Български стартъп е победителят за Източна Европа в предприемаческото състезание GITR

ClaimCompass ще се състезава в "лека категория"

Българският стартъп ClaimCompass поема защитата на пътници на авиокомпании, чиито полети са закъснели или са били отменени.
Българският стартъп ClaimCompass поема защитата на пътници на авиокомпании, чиито полети са закъснели или са били отменени.    ©  ABLE
Българският стартъп ClaimCompass поема защитата на пътници на авиокомпании, чиито полети са закъснели или са били отменени.
Българският стартъп ClaimCompass поема защитата на пътници на авиокомпании, чиито полети са закъснели или са били отменени.    ©  ABLE
В надпреварата се състезаваха проекти на предприемачи от 9 европейски държави: Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова, Украйна, Македония, Словакия, Унгария и България

Българската стартираща компания ClaimCompass е победителят в т.нар. лека категория на предприемаческото състезание Get in the Ring за Източна Европа. София беше домакин на регионалния финал на инвестиционната надпревара на 14 януари, където се състезаваха проекти на предприемачи от 9 европейски държави: Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова, Украйна, Македония, Словакия, Унгария и България. За трети пореден път състезанието в страната е организирано на национално и регионално ниво от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Финалистът ClaimCompass, заедно с румънския стартъп Symme 3D (победител в средната категория), ще продължат в последната фаза на надпреварата в Колумбия през март, където ще се състезават за финансиране от международни инвеститори.

Хронология на съревнованието

Get in the Ring (от англ. "влез в ринга") изправя стартиращите компании в идейна битка, тъй като те презентират бизнеса си на алтернативен боксов ринг пред жури от инвеститори. Идеята на надпреварата е да постави на международен подиум иновативни стартиращи компании и да спомогне те да изградят ценни връзки с инвеститори, както и да се представят на нови пазари пред потенциални клиенти.

В първата част на състезанието стартиращите компании Fueloyal, RF Anatomy, ClaimCompass и Skeptic Dog измериха бизнес идеите си в леката категория. Българският стартъп, който поема защитата на пътници на авиокомпании, чиито полети са закъснели или са били отменени, беше избран като победител за Източна Европа. В средната категория предприемаческите си начинания представиха Bueno, Practify, Energy Squared, Energy Solaris, Symme3D и Vismedic, а победител стана стартиращата компания за 3D принтери с висока резолюция – Symme3D от Румъния.

Българският финалист

ClaimCompass е интернет платформа с калкулатор за обезщетения. Чрез специалния софтуер на страницата ѝ може бързо и лесно да се провери дали един недоволен пътник има право на обезщетение, а екипът на компанията може да му помогне да се сдобие с него. Според Европейския регламент, ако полет излети със закъснение над три часа, часът на полета е сменен в много кратък срок преди потеглянето или направо е отменен, засегнатите имат право на обезщетение от 250 до 600 евро. Бизнес моделът не е нов, но е първият ориентиран към Източна Европа, затова и онлайн представянето му е освен на български и на турски, румънски, руски и гръцки.