Най-добрите стартъпи ще бъдат наградени на CESAwards

Събитието в България е част от поредица с няколко такива в региона на Централна и Източна Европа

Стартъпите - победители за страната, ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие Central European Startup Awards в Любляна, Словения, на 1 декември.
Стартъпите - победители за страната, ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие Central European Startup Awards в Любляна, Словения, на 1 декември.    ©  CESAwards
Стартъпите - победители за страната, ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие Central European Startup Awards в Любляна, Словения, на 1 декември.
Стартъпите - победители за страната, ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие Central European Startup Awards в Любляна, Словения, на 1 декември.    ©  CESAwards
Получени са над 200 номинации за успешни и бързо развиващи се български стартиращи компании.

Най-добрите стартиращи компании в страната ще бъдат наградени на Central European Startup Awards - България, на 14 ноември в "София тех парк". Инициативата се организира в страната от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), а събитието е част от поредица такива в региона на Централна и Източна Европа. Целта на CESAwards е да свърже бизнеса и идеите на предприемачите в Полша, Чехия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария и България. Централноевропейският финал e един от четирите регионални етапа, част от Global Startup Awards.

Много номинирани

Регионалното състезание се провежда в два кръга, като започна с приемане на кандидатурите на национално ниво. Всички, които искаха да подкрепят българските стартъпи с най-голям потенциал в една или повече от единайсетте категории, номинираха онлайн избраниците си през септември. Получени са над 200 номинации за успешни и бързо развиващи се български стартиращи компании, а категориите, в които ще бъдат определени най-добрите, са: "Стартъп на годината", "Най-добра стартираща компания в начален етап", "Най-добро споделено работно пространство", "Най-влиятелна жена в предприемаческата общност", "Най-добър инвеститор", "Най-добър акселератор", "Най-добър финансов тех стартъп", "Най-добър опит от използването (user experience)", "Най-добър стартъп в областта на интернет на нещата", "Най-добра стартираща компания, разработваща изкуствен интелект", "Най-голямо социално въздействие".

Сред подбраните на предварителния етап попаднаха 42 компании, един фонд, една акселераторска програма и три жени предприемачи, посочват от ABLE. Организаторите разкриват, че най-оспорвани са категориите за социално въздействие, стартъп в ранен етап на развитието, стартираща компания на годината и най-добър коуъркинг (виж таблицата).

Дълъг път до финала

На следващия етап жури в състав Явор Джонев, основател на софтуерната компания "Сирма груп холдинг", Алексей Лазаров, управляващ редактор в "Капитал", Кирил Петков, сериен предприемач, Моника Димитрова, програмен директор, и Лора Терзиева, главен оперативен директор от SAP Labs Bulgaria, както и Кристиан Колтеану, генерален директор за Румъния, България и Молдова на GE, решaва кои са най-добрите номинации във всяка категория. Като седми глас в журито е и този на публиката, която беше поканена да вземе активно участие, като гласува онлайн за предпочитания от нея стартъп. По данни на "CESAawards България" е била най-активната страна в публичното гласуване с над 700 уникални гласа.

Последният етап, преди българските стартъпи да се включат в международната надпревара, е националният финал – CESA Bulgaria, който ще се проведе на 14 ноември от 19.00 ч. в "София тех парк". Освен че ще отдаде заслужената почит на отличените компании, събитието цели да бъде платформа за обмяна на идеи и да стимулира предприемаческия дух. Стартъпите - победители за страната, ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие Central European Startup Awards в Любляна, Словения, на 1 декември.