Студенти от Лесотехническия университет спечелиха наградата за зелена идея на "Загорка"

Проектът "Автобусна спирка" ще бъде реализиран със средства в размер до 50 000 лева

Стефани Згурева получи наградата от изпълнителния директор на компанията Никос Зоис.
Стефани Згурева получи наградата от изпълнителния директор на компанията Никос Зоис.    ©  Сашка Панайотова
Стефани Згурева получи наградата от изпълнителния директор на компанията Никос Зоис.
Стефани Згурева получи наградата от изпълнителния директор на компанията Никос Зоис.    ©  Сашка Панайотова

Проектът "Автобусна спирка" на екип от студенти от Лесотехническия университет в София - Виктория Еленкова, Стефани Згурева и Теодора Иванова, получи първа награда от конкурса на "Загорка зелен фонд 2016 г.". "Загорка" ще реализира проекта победител в реална градска среда в Старозагорски регион със собствени средства в размер до 50 000 лева. Това ще стане след публично онлайн гласуване на сайта на компанията през ноември.

За повече енергийна и водна ефективност

В "Загорка зелен фонд" и тази година право на участие имаха граждани и неправителствени организации със свои идеи за по-добра ефективност при използването на вода и енергия. Независимото жури на "Загорка зелен фонд" е дало най-висока оценка на проекта "Автобусна спирка" заради оригиналност и приложимост в градски условия. Дизайнът на спирката комбинира практична конструкция с озеленен покрив, който има възможност за инсталиране и на соларна система. Покривното озеленяване е от видове, които са устойчиви на неблагоприятни условия на средата, бързо се възстановяват и участват в усвояването на прахови частици и въглеродния диоксид, като създават приятно зелено място в градска среда.

"Вярваме, че с реализирането на проекта си ще имаме възможност да подобрим градската среда и да осигурим комфорт на гражданите. Спирката е конструирана така, че се хващат не само вредните въглеродни емисии и прахови частици, но се пести от водата за поддържането на растителността, а има възможност да се добавят и соларни панели, които да захранват осветлението на спирката", каза Стефани Згурева, която представи екипа на награждаването.

Почетен плакет от конкурса получи проектът "Керамичен охладител" на Георги Кючуков. Неговата идея е да се получи охладен въздух на ниска цена и по екологичен начин. Трето място бе отредено на проекта "С отпадна вода - красива среда" на Христина Петрова.

"Загорка" е доказала, че се интересува, инвестира и търси решения, с които да подобри градската среда и да се грижи за природата. Ще продължим да развиваме конкурса и да даваме път на зелените идеи", каза при връчването на голямата награда изпълнителният директор на компанията Никос Зоис. Инициативата на компанията стартира през 2011 г. като част от програмата за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие на "Загорка" - "Създаваме по-добър свят". През последните 5 години инициативата се провежда под формата на публичен национален конкурс за реализация на зелени проекти на територията на Старозагорския регион. От 2011 г. досега "Загорка зелен фонд" е предоставила безвъзмездно над 300 000 лева за устойчиво развитие на местната общност.

След връчването на наградите на "Загорка зелен фонд" беше даден официалният старт на първия по рода си в България Climathon 2016, който събра екипи от българската иновационна и предприемаческа среда от София и Стара Загора. Те търсиха решения, свързани с предизвикателствата на замърсяването в градска среда в региона на Стара Загора.

Инвестиционни планове

През 2017 г. "Загорка" планира да приключи изграждането на пречиствателната станция на територията на пивоварната. Инвестициите на компанията ще бъдат насочени и към изграждането на депализатор и реновиране на кеновата линия. "Разбира се, фокусираме се и върху отговорното използване на вода и енергия, използването на най-добрите практики в нашия работен процес. Много важни за нас са здравето и безопасността на нашите служители, както и грижата за общността и отговорната консумация", каза изпълнителният директор на компанията.