Личната вендета на Питър Тийл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Личната вендета на Питър Тийл

Личната вендета на Питър Тийл

Тайната битка на един от най-влиятелните технологични предприемачи показва трудните отношения на магнатите с медиите

Константин Николов
26573 прочитания

© Steve Jurvetson/Flickr


Те са сред най-умните хора на планетата - суперпредприемчиви, визионери, истински иноватори. Компаниите им стоят зад някои от най-големите нововъведения на съвремието ни. Не е преувеличено да ги наричат Рокфелер, Форд, Карнеги на XXI в. Но също както тези магнати от индустриалната революция, новите корпоративни лидери от Силициевата долина крият и тъмна страна. И се оказва, че не се притесняват от нея. Или поне такъв е един от изводите от дългогодишната лична вендета на един от най-влиятелните в технологичната общност - Питър Тийл, срещу известната с жълтите си блогове компания Gawker Media. Както и подкрепата, която магнатът получи от мнозина в Долината...

Милиони за съдебни разходи

В края на май стана ясно, че в продължение на години Тийл финансирал в сянка съдебни дела на други хора срещу Gawker с ясното намерение да доведе до фалита на компанията. Сред тях бил и искът на кеч звездата Хълк Хоган срещу медиата за разпространението на негово секс видео. Преди седмица съдия от Флорида потвърди решение от март, според което компанията трябва да изплати на Хоган 140 млн. долара. Което означава сигурен фалит за нея. Естествено, тя продължава да обжалва. Именно след решението излезе наяве и намесата на Тийл, който финансирал съдебните разноски на кечиста, както и други искове. За целта той отделил сума от около 10 млн. долара. Но защо човек със сериозни възможности като Тийл, който е един от основателите на PayPal и един от най-ранните инвеститори във Facebook (кой е той - в другия текст), може да има зъб на такава медиа?

Омразата на милиардера към Gawker се корени в новина отпреди години. През 2007 г. технологичният блог на медийната група - Valleywag, излиза със заглавие "Питър Тийл е тотално гей, хора", с което разкрива, че инвеститорът е хомосексуалист. След статията милиардерът се заклева да срине компанията. След като стана ясна тайната му финансова подкрепа за Хоган, Тийл разкри, че е помагал и на други искове срещу медиата. "Не става дума само за отмъщение, но и за възпиране. Гледах как Gawker успява да привлече внимание чрез тормоз на определени хора, макар да няма никаква връзка с обществения интерес", заяви той пред New York Times. Според него поредица статии за негови приятели и други хора "съсипали живота на мнозина без никаква причина". Според него Gawker нарочно атакували "по-малко известни и не толкова богати хора, които не могат да се защитят". Така започва и да финансира екип адвокати, който да открива "жертви" на Gawker и да завежда дела срещу компанията. "Това е един от най-добрите ми филантропични проекти", заяви Тийл.

След разкриването на участието му немалък брой много влиятелни личности в Силициевата долина подкрепиха Тийл. "Изобщо не можем да го виним, при условие че знаем убежденията и целите му", обяви Паркър Томсън, партньор в акселератора 500 Startups. "Журналистите, които залагат капан за кликове, трябва да получат урок", туитна и милиардерът Виход Косла, който попадна във Valleywag заради опита си да ограничи достъпа до плаж в собствения си имот. "Gawker продължаваха упорито да съсипват хора без никакви основания", заяви рисковият инвеститор Крис Сака. "Благодаря ти, @peterthiel", написа и Джесика Ливингстън, основател на изключително влиятелния в Долината стартъп инкубатор Y Combinator, който също е попадал под прицела на Valleywag.

Кутията на Пандора

Битката на Тийл с Gawker приковава вниманието на всички, защото покрива няколко различни и много интересни казуса. От една страна, засяга правото на медиите да пишат каквото намерят за добре и Първата поправка в САЩ (защитаваща свободата на словото) - дори и в случаите на откровено жълто отразяване, с каквото Gawker са известни (сексуалната ориентация на даден човек си е негова работа). От друга, изведнъж изважда наяве трудните отношения с пресата на мнозина от водещите фигури в Силициевата долина, считани за едни от най-напредничавите и открити хора на планетата, и влиянието им върху новините. И от трета поставя въпроса какво пречи в бъдеще компании, хедж фондове, влиятелни магнати и дори хора с неясни интереси да финансират подобни дела на други лица, за да фалират някоя медиа, която не харесват. "Целта на Тийл дори може да не е непременно да спечели всичките дела срещу Gawker. Той може да си позволи да ги проточи толкова, че да ги съсипе заради огромните съдебни разходи", коментира пред PBS Джейсън Танц, редактор в WIRED.

