мед 22%. Това е и крайният продукт на компанията.

Успоредно с добива и преработката на рудата върви и техническа и биологична рекултивация на терените, като досега са възстановени около 300 от общо 600 дка от източното насипище на мината, където се депонира откривката. Още около 300 дка са рекултивирани от хвостохранилището "Бенковки 2" към обогатителната фабрика в Средногорието, каза директорът "Околна среда и води" Александър Григоров.

Хората на "Елаците"

В "Елаците - мед" в момента работят около 2050 души, което включва и персонала на туристическите комплекси на дружеството в Мирково, Етрополе и Копривщица, каза директорът "Човешки ресурси" Милена Христова. За привличането на нови работници компанията разчита на различни стажантски програми, а около 100 души от служителите й са задочни студенти. От три години "Елаците - мед" има програма за дуално обучение с училището в Златица, а от тази година започва да работи и с професионалната гимназия в Етрополе.

Компанията има подписан колективен трудов договор, според който минималната работна заплата е 40% над тази за страната. "Отделно от това при изпълнение на производствената програма всички работници и служители получават 25% върху щатното си възнаграждение", уточни Драганов.

Невидимият работодател, който плаща по 2649 лв. заплата

Със своите над 2 хил. служители "Елаците - мед" е най-големият работодател в Средногорието и Етрополе, като осигурява над една пета от работните места в региона. Средната брутна месечна заплата в компанията е 2649 лв. през 2022 г., което е с 50% над средната заплата в страната и с 10% над тази в добивната промишленост. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по поръчка на компанията.

Въпреки това "Елаците - мед" не се появява в статистиката, като причината за това е методологията на Евростат и съответно на Националния статистически институт (НСИ). "Компанията е регистрирана в Мирково и съответно данните за Етрополе са такива, все едно "Елаците - мед" не работи там - средната заплата в града е ниска, в произведената продукция не се вижда нещо забележително. В същото време данните за Мирково са конфиденциални, защото според методологията на Евростат ако една компания носи над определен праг от даден показател, НСИ не показва информацията, за да не се разкриват индивидуални данни", обясни Петър Ганев от ИПИ.

Комбинацията от много работни места и високи заплати носи значителен икономически ефект за общините, в които "Елаците - мед" работи. През 2022 г. компанията генерира близо 53 млн. лв. брутни трудови доходи за населението в Средногорието и Етрополе (без работниците от други региони). Потреблението, което тези доходи осигуряват, от своя страна генерира вторичен (индуциран) ефект за още 27.8 млн. лв., показват изчисленията на ИПИ.

За 2022 г. "Елаците - мед" е платила 16.9 млн. лв. концесионни възнаграждения, като според Закона за подземните богатства половината от сумата отива директно за общините, на чиято територия работи компанията (Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица). Заедно с местните данъци и такси и даренията, които компанията прави, общият й принос към местните бюджети представлява 36% от собствените приходи на общините.
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gfv16867616151180647 avatar :-|
  Kubrat Ivanov
  • + 2

  Сериозна компания е Елаците-Мед. Преди години работих за една от компаниите в групата и мога да кажа само добри неща. Изядни платци към държавата и персонала. Чак се чудя как Пеевски и такива като него не са я прелапали, като я виждат печеливша.

  Нередност?
Нов коментар