В България има много силни кадри в областта на технологиите

Роксан Варза, член на Microsoft Ventures Paris

Българите трябва да се съсредоточите върху това, което правите най-добре, казва Варза
Българите трябва да се съсредоточите върху това, което правите най-добре, казва Варза    ©  Nadezhda Tchipeva
Българите трябва да се съсредоточите върху това, което правите най-добре, казва Варза
Българите трябва да се съсредоточите върху това, което правите най-добре, казва Варза    ©  Nadezhda Tchipeva

Роксан Варза организира и участва в множество инициативи, свързани със стартиращи компании във Франция. Към момента е част от екипа на акселераторската програма към Microsoft Ventures Paris, която помага на млади предприемачи да развият проектите си в успешен бизнес. Варза е и съосновател на френско-английската организация "Момичета в технологиите". Тя беше и един от гост-лекторите на технологичната конференция DigitalK 2015, организирана от "Капитал" съвместно с LAUNCHub и NEVEQ. За развитието на френската предприемаческа екосистема и високите технологии разказва Роксан Варза.

Какво е мнението ви за предприемаческата екосистема в България?

Не съм много запозната с цялостната екосистема, познанията ми се ограничават до представянията на няколко български стартъпи по време на предприемаческото състезание на DigitalK 2015 и някои от проектите им наистина много ме впечатлиха. Мога да посъветвам младите български предприемачи, когато представят идеите си пред публика, да влагат повече чувство в презентациите си, не просто да рецитират какъв продукт разработват и колко пари им трябват, за да го реализират. Когато представят решение на някой проблем, винаги трябва да обяснят по-подробно какъв е той, защото публиката не е компетентна във всички области, а за да разбере решението, трябва да познава добре проблема. Разбира се, всички млади екипи трябва да се упражняват много, за да постигнат добри резултати.

Освен това има тенденция в идеите на стартиращите компании навсякъде по света, не само в България. Дори и да създават някакъв вид иновация, с нея те не решават глобален проблем, а трябва да се мисли точно в тази посока. Друго, което знам за държавата ви, е, че имате много талантливи технически разработчици, а това е много ценно. Наскоро посетих Хърватия и бях изключително изненадана колко се е разраснал българският фонд за рискови инвестиции LAUNCHub. Той работи с наистина голяма част от младите компании в региона ви.

Защо според вас IT секторът се развива с такива бързи темпове и повечето стартъпи се фокусират именно към него?

Вече почти всичко работи благодарение високите технологии и не смятам, че има възможност за друго развитие. Онлайн пространството е навсякъде, лесно и достъпно е. Не знам на какво се дължи, но наистина в България имате много талантливи хора със страхотни технически умения. Дори в държави като Франция и Великобритания стартиращите компании се насочват към Източна Европа и особено към България, за да си намерят IT специалисти, които да станат част от екипа им. Мога да кажа, че определено сте разпознаваеми в Европа като силен играч в областта на технологиите.

Може би обаче бизнес уменията на младите ни екипи не са толкова добре развити. На какво според вас се дължи това?

Да, до известна степен това е така. Но този проблем не се среща единствено при вас. Във Франция в самото начало, когато екосистемата не беше толкова добре развита, бизнес уменията на стартиращите екипи бяха слабото им място. С времето обаче това се промени. Смятам, че в България предприемаческата екосистема е в началото на своето развитие и е въпрос на време екипите да се научат да правят и успешен бизнес. Съвсем нормално е, при положение че имате толкова силни кадри в областта на технологиите, техните бизнес умения да са по-слаби, така е навсякъде. Трябва да се съсредоточите върху това, което правите най-добре. Решениeто е да се стремите да бъдете популярна и още по-разпознаваема дестинация, която да привлича международни маркетинг и бизнес специалисти. Те от своя страна ще могат да споделят опит и да обучат младите екипи. За целта обаче е необходимо да имате повече български инвеститори и бизнес ангели, които да финансират стартъпите с техни пари. До момента фондовете са набрали рисков капитал по европейски програми и трябва да работят в посока последващо осигуряване на лични средства. Така много екипи ще искат да дойдат в България и да направят свой стартъп.

А как се развива предприемаческата екосистема във Франция?

Предприемачеството във Франция измина наистина дълъг път. Преди шест години напуснах САЩ и станах част от френската стартъп екосистема. Зa този период станаха изключително много положителни промени. През първата година от работата ми там се организира първото събитие за стартиращи компании във Франция. Дoтогава никой не беше правил нещо подобно. Нa него присъстваха само няколко стартъпа и много малко фондове за рискови инвестиции. В момента вече има акселератори, сийд фондове, бизнес ангели и инвеститори, които финансират компании в ранен етап от развитието им. Един от най-богатите предприемачи във Франция, Хавиер Нийл, основа училище за програмисти, наречено "42". То заема голяма площ в центъра на Париж и в него всяка година се обучават безплатно над 1000 души. Подобни амбициозни проекти много развиват предприемаческата екосистема, тя добива популярност по света и хората вярват в нея.

Кои са някои от най-интересните стартиращи компании, с които работите в Microsoft Venture Paris?

Ние помагаме на много стартъпи и аз харесвам всеки от тях. Интересен проект е мобилното приложение tiltology. Чрез него потребителите могат да правят кратки интерактивни видеа, които след това се превръщат в 3D снимки, наподобяващи холограми. Накланяйки си смартфона в различни посоки, може да огледаш снимката от различни ъгли. Работили сме със стартираща компания, която предлага интересен метод за представяне на готварски рецепти. Te описват в кратко видео както необходимите продукти, така и самото приготвяне на ястието. Един от стартъп екипите ни разработи мобилно приложение, което разпознава лица, но за момента действа само за известни личности. Всички тези стартиращи компании имат конкуренция на пазара, което всъщност е хубаво, защото явно има търсене на продукта, който разработват.

В коя сфера според вас може да бъде създадена следващата голяма иновация?

Има още много сектори, в които могат да се внедрят високите технологии. Много стартъпи се насочват към създаване на бизнес в нова сфера. Трябва да се обърне внимание и на традиционните действащи бизнеси, които все още не използват в основната си дейност нови технологии. Това е ниша, в която има потенциал за развитие. Глобално сме още в самото начало на разработването на дигитални продукти, този сектор е необятен, така че никога не знаем откъде ще се появи следващата голяма иновация, която ще промени живота ни.

А къде се крият отрицателните страни на внедряването на високите технологии в живота ни?

Започвам да забелязвам лек дисбаланс между технологиите и живота на хората. Те не искат да бъдат офлайн в нито един момент, проследяват всичко в ежедневието си. Знаят колко и как спят, какво разстояние ходят всеки ден, как да стигнат до приятелите си, колко енергия са изразходвали и още много други сметки на показатели, от които допреди години не са се интересували. Някои хора смятат, че това ще излезе извън границите на нормалното и ще станем изключително зависими от технологиите и пресмятането на ежедневието ни. Други се страхуват, че ще изчезне нуждата от човешки капитал и цялата работа ще се технологизира. Според мен обаче това е един кръговрат, както през годините са изчезвали някои професии и са се появявали други, така ще бъде и сега.

Какво бихте посъветвали младите предприемачи в България?

Съветът, които бих могла да дам на младите хора като цяло, е да излизат по-често от зоната си на комфорт и да рискуват. Да започнат с нещо малко, за да преценят дали стартирането на бизнес е за тях. Да си създадат блог например или да организират събитие, но трябва да се опитат да направят нещо свое. Не всеки може да бъде предприемач, но повече хора трябва да правят опити. Друго, което мога да ги посъветвам, е да помагат на различни държави, когато натрупат достатъчно опит. Хубаво е да пътуват и да споделят наученото с другите по света.