В същото време в Долината не липсват и влиятелни хора, които открито се обявиха против действията на Тийл. Неслучайно сред тях бяха двама, които имат и медиен бизнес. "Онези, които се противопоставят дори и на най-смислените дребни ограничения във Втората поправка (за правото на носене на оръжие - бел. ред.), трябва да знаят, че същите принципи важат и за Първата", написа основателят на eBay Пиер Омидияр. Изпълнителният директор на Amazon и собственик на в. Washington Post Джеф Безос не се и стараеше да прикрие неприязънта си. "Не смятам, че милиардер трябва да финансира дело срещу Gawker. Ако търсиш отмъщение, копаеш два гроба. И единият е за теб", заяви той по време на конференцията Code.

Едни от най-сериозните притеснения за последиците от действията на Тийл изрази известният предприемач и инвеститор Майкъл Лазeров. "Тайната война на Питър Тийл наруши два от фундаменталните принципи на Силициевата долина - доверие и прозрачност. Това е опасен прецедент за нашата общност от иноватори", написа той в блога на LinkedIn Pulse. Според него най-големите технологични компании и техните основатели, инвеститори и мениджъри имат достъп до някои от най-ценните активи на планетата. "Става дума за уникални активи, които могат да бъдат използвани за ужасни цели, ако не съществуваха основни принципи при взимането на решения в тези компании", заяви той. Ако Тийл не се колебае да започне лична вендета, какво ще попречи на някоя от водещите компании в Долината да зачеркне тези принципи и например да използва огромната си база потребителски данни за нелицеприятни цели. Проучване от началото на годината за доверието на потребителите към фирмите показа, че гиганти като Google и Facebook са извън топ 120. Което според Лазеров само потвърждава, че репутацията на Силициевата долина като средище на иновациите намалява все повече и повече.

Именно тук отново достигаме до сравнението с индустриалните магнати от края на XIX и началото на XX в. Иновациите на Хенри Форд поставили началото на масовия пазар на автомобили. Рокфелер и Карнеги давали огромни суми за филантропия и обществени проекти. В същото време като Тийл използвали огромното си богатство срещу вестници, които не харесвали. С напредването на възрастта и невероятното разрастване на бизнеса си те ставали все по-самоуверени. В един момент империята на Рокфелер държала около 75% от световните доставки на петрол. В момента Google контролира около 90% от глобалното търсене. Въпросът е дали днешните магнати от Силициевата долина също не са станали твърде самоуверени, както показва и случаят на Тийл.

Либертарианецът, който няма нищо против монополите

Питър Тийл е една от най-впечатляващите, но и противоречиви личности в Силициевата долина. И е много неща накуп - съосновател на PayPal, инвеститор във Facebook (и днешен член на борда), партньор във фонда Founders Fund с вложения в компании като Airbnb и Space X, либертарианец и поддръжник на Доналд Тръмп.

Роден е в Западна Германия, но израства в Калифорния, където като ученик е една от най-обещаващите млади надежди по шах. Като виден либертарианец в "Станфорд" основава The Stanford Review, който и до ден днешен е основният консервативен вестник в университета. След успешното начало като адвокат се насочва към Силициевата долина, където става предприемач. Получава статут на ранна легенда в тех общността, когато през 1998 г. създава PayPal заедно с Макс Левчин, която после слива с X.com на Илон Мъск. Тийл смята, че мисията на PayPal е да предпази хората в цял свят от срива на местните им валути заради инфлация и да създаде валута, която е "свободна от всякакъв правителствен контрол". Групата излиза на борсата през 2002 г., а от нея излизат някои от най-могъщите днес фигури в Долината.

Тийл е известен и заради изключително печелившото си вложение във Facebook. През 2004 г. влага 500 000 долара в социалната мрежа и става първият външен инвеститор с тогавашен дял от 10.2%. Получава и място в борда на директорите. След първичното публично предлагане продава голяма част от акциите си срещу общо 1 млрд. долара, но остава в борда.

