Секторите с тежки регулации стимулират успешните иновации
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Секторите с тежки регулации стимулират успешните иновации

Секторите с тежки регулации стимулират успешните иновации

Калин Костов, основател на стартъп компанията MedicHome

Мара Георгиева
18378 прочитания

© Капитал


Калин Костов е основател на стартъп компанията MedicHome, която предлага услуги в областта на здравеопазването. Той е изпълнителен директор и член на борда на директорите на "ЗД Евроинс живот" и "Евроинс-Здравно осигуряване" и притежава над 8-годишен мениджърски опит. Има магистърски степени по "Маркетинг" и "Застраховане" от УНСС, както и специализация по мениджмънт към Open University – London. Ментор е и е член на консултативният съвет на Arete Youth Fondation.

- Идеята за MedicHome се роди през лятото на 2015. До декември вече бяхме изградили екипа и започнахме работа по реализирането на платформата. MedicHome е сайт и мобилно приложение, което ви позволява да заявите лекар за домашно посещение и то да се осъществи в рамките на един час. На сайта ни ще може да откриете проверени, сертифицирани от нас и оценени от други потребители лекари, които са на ваше разположение. В повечето случаи това са ваши съседи, хора, с които се разминавате всеки ден. Изборът на лекар, повикването, заплащането и цялата документация се осъществявa през сайта на MedicHome. Приложението ви гарантира, че ако не сте доволни от посетилия ви лекар, не заплащате прегледа. Вече осъществихме първите прегледи и домашни посещения. Сега работим по версия MedicHome 2.0, в която ще добавим посещения от лаборанти, рехабилитатори, медицински сестри и акушерки и много други. Платформата е възможност за всички медицински работници да добият опит и да получат допълнителен доход в свободното от основната си работа време. При осъществяването на две домашни посещения дневно за 20 дни в месеца лекарят ще получи допълнителен доход от 2000 лв. При три посещения на ден доходът ще е 3000 лв. В началото на септември ще представим MedicHome 2.0.

- Изключително полезно за нас беше учaстието ни в първия випуск на американския The Founder Institute в България. Преминахме през 3-месечно интензивно обучение на института, като през това време създадохме идеен проект и го превърнахме в работеща компания, която представихме пред инвеститори в деня на дипломирането. През тези три месеца работехме с различни ментори, които допринесоха много с опита и контактите си. Един от тях - Борис Колев – сериен предприемач и създател на технологичната Ddjimark, застана зад проекта MedicHome не само като ментор, но и като инвеститор и вече e част от екипа ни. Ddjimark придоби 5% дял в MedicHome, като пое и технологичното развитие на компанията. Това е допълнителна предпоставка за успех.

- MedicHome трябва докаже успеха на концепцията си на българския пазар. Тук ще тестваме пазара, а и възможностите на софтуера. Според бизнес плана очакваме до две години да достигнем "break even point" и да генерираме печалба. Амбициите ни са през 2017 г. да започнем да предлагаме услугата в поне още една държава. Много ни се иска това да са САЩ.

- Определено бизнес средата е динамична. За съжаление много малко внимание се отделя на електронното управление, дигитализацията и въобще на иновациите. За малък пазар, борещ се да бъде столица на новите технологии, всякакви ограничения и груби намеси на регулаторни органи са пагубни. Да вземем за пример UBER, негативните сигнали от администрацията към компании от т.нар. споделена икономика и други. Подобни новини излъчват негативни сигнали. За да може малка страна като нашата да се похвали един ден със следващата голяма световна компания, също както Естония със Skype, иновациите трябва да са приоритет. При разговорите ми с колеги от стартиращи компании в други страни от ЕС установявам, че в България достъпът до финансиране е улеснен. Все още обаче предизвикателство за повечето стартиращи предприемачи са допълнителните услуги, съпътстващи живота на един старъп. Това са счетоводство, юридическите консултации, маркетингови услуги и т.н., разходите за които са значителни за един стартиращ бизнес. В Лондон например компании от "голямата одиторска четворка" валидират и консултират финансовите планове на всички желаещи стартъпи абсолютно безплатно. В България все още не можем да се похвалим с такива улеснения и това е един съществен недостатък на средата.

- Сигурен съм в това. Точно секторите, в които има тежки регулации, стимулират успешните иновации, които в крайна сметка променят коренно цели браншове. Като жив организъм иновациите "лекуват" нереформирани и силно регулирани пазари. Иновациите в здравеопазването ще са хит през следващите години, светът се променя изключително бързо. Интернет вече позволява диагностика и лечение от разстояние, а заедно с партньор MedicHome ще представи съвсем скоро уникална услуга за електронна рецепта и електронно здравно досие.

- През годините в корпоративния сектор винаги съм работил като "вътрешен" предприемач за структурите, от които съм бил част. Никога не съм си поставял предел за работно време. Бил съм напълно отдаден на работата си. Корпоративният опит, който аз и колегите в екипа притежаваме, помага и е високо ценен от инвеститорите, с които се срещаме.

- Началото е обещаващо и вдъхновяващо. Фондове като Launchhub и Eleven и проектите, които те финансират, играят решаваща роля. Подобни инициативи вдъхновяват и създават импулс сред младите. Те създават магията на предприемачеството и от нас зависи да я съхраним и разраснем. Със създаването на технологичния парк и с иновациите, финансирани от европейските фондове, шансовете ни да се превърнем в най-предприемаческата страна на Балканите са големи.

Интревюто взе Мара ГЕОРГИЕВАНов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK