Три български компании са финалисти в европейското състезание ClimateLaunchpad

Големият финал ще се проведе през септември в Амстердам

Тримата ни финалисти ще се състезават срещу екипи от още 28 държави
Тримата ни финалисти ще се състезават срещу екипи от още 28 държави    ©  Капитал
Тримата ни финалисти ще се състезават срещу екипи от още 28 държави
Тримата ни финалисти ще се състезават срещу екипи от още 28 държави    ©  Капитал
Тази година България за първи път е част от европейската предприемаческа надпревара.

Стартиращите компании Make Bulgaria, Tickey и MCUBE са победителите в националния кръг на състезанието за предприемачески проекти в сферата на чистите технологии ClimateLaunchpad 2015. Те ще представят България на големия европейски финал през септември в Амстердам. Там трите ни финалиста ще се състезават срещу екипи от още 28 държави за финансиране от 2.5 хил. евро до 10 хил. eвро и възможност да се включат в програмата на KIC Climate Accelerator. Тази година България за първи път е част от европейската предприемаческа надпревара.

Общо 10 стартъпа стигнаха до финала на националния кръг на ClimateLaunchpad. Всеки един от екипите трябваше в рамките на 5 минути да представи проекта си, свързан с борбата с климатичните промени и опазване на околната среда. Петчленното експертно жури разполагаше със същото време, за да зададе уточняващи въпроси към бизнес идеите на участниците. В състава му бяха Марияна Хамънова, основател на Cleantech Bulgaria, Искрен Кръстев, председател на управителния съвет на Global Entrepreneurship Monitoring в България, Ангел Георгиев, програмен координатор на Софтуерен университет, Петър Шарков, съосновател на Start it Smart, и Златина Карова, директор на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката.

Победителите

На първо място в надпреварата журито класира проекта на компания Make Bulgaria. Тя разработва иновативна топлоизолационна система, направена от рециклируеми материали, която осигурява по-висока енергийна ефективност на сградите. Монтирането на продукта върху фасадата се извършва на няколко последователни етапа и според основателите в резултат на това в жилището няма топлинни загуби. Така семействата биха могли да се отопляват по-качествено при изразходване на по-малко енергия. Тази технология е нова на пазара и от Make Bulgaria са подали заявка за патент.

Второто място в националния финал на ClimateLaunchpad спечели компанията, разработваща цялостна система за електронни билети за градския транспорт - Tickey. Пътниците ще имат възможност да си купуват билети чрез мобилните си устройства. Сензори, монтирани в превозните средства, ще отчитат влизането им, а контрольорите ще разполагат с цялата информация за тези, които са заплатили за пътуването си чрез мобилното приложение Tickey. Проектът представлява екосъобразно решение за намаляване използването на хартия при печатането на билети. Скоро се очаква цялостната система да се внедри в една автобусна линия в Бургас.

Третото място е за стартиращата компания MCUBE. Тя разработва иновативно устройство за проследяване и контрол на домакинските електрически уреди от разстояние. Системата предоставя на всеки потребител информация за количеството използвана енергия, а той от своя страна може по преценка чрез мобилните си устройства да включва и изключва електроуредите в дома си, свързани към MCUBE. Плановете на основателите са да отдават устройството под наем на големи компании, които да го продоставят на крайния потребител. Определената месечна такса ще е в размер на 15 евро.

Специална награда от споделеното работно пространство Betahaus получи екипът на стартъпа CarLungs. Те предлагат система, което се монтира в предната част на автомобилите и пречиства въздуха от вредните газове, отделени от другите превозни средства.

Останалите участници

В националния финал на ClimateLaunchpad 2015 се включиха още стартиращата компания Melissa Climate. Екипът й разработва устройство, което позволява управление на климатизацията в дома и помага да се пести енергия. Стартъпът SmartNet представи идеята си за мрежа от станции за зареждане на електромобили. Проектът Lumi Bench на компанията Playground energy представлява иновативна люлееща се пейка, която произвежда електроенергия, достатъчна, за да бъде използвана за осветление или за зареждане на мобилни устройства. Стартиращата компания Sila Superfood участва в състезанието с проекта си за производство на конопен протеин и олио, полезни за здравето. Същевременно конопените насаждения прочистват по естествен начин почвата и въздуха. Основателят на проекта Sunflower представи устройство, което използва слънчевата светлина за производство на термална енергия. Сред участвалите проекти беше и видеоиграта Green Game, която има за цел да научи децата на разделно събиране на отпадъци и да им създаде полезни навици за опазване на околната среда.

Координаторът на ClimateLaunchpad Анна-Мария Велткамп посъветва тримата победители от националния кръг да се подкрепят, да си помагат и да не забравят, че на големия финал те са тези, които ще представят България пред всички останали европейски държави.