Машини от всички краища, обединявайте се!

Производителите на мрежово оборудване Huawei, Nokia и Intel започват да подготвят почвата за 5G мобилните мрежи и обещават социални революции

5G свързаността може да отключи вълна от автономни автомобили по улиците
5G свързаността може да отключи вълна от автономни автомобили по улиците    ©  STEVE MARCUS
5G свързаността може да отключи вълна от автономни автомобили по улиците
5G свързаността може да отключи вълна от автономни автомобили по улиците    ©  STEVE MARCUS
65

трлн. долара стойност на пазара на свързани устройства до 2020 г. прогнозира Ерик Верну, вицепрезидент "Индустрии" за Европа, Близкия изток и Азия в SAP

Помните ли Skynet - нерадостният сценарий от поредицата "Терминатор", при който машините се обединиха в една платформа и решиха, че е време за революция срещу хората? С малко въображение може да решите, че плановете на компании като Huawei, Nokia и Ericsson да изградят устойчиви мобилни мрежи от ново поколение, които да позволят на машините сигурно да поддържат връзка помежду си без опасност от прекъсване, малко приличат на него. Евангелистите на 5G свързаността обаче обещават, че с технологията, чието комерсиализиране може да се очаква около 2020 г., ще преживеем пълното преобразяване на индустриите и обществото. И то за добро.

Автономни коли, умен автоматизиран градски транспорт, самостоятелно дозиращи се лекарства в тялото ни - докато някои от тези нововъвъведения са интересни и изглеждат практични, други са направо плашещи. И никое от тях не е отдалечено във времето на повече от десет години. На своята европейска конференция Innovation Day 2016 тази седмица в Париж един от световните лидери в мрежовото оборудване - Huawei, представи визията си за свързания свят на недалечното бъдеще, както и някои интересни партньорства в технологичния сектор. В началото на юни Nokia и Intel също обявиха планове за разработка и дори тестване на 5G още тази година.

Петата вълна

Въпреки името си 5G не е просто следващото поколение и ъпгрейд на активната в момента и в България 4G мрежа. Петото поколение мрежа всъщност е новата инфраструктура на един свързан интелигентен свят. Стандартът все още е в развитие, но се очаква внедряването да започне от 2020 г. И когато това се случи, 5G ще може да поддържа скорости до 10 Gbps до индивидуален потребител и връзката между 100 млрд. устройства по света едновременно.

Истинското значение на технологията обаче е в това, че ще премахне всякакви дистанции между хората и между машините и ще позволи моменталния трансфер на огромни количества данни до безброй устройства по целия свят. Когато 5G се появи в ефира, това ще допринесе за създаването на съвсем нови продукти, услуги и бизнеси. И ако днес бизнесът използва мобилния 4G интернет основно за услуги - връзка с клиентите си, продажби, маркетинг и оптимизация на логистиката, в недалечно бъдеще петото поколение връзка ще се използва за подобряване на клиентското изживяване, увеличаване на продуктивността на персонала и подобряване на качеството на услугите, сочат данни от скорошно проучване на Forbes.

Познатата 4G връзка може да поддържа няколко хиляди връзки едновременно, което определено е достатъчно за потребителите и техните телефони, компютри, таблети и някоя и друга умна джаджа. Но със своя невероятен капацитет новата технология ще позволи буквално внедряването на "интелигентност" във всеки физически обект - от четка за зъби, през маратонки до роботи. Ерик Верну, вицепрезидент "Индустрии" за Европа, Близкия изток и Азия в SAP, прогнозира, че пазарът на свързани устройства ще достигне стойност 65 трлн долара до 2020 г. "В много близко бъдеще физическият и виртуалният свят ще се слеят напълно", смята Хънг Цио, който отговаря за маркетинга на мрежовото оборудване на Huawei в световен мащаб. Тази революция и сливане, за които всички говорят, са всъщност част от познатата тема около интернет на нещата (IoT).

