Победители в Th13teen Arts: Обвивки за протези, люлки на пружини и ръчно везани килими

Победителят в конкурса на Министерството на икономиката се класира за международното състезание Creative Business Cup

Българският екип ще се състезава за награда от 20 хил. долара
Българският екип ще се състезава за награда от 20 хил. долара    ©  Th13teen Arts
Българският екип ще се състезава за награда от 20 хил. долара
Българският екип ще се състезава за награда от 20 хил. долара    ©  Th13teen Arts

Стартиращата компания Arthesis е победител в третото издание на предприемаческия конкурс за творчески индустрии Th13teen Arts, организиран от Министерството на икономиката. Тя предлага уникални обвивки за протези за хора с ампутация на крака. Българският екип получи възможност да участва в международната надпревара за иновативни бизнес идеи Creative Business Cup, която ще се проведе през ноември в Копенхаген. Там младите предприемачи ще се състезават срещу представители от още 63 държави за награда в размер на 20 хил. долара и приз "Най-добър предприемач в творческите индустрии".

Финалистите в националния кръг на състезанието Th13teen Arts представиха проектите си пред експертно жури, което от своя страна задаваше допълнителни, уточняващи въпроси, свързани с бизнес идеите им. В състава на журито бяха Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк", Ивайло Симов, съдружник във фонда за рискови инвестиции Eleven, Станислав Сираков, съдружник във фонда LAUNCHub, Ваня Иванова и Тодор Гигилев, част от екипа на компанията Vanilla Kitchen, Лилана Деянова от Novator и Евгений Иванов от сдружение "Радар". Участниците можеха да представят проекти в редица различни области, сред които бяха: кино, радио, реклама, архитектура, дизайн и други.

Най-добрите бизнес идеи

На първо място в конкурса бяха класирани основателите на Arthesis, които с помощта на 3D принтер разработват разноцветни обвивки за протези, максимално наподобяващи формата на здравия крак. Цената на базовия продукт е 150 евро и се финансира от здравната каса, а обвивките, които се изработват по специфичните предпочитания и вкусове на клиента, могат да варират между 700 и 1000 евро. Стартиращата компания вече получава първите си поръчки за продукта. През ноември в Копенхаген екипът на Arthesis ще представи България на международния конкурс за творчески индустрии Creative Business Cup. На него ще присъстват експерти в областта на бизнеса и инвеститори от цял свят, а финансовата награда ще бъде в размер на 20 хил. долара. Стартиращият проект беше и един от 16-те финалисти в голямото състезание за социални бизнес идеи на Chivas The Venture.

Второто място в състезанието Th13teen Arts журито избра да заеме стартъпът Playground energy със своя иновативен проект Lumi Bench. Екипът разработва пейка на пружини, върху която всеки, люлеейки се, може да произведе достатъчно електроенергия, за да бъде използвана за осветление или за зареждане на мобилни устройства.

Компанията "Хемус" е вторият подгласник на тазгодишния победител. Основата й дейност е ръчна изработка на килими и текстил. Българското предприятие произвежда килими по индивидуални желания и стилови предпочитания на своите клиенти, които могат лично да се запознаят с тъкачите и да се включат в малка част от изработването.

Предишните победители

Vanilla Kitchen беше миналогодишният победител в състезанието за творчески индустрии Th13teen Arts. Компанията произвежда здравословни сладки и тестени изделия по собствени рецепти. Клиентите на Vanilla Kitchen могат да разгледат и опитат от домашните десерти в малка сладкарница. Бизнес моделът на младите предприемачи ги изпрати на полуфинал на международната надпревара Creative Business Cup през 2014 г.

В първото издание на конкурса през 2013 г., организиран от Министерството на икономиката, победител беше стартъпът Embrioo.com. Той разработва онлайн платформа, която позволява на всеки потребител да запази, сподели и превърне в работещи концепции своите идеи и хрумвания във всякакви области. След това той има възможност да продаде проектите си на компании, които биха имали полза от тях.