"Свилоза" ще прави енергия от биомаса с инвестиция 70 млн. лв.

Заводът за целулоза в Свищов изгради инсталация за ток и пара от отпадъчни дървесни кори, но не може да работи заради липса на суровини

Новата инсталация беше завършена в края на август, но ще заработи, когато се поднови производството и в завода за целулоза
Новата инсталация беше завършена в края на август, но ще заработи, когато се поднови производството и в завода за целулоза
Новата инсталация беше завършена в края на август, но ще заработи, когато се поднови производството и в завода за целулоза    ©  БТA
Новата инсталация беше завършена в края на август, но ще заработи, когато се поднови производството и в завода за целулоза    ©  БТA
Темата накратко
  • Заводът за целулоза в Свищов ще използва дървесните си отпадъци за производство на енергия.
  • Инсталацията е сред най-големите и има капацитет 65 т пара за фабриката и 16 мВт ток, който ще се продава.
  • Заради липсата на дървесина обаче предприятието и новото съоръжение не работят.

Планини от дървесни кори, "големи като Хеопсовата пирамида". Това заварва собственикът на "Свилоза" Красимир Дачев при приватизацията на предприятието през 1999 г. Макар че старите отпадъци вече са разчистени, при производството на целулоза на площадката в Свищов текущо се образуват нови количества. Именно тях компанията сега ще използва, за да произвежда пара за фабриката си и електрическа енергия за продажба. Изграждането на инсталацията приключи наскоро, а инвестицията е 70 млн. лв.

Заради липсата на дървесина обаче в момента не работи нито целулозното производство, нито новото съоръжение. Това със сигурност ще се отрази и на срока за изплащане на инвестицията, която е финансирана със собствени средства и заем от Обединена българска банка.

Голямо и без отпадък

Изграждането на проекта, наречен "Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за производство на топлинна и електрическа енергия", приключи официално в края на август. С капацитет 65 тона пара и 16 мВт електрическа енергия на час, това е едно от най-големите такива съоръжения в страната.

Инсталацията е проектирана и произведена от китайската компания Jinan Boiler Group. Тя ще обучи и персонала за работа, който според съобщението на "Свилоза" ще е около 50 души. От РИОСВ са дали становище, че не е нужна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Предвижда се инсталацията годишно да оползотворява 120 хил. тона биомаса, което що позволи на компанията да използва като гориво корите на дървесината, влагана в производството на целулоза, които иначе трябва да бъдат депонирани. "На практика нямаме отпадък. Корите ще покриват голяма част от нуждите. Може би ще купуваме 10-20% отпадъци от селското стопанство и строителството", каза Красимир Дачев за "Капитал".

Компанията планира да използва парата за собственото си производство и да продава електроенергията, за което очаква лиценз от енергийния регулатор и присъединяване към мрежата. Предимството й е, че поради естеството на работа на "Свилоза" централата може да произвежда ток непрекъснато - 24 часа, 7 дни в седмицата. "На практика ще работим като базова мощност", уточни Дачев.

Предимството на централата е, че може да произвежда ток непрекъснато и така на практика ще работи като базова мощност.

Заводът и в момента произвежда повече ток от нужните му 6 мВт. Това става чрез 8-мегаватов турбоагрегат в содогенерационния котел, където се оползотворяват химическите остатъци от производството на целулоза. "С тази система рециклираме химикалите, а страничен ефект е, че при горенето получаваме ток", обясни Дачев.

Ковид забавяне в Ухан

Решението за изграждането на инсталацията на биомаса е взето заради предписание на Министерството на околната среда и водите. Причината е, че за производството на целулоза "Свилоза" използва обелена дървесина, а корите остават като отпадък. Натрупването им на площадката на завода обаче създава екологични рискове заради вредните газове, които се отделят при гниенето.

Подготовката на проекта започва преди пет години, но ковид забавя изпълнението му. По думите на Дачев още през 2018 г. компанията е платила 100% от цената на китайските доставчици, но пандемията се е оказала неочаквана пречка. "През 2020 г. Китай беше затворен, през 2021 г. имаше политика на нулев толеранс и страната беше полузатворена, а турбината и генератора ги правеха в Ухан", обясни той.

Оборудването започва да пристига едва миналата година и така вместо да заработи през лятото на 2020 г., както е планирано, централата е пусната три години по-късно. По-големият проблем е, че това забавяне е оскъпило проекта, най-вече заради увеличената цена на транспорта. "Беше предвиден за 50 млн. лв., стана 70 млн. лв.", обясни той.