В режим на самоуправление

За Линда Рийд от американската неправителствена здравна организация Atlantic Health System интернет на нещата разкрива огромен потенциал - да следи в реално време пациенти и апаратура. "Представете си, че имате в тялото си сензор, който засича повишена кръвна захар, алармира лекаря ви и той сигнализира на малка кутийка да освободи определена доза инсулин", дава пример тя. Макар че последното е повече притеснително, отколкото напредничаво, 5G и интернет на нещата могат напълно да преобразят други индустрии.

Мениджъри от други организации също са на мнение, че петото поколение мрежи ще открият нови възможности пред бизнеса. Йоуб Шултайс от логистичната компания Atlas van Lines например коментира пред Forbes, че 5G свързаността може да отключи вълна от автономни автомобили по улиците, които ще могат да получават в реално време данни за трафик, състояние на пътя и дори инциденти и да отговарят на навигационни команди. По неговите думи в случая разликата от предаване на информацията за 50 милисекунди, както е при 5G, и една секунда като при 4G би могла да е разликата между сигурност и инцидент.

Бениор Пери от френския гигант Alstom, който оперира на пазар с размер от 100 млрд. годишно, вече вижда как петото поколение мрежи ще позволят интегрирането на умен транспорт в градовете. Скоростната интернет връзка би позволила постоянен обмен на данни между автономни влакове и напасването им към нуждата на пътуващите вместо към неефективни графици, обясни той в сряда по време на технологичната конференция на Huawei.

Към транспортния сектор са насочили вниманието си и oт германската група Bosch. Част от групата е компанията Bosch Software Innovations, занимаваща се изцяло с развойна дейност в посока свързани устройства и IoT. Едно от петте европейски развойни звена на фирмата е в София. Компанията, позната най-вече с потребителската си техника, си е поставила амбициозни цели и в сферата на умните градове и сгради, интегрирания интелигентен транспорт и дори енергийния сектор и работи заедно с Huawei по новите си технологии.

Всички за едно бъдеще

Достатъчно доказателство за намерението на компаниите от най-различни сектори да поемат курс в посока 5G е последното проучване за настроенията на бизнеса спрямо мобилните мрежи на Forbes, в което участват близо 1200 компании от цял свят. Повече от две трети от запитаните мениджъри са на мнение, че за да се развива бизнесът им, ще им е нужна много по-бърза мрежа с повече връзки. Едва 12% не вярват, че в бъдеще всичко в живота ни ще е свързано в мрежата. Затова и редица компании вече са се запътили към новото поколение връзки, като експериментират и разработват разнообразни технологии.

"Оттук нататък пред компаниите има два варианта: можем да избягваме реалността и да се опитваме да си запазим стария модел. Пример за такъв подход e американската верига видеотеки Blockbuster, която загуби войната с Netflix. Или пък трябва да намерите начин да напаснете модела си и да си сътрудничите с новия свят, както правят някои хотелски вериги и Airbnb", коментира Ерик Верну.

Последното важи с пълна сила и за компаниите, които искат да влязат в света на свързаните устройства. За да се случи така, че например пералнята сама да си поръчва омекотител, контейнерът за боклук да сигнализира кога е пълен или катастрофиралият автомобил сам да уведомява Бърза помощ, първо трябва системите да бъдат интегрирани. И най-първата стъпка в тази посока е производителите на бъдещите умни предмети да заработят съвместно с мобилните оператори, които да доставят надеждната интернет връзка и с разработчиците на мрежи, които да осигурят нужната инфраструктура. Пример за такова сътрудничество е работната група от разнородни оператори като Deutsche Telekom, Vodafone, China Telecom и производители като Qualcomm, Nokia, Huawei, Intel и др.

Дали всички те работят за едно по-добро общество, както твърдят, или с необмислен бизнес модел ще събудят Skynet, предстои да видим след около десет години, когато се очаква комерсиализирането на всички тези технологии. "Япония, Корея, Китай, Европа и САЩ ще са местата, където технологията ще проникне най-бързо", беше категоричен Хънг Цио по време на работна среща с журналисти. Следователно имаме и запазено място на първия ред за високоскоростното 5G шоу, макар да не е сигурно кога България точно ще въведе новата технология, ако съдим по опита ни с 4G.