Българският стартъп SpeediFly получи 300 хил. евро финансиране от чешки инвеститор

Със средствата компанията ще разшири екипа от разработчици в България и ще навлезе на нови пазари

Съоснователите на Speedifly от ляво надясно са Захари Дичев, главен технически директор, Александър Караджиян, изпълнителен директор и Стоян Добрев, главен оперативен директор.
Съоснователите на Speedifly от ляво надясно са Захари Дичев, главен технически директор, Александър Караджиян, изпълнителен директор и Стоян Добрев, главен оперативен директор.    ©  Велко Ангелов
Съоснователите на Speedifly от ляво надясно са Захари Дичев, главен технически директор, Александър Караджиян, изпълнителен директор и Стоян Добрев, главен оперативен директор.
Съоснователите на Speedifly от ляво надясно са Захари Дичев, главен технически директор, Александър Караджиян, изпълнителен директор и Стоян Добрев, главен оперативен директор.    ©  Велко Ангелов

Стартиращата компания SpeediFly получи 308 хил. евро финансиране от чешкия акселератор StartupYard и частния инвеститор Петър Замечник. Чрез разработената онлайн платформа българската фирма цели да заеме място на пазара на групови пътувания в последния момент. Само в Обединеното кралство компанията счита, че е налице неизползван потенциал от 10.2 млрд. евро за полети в последната минута. В допълнение 56% от европейските търсения за резервации в последния момент са за групи от три или повече души, а нито една от основните метатърсачки не специализира в групови резервации, социални функции или споделени плащания.

Инвестицията, която SpeediFly получава след участието в програмата на акселератора, ще бъде използвана за пускането на платформата на няколко европейски пазара - Мадрид, Париж, Амстердам и Берлин. Към момента SpeediFly е в затворена Beta-версия и е достъпна само за 100 души в Лондон, откъдето ще работят и двама от основателите. Очаква се платформата да е достъпна в България през октомври. "Междувременно планираме разширяване на техническия екип, базиран в България", разказва главният технически директор Захари Дичев.

Социализирай се и пътувай

Компанията е създадена в края на 2015 г. и влиза в StartupYard през 2016 г. Основателите се опитват да разрешат няколко основни проблема в индустрията. За разлика от гигантите като Kayak и Expedia, които сравняват оферти за полети, базирани основно на цена, SpeediFly предоставя персонализирана услуга. "Освен това вярваме, че пътуването е нещо, което човек обича да прави с приятели. Затова разработихме целия процес на букинга като социален такъв", разказва съоснователят Стоян Добрев.

Платформата позволява на юзъра да се регистрира чрез Facebook профила си, да покани приятели, да си направи миниобщества. "Искаме да улесним груповите пътешествия и да променим изцяло културата на пътуване на младото поколение", обяснява изпълнителният директор Александър Караджиян. Платформата дава възможност да избереш дестинация и дата на пътуване, да поканиш до 15 приятели и да включиш таймер (максимум 1.5 часа), през което те могат да решат дали идват с теб или не, кликайки само един бутон и регистрирайки се. След като времето изтече, SpeediFly автоматично купува билет за всеки, който е потвърдил поканата. По този начин всички пътуващи ще платят една и съща цена.

Екипът планира да предостави и премиум функции като това да може да видиш кой юзър на SpeediFly ще бъде на даден полет чрез профила му на платформата. "Така стимулираме и резервациите от индивидуални потребители, които биха могли да намерят чрез платформата нови познанства и компания за пътуването", разказва Стоян.

Бизнес с информация

В момента компанията предлага само самолетни билети, но след два-три месеца екипът ще добави и хотели, вили, апартаменти, както и билети за спортни, музикални събития и фестивали. "Като върху всичко това има комисиони и такси за резервация, които са достатъчни да имаш устойчив бизнес модел", коментира Александър. Стартъпът се стреми да бъде като гигантите в индустрията, за които основното е броят потребители, които имат, и информацията, която събират за тях. "Защото стойността на стартиращи компании като нашата зависи именно от броя на юзърите и партньорствата, които имаш. Освен това информацията за потребителите става все по-важна и би била интересна на авиолинии, хотели, вериги от ресторанти и други", обяснява съоснователят.

Екипът

Идеята за SpeediFly се ражда на един обяд, когато Александър, който завършва архитектура в "Харвард", се среща със съученика си Александър Камберов, който първоначално е част от екипа, а впоследствие завещава идеята на основателите. Присъединява се и Стоян, който е завършил международен мениджмънт в Манчестърския университет, Великобритания, и университета за наука и технологии в Хонконг. Към екипа е привлечен и Захари, който е бил трейдър в инвестиционен фонд, преди това е работил в British Petroleum, а сега отговаря за техническата част на проекта.

Това е първата собствена компания на екипа, но благодарение на участието си в програмата на акселератора добиват ценен опит, връзки до индустрията и потенциални инвеститори. SpeediFly е одобрен за програмата в Прага сред конкуренция от 20 стартъпа, представили идеите си в последния рунд на интервюта.

Плановете за идните две години са платформата да се развива постепенно за различни европейски градове, а след три-четири години да бъде представена в цяла Европа.