Устройство осигурява защита на деца с аутизъм

За налагането му стартиращата компания EuroPATC получава финансиране от фонда Eleven и от бизнес ангели

Продуктът осигурява по-надеждна защита за тези деца и по-голяма сигурност на техните семейства. България ще бъде първата страна, в която устройството ще бъде пуснато на пазара, и това се очаква да стане през декември.
Продуктът осигурява по-надеждна защита за тези деца и по-голяма сигурност на техните семейства. България ще бъде първата страна, в която устройството ще бъде пуснато на пазара, и това се очаква да стане през декември.    ©  EuroPATC
Продуктът осигурява по-надеждна защита за тези деца и по-голяма сигурност на техните семейства. България ще бъде първата страна, в която устройството ще бъде пуснато на пазара, и това се очаква да стане през декември.
Продуктът осигурява по-надеждна защита за тези деца и по-голяма сигурност на техните семейства. България ще бъде първата страна, в която устройството ще бъде пуснато на пазара, и това се очаква да стане през декември.    ©  EuroPATC

През октомври 2013 г. в Ню Йорк 13-годишното момченце с аутизъм бяга от час в училище. Над 4000 полицаи и доброволци го търсят три месеца. Намират го в реката.

Случаят разтърсва и провокира Драгослав Радойчич - инженер-програмист от Ниш и баща на дете с аутизъм. В резултат на това той създава устройството CAPPLO – технологична новост, която осигурява по-надеждна защита за тези деца и по-голяма сигурност на техните семейства. Зад реализацията на проекта застават фондът за рискови инвестиции Еleven и бизнес ангели.

Идеята

Процесът по създаването на CAPPLO започва в края на 2013 г. "След трагичния случай с детето в Ню Йорк се замислих още по-сериозно за моя син. Страхувах се, че и той може да избяга от вкъщи или от училище въпреки нашите предпазни мерки. Реших да използвам това, което мога да правя най-добре – приложна електроника и програмиране - и да създам ново устройство, с което да помогна и на моя син, и на други деца с аутизъм", разказва Драгослав Радойчич.

Заедно с малък екип от съмишленици той измисля концепцията за CAPPLO и софтуерната платформа. Разработват първите версии, модифицират, усъвършенстват. "През всички тези етапи до финалния вариант устройството беше тествано от сина ми, който ни даде много ценни идеи", обясни Драгослав Радойчич.

Екипът намира финансиране. "Мои приятели ми казаха, че фондът Eleven ще участва в инвестиционен форум в Белград и аз отидох на презентацията. Кандидатствахме за финансиране в началото на 2015 г., одобриха ни и през юни регистрирахме start-up компанията EuroPATC в България. Вложихме и собствен капитал", обяснява авторът.

Eleven оценява оригиналната идея, бизнес концепцията, социалната насоченост, както и възможностите за продажба на устройството и прави две последователни инвестиции за общо 100 хил. лв. "CAPPLO се радва и на подкрепата на бизнес ангели, които се включиха още в първите месеци от съществуването на компанията. Финансирането от тях дори надвишава инвестицията на фонда. Всички те видяха не само бизнес потенциала на разработката, но бяха привлечени и от смисъла на каузата – по-добра защита на децата с аутизъм и повече спокойствие за техните родители", обобщава Драгослав Радойчич.

От "дете", "облак" и "любов"

Устройството е технологична световна новост, уточнява авторът. Наименованието CAPPLO съдържа думите child, care, cloud, community, innovation, technology, application, location, support, love (от англ. език – "дете", "грижа", "облак", "общност", "иновация", "технология", "приложение", "местоположение", "подкрепа" и "любов").

Предназначено е за деца с аутизъм от две до 18-годишна възраст и се поставя на гърба - в джоба на специално разработена дрешка. По същество е нещо като своеобразен електронен дневник. Снабдено е с различни сензори (датчици), които проследяват местоположение на детето, позиция, движение и вибрации на тялото - например индикация за епилептичен пристъп, за гърч, падане, удар и др. Проследява движението в три посоки, телесната температура, досега с вода, попадането във вода.

Регистрацията и активирането на CAPPLO става в специална платформа, с код за директен достъп чрез мобилен телефон. Всеки родител може да зададе различни настройки на устройството, което ще го уведоми за опасност чрез звуков сигнал. Родителят може да посочи свои близки (до 20 души), които също да получават сигнали и известия за детето. Отчетените данни се насочват към уеб базирана облачна платформа, която на практика събира информация за живота на детето всеки ден. Информацията обаче е кодирана, като достъп до нея имат родителите на детето и посочени от тях близки. Платформата предоставя възможност да се изгради общност от съмишленици и да се споделят опит и добри практики.

Информацията (според предварително зададените параметри) може да бъде получена на лаптоп, смарт телефон (чрез SMS на български език) или таблет. Според създателите устройството е напълно безопасно, изцяло безшумно и има защитно покритие, което не позволява никакви радиационни вълни да отиват към тялото на детето.

"CAPPLO има ясно дефинирана целева група и сериозен пазарен потенциал, защото има много деца с аутизъм. Освен това съществуващите в момента други разработки за сигурността на тези деца (гривни, гуменки) имат доста по-ограничени възможности. Устройството може да се използва и от деца с други отклонения в развитието, от възрастни хора с деменционни или Алцхаймер разстройства например, от хора с епилептични припадъци", изброява предимствата на разработката Драгослав Радойчич.

Компонентите за устройството се произвеждат в различни държави - батериите например са от Великобритания, платката и сензорните компоненти - от Германия и България, а асемблирането за тестовия период се прави в Сърбия. "Плановете ни са окомплектоването на продукта, когато той се пусне за масови продажби, да бъде изцяло в България", уточнява Радойчич.

Кога ще е на пазара

Устройството ще работи чрез платформата на фондация "И аз мога" (I CAN TOO). През есента ще бъде отворена системата за предварителни онлайн заявки. Тридесет семейства от София, Пловдив и Варна вече участват безплатно в тестовия период. Цената на устройството засега е в диапазона 200 – 220 евро (еднократна инвестиция). Предвижда се и месечен абонамент от 15 евро, който ще покрива обслужването и достъпа до платформата.

България ще бъде първата страна, в която устройството ще бъде пуснато на пазара. Надяваме се това да стане през декември 2016 г., уточнява Радойчич.

Компанията възнамерява да представи CAPPLO на инвестиционни форуми в Москва и в Единбург, а в началото на 2017 – и в САЩ. "Имаме планове да направим кампания за събиране на средства и чрез краудфъндинг платформа (групово финансиране). Тръгваме с нашето устройство от България. След това отиваме в Сърбия, Черна гора, Босна. После - в целия свят", казва Драгослав Радойчич.