Дърво за производителите

Дори и сега, когато е завършена, инсталацията все още не е пусната. Причината е, че за да работи тя, трябва да работи и производството на целулоза, а то в момента е на пауза заради липсата на дървесина. "Държавата малко ни подведе, защото цялата ни инвестиционна програма се базира на държавната програма за дърводобив, която е възходяща - увеличава се добивът на дървесина, защото се увеличава и прирастът", каза Дачев. През последните 4-5 години обаче добивът е намален заради по-слабия прираст - нещо, което Дачев обяснява с това, че за гората не се полагат грижи и не се чисти.

В същото време цените остават изключително високи. "Само в България цената на дървесината е с 40% по-висока от 2022 г., която беше спекулативна, ненормална година", посочи Дачев. По думите му това се дължи на наредба, която позволява началната цена на дървесината на всеки следващ търг да е достигнатата най-висока на предишния. "Няма система за намаляване на цената", каза той.

Всичко това сега изправя пред проблем компаниите, които използват дървесина в производството си, включително "Свилоза". "Тази година ще станем световни шампиони по престой - не сме работили 150 дни", коментира Дачев. По думите му проблеми изпитват всички предприятия в сектора.

Тази година ще станем световни шампиони по престой - не сме работили 150 дни заради липса на дървесина.

Красимир Дачев
Красимир Дачев

Собственик на "Свилоза"

Производителят на плоскости "Кроношпан" например работи с една от четири линии, временно е спрял и заводът на "Монди" в Стамболийски. Удар понасят също предприятията за мебели, както и малките преработватели.

Труден пазар

Проблемите се виждат и в отчета на компанията. За 2022 г. "Свилоцел" - производственото дружество под шапката на "Свилоза", увеличава приходите си с 44% до 162 млн. лв., но печалбата се свива с над милион до 7.8 млн. лв. заради рязкото покачване на разходите за материали. "Средно в света суровината е 27-29% от себестойността на целулозата. При нас в момента е 55%", каза Дачев и добави: "Това те изхвърля от пазара". В същото време през 2022 г. компанията е имала далеч по-малко престой, отколкото сега - общо 66 дни за годината.

162

млн. лв. са приходите на производственото дружество "Свилоцел" за 2022 г., печалбата пада до 7.8 млн. лв.

Заетите в "Свилоцел" за последните 12 месеца остават сравнително постоянни - около 460 души, но в началото на миналата година са били повече - близо 530. Компанията се опитва да осигури алтернативна заетост, за да запази работниците си, използват се и отпуските при спиране на производството, но това е временно решение. В същото време по думите на Дачев, когато фабриката не работи, работниците получават доста по-малко пари, защото не взимат премии. И тъй като в района на Свищов няма други работодатели от калибъра на целулозния завод, за много от работниците решението е да емигрират.

Пазарът на целулоза като цяло в момента също е в слаб период, коментира Дачев. Причината е, че заради икономическото забавяне огромен клиент като Китай е спрял да купува, а той е лакмус за суровините в света въобще. Според Дачев известно раздвижване може да се очаква през есента, когато големите играчи излизат на пазара, но търсенето едва ли ще скочи значително.

И нов продукт

Независимо от това "Свилоза" в момента работи по следващ проект, с който ще започне да произвежда нов продукт. Това е т.нар. микрокристална целулоза (Е460), която се използва във фармацията, в козметиката и хранително-вкусовата индустрия. Планове за такова производство компанията имаше и преди няколко години, когато се предвиждаше проектът да бъде изпълнен в партньорство с индийската Sigachi Industries, но впоследствие идеята се провали.

Сега "Свилоза" ще разчита на себе си, като междувременно е регистрирала два патента за производство на микрокристална целулоза от собствената си целулоза. "Фармацията е деликатен бизнес и искахме да се защитим, преди да направим следващата крачка", каза Дачев. На практика в момента предприятието изнася целулоза за компании в чужбина, които от нея произвеждат продукти като микрокристална, микрофибрилна и наноцелулоза. С новата инсталация добавената стойност ще е за "Свилоза".

Инвестицията се оценява на около 40 млн. лв., като първата част от оборудването вече е пристигнала. Дачев обаче не се ангажира със срокове за приключване - това ще зависи от работата на завода в Свищов, за да може проектът да се финансира.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар