Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 26 май 2015, 16:13, 9028 прочитания

Приключение с хляб

Станислава Кунева и Стефка Паунова получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


В последните години предприемаческата среда в България започна бързо да се развива. Появиха се и първите успешни примери за start-up компании. А благодарение и на достъпните източници на финансиране и на множеството менторски програми младите предприемачи с иновативни идеи готови да стартират бизнес стават все повече. Ето защо решихме на сайта www.capital.bg да представим успешни проекти и начини за финансиране на стартиращи компании.

Те са млади, успели, с чудесна кариера в международни компании. Но решават, че искат да започнат нещо ново в област, различна от професионалните им занимания. И се захващат с производството на хляб с квас. Станислава Кунева и Стефка Паунова вече получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си.


От медиите до сладкишите

Станислава Кунева е компютърен инженер по образование и е работила за няколко големи корпорации като мениджър комуникации и маркетинг. След раждането на детето си обаче излиза за известно време от динамичния офисен свят. Приготвянето на торти и сладки е нейно хоби и тя често впечатлява приятелите си. Постепенно кръгът от хора, които харесват нейните вкусни предложения, се увеличава и тя получава все повече поръчки от организатори на домашни и фирмени събития.

Стефка Паунова е филолог и повече от 10 години работи в лайфстайл медии като преводач и редактор. В офиса й също има фенове на гурме предложенията на Станислава Кунева. В някакъв етап от живота си Стефка Паунова също се разделя с доскорошните си професионални занимания. "Мислех да си почивам, за да реша какво искам да правя по-нататък. Докато се усетя обаче, вече бях вече в бизнеса с хляб", разказва тя за решението си да стане съдружник на Станислава Кунева. И още: "Не съм очаквала, че приготвянето на сладкиши и хляб ще ме грабне и ще ме завладее толкова силно. Супер вдъхновяващо е, не мога да го обясня рационално. Правиш нещо с ръцете си, това е истинска наслада и магия. Пак е вид комуникация, но не вербална, пак е вид енергия", казва Стефка Паунова.



Естествен продукт

Преди две години Станислава Кунева и Стефка Паунова завършват специален курс в България, за да се научат как се приготвя хляб с квас. Обучават се и в Швеция и започват да прилагат наученото. Хлябът става популярен първо сред близките им хора, а по-късно получават поръчки за доставка и в офиси. Кръгът от клиенти се разширява. Един от майсторите в задграничния курс – германец по народност, става техен ментор. Те го посещават отново в Швеция, той също идва в България и така избистрят идеята си.

"Хлябът с квас е най-естественият продукт, познат от времето, преди индустриалната мая да влезе в масова употреба. И хлябът, и сладкишите, които правим, са здравословни. Работим само с чисти суровини, не непременно биосертифицирани, но задължително без химия, в естествен вид", обяснява Станислава Кунева. Съдружничките предлагат своите продукти под марката Almond Bakeshop.

Нямат собствени средства, но следят информацията за финансиране на стартиращи фирми. "Не сме типичната компания, в която инвестират фондовете за рисков капитал, но решихме да кандидатстваме пред Eleven, след като прочетохме, че подкрепя компании в областта на здравословните продукти", обяснява Станислава Кунева. Очевидно от Eleven преценяват, че "има хляб" в този хляб, защото проектът им е оценен и те получават финансиране.

Следва обучение в акселератора на фонда, помощ при подготовката на бизнес плана, включване в партньорска мрежа. Експерти с опит в различни сфери помагат за изчистване на концепцията, за избора на целева група и установяване на потенциалните клиенти, за логистиката и калкулациите.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Българският стартъп Enova спечели 40 хил. долара от състезанието Chivas Venture Българският стартъп Enova спечели 40 хил. долара от състезанието Chivas Venture

Международната надпревара раздели наградния фонд от 1 млн. долара между всички 26 финалисти

3 апр 2020, 2512 прочитания

В София най-слабо засегнат от кризата ще бъде ИКТ секторът 4 В София най-слабо засегнат от кризата ще бъде ИКТ секторът

Брутния вътрешен продукт на столицата може да се свие с 3% през тази година, показва доклад на СОАПИ

28 мар 2020, 5490 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Start Up" Затваряне
Инвестирай умно

Три инвестиционни фонда в търсене на следващата голяма иновация

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10