Има три фонда за рискови инвестиции - Founders Fund, Mithril и Valar. Основател е и на потайния стартъп Palantir, който се занимава с анализ на информация. Досега компанията е набрала над 2.5 млрд. долара, като е подкрепена и от ЦРУ. Основният й продукт е софтуер, който улеснява полиция и банки да проследяват и анализират данни, чрез които да достигнат до терористи и престъпници. Идеята зад Palantir противоречи на вижданията на Тийл за правителствения контрол, но той защитава компанията си. "През войната с тероризма държавата събираше много информация, която не можеше да анализира. Ако им помогнем да разберат тези данни, те ще спрат безразборното следене", заяви той през тази година в интервю за Fortune.

Което само още веднъж показва как Тийл трудно може да бъде поставен в някакъв калъп. Въпреки войната си с Gawker той подкрепя и Комисията за защита на журналистите в САЩ, където е дарил над 1 млн. долара. И макар да е либертарианец, в бестселъра си Zero to One казва, че монополите трябва да са целта на всеки предприемач.

Подкрепя и различни ексцентрични проекти, чиято цел е да променят изоснови живота ни. Сред тях са даренията за Methuselah Foundation, която работи върху удължаването на човешкия живот. Друга е Seasteading Institute, която иска да създаде градове в морето, далеч от досега на правителства и закони. Стипендиантската програма на Тийл предоставя по 100 000 долара на ученици и студенти да спрат обучението си и да стартират собствени компании.

И не на последно място Тийл обяви подкрепата си за Доналд Тръмп като делегат на Републиканския конгрес през юли. Преди това през 2008 г. е един от основните донори на Рон Пол.

Те са сред най-умните хора на планетата - суперпредприемчиви, визионери, истински иноватори. Компаниите им стоят зад някои от най-големите нововъведения на съвремието ни. Не е преувеличено да ги наричат Рокфелер, Форд, Карнеги на XXI в. Но също както тези магнати от индустриалната революция, новите корпоративни лидери от Силициевата долина крият и тъмна страна. И се оказва, че не се притесняват от нея. Или поне такъв е един от изводите от дългогодишната лична вендета на един от най-влиятелните в технологичната общност - Питър Тийл, срещу известната с жълтите си блогове компания Gawker Media. Както и подкрепата, която магнатът получи от мнозина в Долината...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Лошо е да имаш враг койот е педал - комбинация от женска злоба и мъжка сила.

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Не виждам голям проблем при борбата с жълтите издания. Те обявяват война с идеята, че хората няма как да се защитят. Българският вариант на поговорката:" Кажи че сестра му е к**ва, а той нека след това обяснява, че няма сестра."
  Очаквано, човекът е достатъчно умен да не тръгва да обяснява, че няма сестра а да тръгне да те атакува, че си женен за сестра му. Избрал е добра стратегия и съответно, след иска на Хоган са близо до фалит. Нали на никой няма да му е приятно, да качат "личното му порно" в мрежата. Още повече, че примерно Рокфелер има доста тъмно минало в началото и сравненията са меко казано смешни. Тогава в Кливланд е нямало Интернет и нещата не са като сега, където два "туита" променят цени на акции главоломно и затриват капитализации за милиарди. Много по-опасно е другото му начинание финансирано от ЦРУ, то наистина противоречи на всичко изградило ореола на Силициевата Долина.

 • 3
  geleto avatar :-|
  Гелето

  Успехът все повече превръща човека му в примитивно животно. И той все повече забравя Смисъла, че гол е дошъл и гол ще си отиде

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Това наистина е страхотен парадокс в живота на този господин - да си толкова умен, находчив и способен в кариерата си, и същевременно толкова дребнав и неуверен в личния си живот, че да те е страх да бъдеш свободен в една от най-свободните държави в света в 21-ви век. Милиардер си, имаш всичките пари на света, какво значение има че някакъв интернет сайт ще напише че си гей?!? Както се казва "Извади си тапата от гъз@, и поживей малко!" :) :) :)

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И още веднъж се доказват недостатъците на съвремената съдебна система. Първо, гейовете си правят паради, в които заявяват открито ориентацията си. След това се оказва, че публичното достояние на тяхната ориентация си е тяхна работа. Какво правим, ако Пеевски подеме идеята и унищожи медиите в България? Няма ли това да подкара мигновенни критики за нарушение на свободата на словото? Правото отдавна е престанало да носи справедливост.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Прав си, обаче в слючая има що-годе приемлива кауза. Ами ако милиардери магнати прокарват корпоративните си интереси чрез война срещу разследваща журналистика, какво правим? Вече не е нужно да разстреляш някой тайно. Просто го замеряш със съдебни искове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK