Приключение с хляб
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приключение с хляб

Станислава Кунева

Приключение с хляб

Станислава Кунева и Стефка Паунова получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си

Мара Георгиева
9338 прочитания

Станислава Кунева

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


В последните години предприемаческата среда в България започна бързо да се развива. Появиха се и първите успешни примери за start-up компании. А благодарение и на достъпните източници на финансиране и на множеството менторски програми младите предприемачи с иновативни идеи готови да стартират бизнес стават все повече. Ето защо решихме на сайта www.capital.bg да представим успешни проекти и начини за финансиране на стартиращи компании.

Те са млади, успели, с чудесна кариера в международни компании. Но решават, че искат да започнат нещо ново в област, различна от професионалните им занимания. И се захващат с производството на хляб с квас. Станислава Кунева и Стефка Паунова вече получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си.

От медиите до сладкишите

Станислава Кунева е компютърен инженер по образование и е работила за няколко големи корпорации като мениджър комуникации и маркетинг. След раждането на детето си обаче излиза за известно време от динамичния офисен свят. Приготвянето на торти и сладки е нейно хоби и тя често впечатлява приятелите си. Постепенно кръгът от хора, които харесват нейните вкусни предложения, се увеличава и тя получава все повече поръчки от организатори на домашни и фирмени събития.

Стефка Паунова е филолог и повече от 10 години работи в лайфстайл медии като преводач и редактор. В офиса й също има фенове на гурме предложенията на Станислава Кунева. В някакъв етап от живота си Стефка Паунова също се разделя с доскорошните си професионални занимания. "Мислех да си почивам, за да реша какво искам да правя по-нататък. Докато се усетя обаче, вече бях вече в бизнеса с хляб", разказва тя за решението си да стане съдружник на Станислава Кунева. И още: "Не съм очаквала, че приготвянето на сладкиши и хляб ще ме грабне и ще ме завладее толкова силно. Супер вдъхновяващо е, не мога да го обясня рационално. Правиш нещо с ръцете си, това е истинска наслада и магия. Пак е вид комуникация, но не вербална, пак е вид енергия", казва Стефка Паунова.

Естествен продукт

Преди две години Станислава Кунева и Стефка Паунова завършват специален курс в България, за да се научат как се приготвя хляб с квас. Обучават се и в Швеция и започват да прилагат наученото. Хлябът става популярен първо сред близките им хора, а по-късно получават поръчки за доставка и в офиси. Кръгът от клиенти се разширява. Един от майсторите в задграничния курс – германец по народност, става техен ментор. Те го посещават отново в Швеция, той също идва в България и така избистрят идеята си.

"Хлябът с квас е най-естественият продукт, познат от времето, преди индустриалната мая да влезе в масова употреба. И хлябът, и сладкишите, които правим, са здравословни. Работим само с чисти суровини, не непременно биосертифицирани, но задължително без химия, в естествен вид", обяснява Станислава Кунева. Съдружничките предлагат своите продукти под марката Almond Bakeshop.

Нямат собствени средства, но следят информацията за финансиране на стартиращи фирми. "Не сме типичната компания, в която инвестират фондовете за рисков капитал, но решихме да кандидатстваме пред Eleven, след като прочетохме, че подкрепя компании в областта на здравословните продукти", обяснява Станислава Кунева. Очевидно от Eleven преценяват, че "има хляб" в този хляб, защото проектът им е оценен и те получават финансиране.

Следва обучение в акселератора на фонда, помощ при подготовката на бизнес плана, включване в партньорска мрежа. Експерти с опит в различни сфери помагат за изчистване на концепцията, за избора на целева група и установяване на потенциалните клиенти, за логистиката и калкулациите.

Доставки - два пъти седмично

Дори по време на обучението Станислава Кунева и Стефка Паунова не спират да приготвят хляб с квас и да го доставят два пъти седмично в офиси. Поръчките се правят един ден предварително. Работят през деня, като разчитат и на почасовата помощ на двама стажанти. Хлябът с квас става бавно, защото ферментира 24 часа. Доставките се правят в ранния следобед същия ден. Засега имат 300 повтарящи поръчките си клиенти.

Доставят житните суровини от България и Румъния. "Избираме по-малки мелници, които се грижат добре за зърното си, без да влагат в него ензимни комплекси и добавки", уточнява Кунева. По думите й в България няма практика да се отглеждат разнообразни житни култури. "Искаме да работим със стари зърна – например лимец, стремим се да залагаме на местни суровини, но невинаги се получава", казва тя.

"Хората все повече осъзнават какво консумират и храната все повече се свързва с качеството на живот. Хлябът с квас не беше разпознаваем, но става все по-популярен и има много почитатели", коментира Стефка Паунова.

Торти и дребни сладки обикновено приготвят по повод и пак по поръчка. "Те са здравословни, не съдържат животински продукти и са много добри аналози на класическите сладкиши. Не използваме индустриална мая, това е основно правило за нас. Печивата са с дива мая - от плодове и мед, който ферментира", обяснява Станислава Кунева.

Идеята е всичко приготвено да е вкусно, не само здравословно, и хората "да изпитват наслада от храната и да си облизват пръстите от удоволствие", обясняват съдружничките. Твърдят, че продуктите им не са по-скъпи от аналогични изделия на конкуренти. Килограм хляб с квас се продава на цена от четири до шест лева, когато е приготвен от пшеница, ръж, спелта, и осем лева – от лимец.

И заради идеята

Сега Станислава Кунева и Стефка Паунова търсят подходящо производствено помещение с магазинче. Предстои да пуснат свой сайт за продажби. Възнамеряват да развият силна веган линия от сладкиши с изцяло кафява захар и тъмно брашно. Имат идея да направят и "хлебна кутия", съдържаща гризини, малки сладки и други продукти, които "залъгват глада". В плановете им влиза и партньорство с други компании, предлагащи чисти храни и извършващи фермерски доставки. Възможна целева група са и децата в частните детски градини, чиито родителите биха били готови да плащат за качествени десерти и хляб с квас.

Надяват се, че екипът им ще се разрасне, ще имат повече локации за доставка по офиси, а един ден ще имат представителство и в други градове на страната. Планът им предвижда до края на годината да има възвращаемост на инвестицията. Но всичко зависи от реалността, засега нещата се случват по-бавно, правят уговорка те.

"Ние сме в този бизнес не сме само заради парите. За нас е важна идеята и това, че сърцата ни пеят, когато правим всичко това. Нямаме съмнение за смисъла на нашите занимания", категорични са Станислава Кунева и Стефка Паунова.

Стефка Паунова
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

В последните години предприемаческата среда в България започна бързо да се развива. Появиха се и първите успешни примери за start-up компании. А благодарение и на достъпните източници на финансиране и на множеството менторски програми младите предприемачи с иновативни идеи готови да стартират бизнес стават все повече. Ето защо решихме на сайта www.capital.bg да представим успешни проекти и начини за финансиране на стартиращи компании.

Те са млади, успели, с чудесна кариера в международни компании. Но решават, че искат да започнат нещо ново в област, различна от професионалните им занимания. И се захващат с производството на хляб с квас. Станислава Кунева и Стефка Паунова вече получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin

    Браво.Успех на начинанието.

  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Интересно начинание, но за да върви успешно, е нужна широка средна класа, която да може да си позволи такъв тип продукти на тези цени. Дано да имат успех.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK