Imagga е сред най-добрите стартиращи компании в Централна и Източна Европа

Това е първото отличие на български стартъп в традиционната международна надпревара

Най-много награди в регионалния кръг са получили компании и организации от предприемаческата екосистема на Полша. За пръв път в историята на събитието беше отличен и български стартъп.
Най-много награди в регионалния кръг са получили компании и организации от предприемаческата екосистема на Полша. За пръв път в историята на събитието беше отличен и български стартъп.    ©  http://centraleuropeanstartupawards.com
Най-много награди в регионалния кръг са получили компании и организации от предприемаческата екосистема на Полша. За пръв път в историята на събитието беше отличен и български стартъп.
Най-много награди в регионалния кръг са получили компании и организации от предприемаческата екосистема на Полша. За пръв път в историята на събитието беше отличен и български стартъп.    ©  http://centraleuropeanstartupawards.com

Най-добрите стартиращи компании в Централна и Източна Европа бяха наградени на Central European Startup Awards (CESA) в четвъртък в Любляна, Словения. Централноевропейският финал e един от четирите регионални етапа, част от Global Startup Awards, а за пръв път в историята на събитието награда печели и българска стартираща компания. Стартъпът Imagga, който разработва платформа за анализ и организиране на изображения, е победител в категорията "Най-добра стартираща компания, разработваща изкуствен интелект" (виж карето). Компанията е преборила конкуренцията на девет други държави в региона - Полша, Чехия, Сърбия, Словения, Словакия, Хърватия, Aвстрия, Румъния и Унгария.

Инициативата се провежда от 2014 г., като цели да се събере най-добрите от най-добрите в стартъп общността в тази част на континента. Амбицията на CESA е да награди, стимулира и вдъхнови предприемачите, като в същото време обедини и компаниите, инвеститорите и всички останали участници в екосистемата. Регионалното състезание се провежда в два кръга, като започва с обявяване на победителите на национално ниво. Българският финал, на който бяха отличени най-добрите стартиращи фирми в страната, се проведе на 14 ноември в "София тех парк" и беше организиран от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

В регионалния кръг, проведен в Любляна, най-много награди са получили компании и организации от предприемаческата екосистема на Полша – страната получи пет плакета от общо тринайсет.

Ето и кои са победителите в 13-те категории на международната надпревара:

Най-добра стартираща компания, разработваща изкуствен интелект

Българският стартъп Imagga печели поредно признание броени дни след като е отличен с четвърто място на Demo Day на южнокорейската акселераторска програма K-Startup Grand Challenge. "В момента половината от екипа ни е в Южна Корея, където в продължение на шест месеца ще има възможност да развие бизнеса за азиатския пазар чрез менторство и финансова подкрепа от акселератора", каза пред "Капитал" съоснователят на Imagga Павел Андреев.

Софтуерът на българската компания Imagga разпознава обекти и ги описва с ключови думи. По този начин помага за организиране на изображения, в която всяка качена снимка автоматично се категоризира и се добавят ключови думи според съдържанието. Това дава възможност на бизнесите, които работят с огромни масиви изображения, да ги използват много по-лесно и да монетизират огромните количества дигитални данни, които съхраняват.

Към момента екипът на Imagga се състои от девет души, осем българи и един американец, базирани в България. Половината от членовете на компанията са девелопъри, а останалата част отговарят за разработването на продукта и маркетинга. Immaga има клиенти от 82 държави, има над 7000 потребители и 160 бизнес клиента. През 2013 г. стартиращата компания получи 200 хил. евро финансиране от LAUNCHub, за да развие технологията си за анализ на изображения.

Най-добра акселераторска програма

HugeThing.vc е интензивна акселераторска програма, базирана в Полша. Това е първата подобна инициатива в страната, провеждаща се във Варшава, но е и първата стъпка за стартиращите компании, преди да кандидатстват за финансиране към световноизвестни акселератори като 500 Startups, Y Combinator и Seedcamp.

Най-добро споделено работно пространство

Австрийският коуъркинг Sektor5 e основан през 2010 г. и се намира във Виена. Креативното работно пространство, популярно като австрийския стартъп хъб, е с капацитет за 75 души, а сред стартъпите с офис в Sektor5 са Trantor Ventures, population.io, handcheque и други.

Най-добра стартираща компания в начален етап

Чешката компания GreyCortex използва изкуствен интелект, машинно обучение и извличане на данни, за да помогне на различни организации да направят своитe IT операции по-сигурни и надеждни. GreyCortex е получила т.нар. серия А финансиране от фонда за рисков капитал Y Soft Ventures.

Най-добър финансов тех стартъп

Invoice Exchange Slovenia е първият организиран пазар за B2B вземания, работещ на едни и същи основни принципи, както другите установени финансови борси по целия свят. Стартъпът се ангажира с подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия. Платформата за търговия цели да повиши прозрачността и ликвидността на пазара за B2B вземания.

Най-добър Indie Game разработчик

Стартиращата компания, разработваща играта Awakening of Heroes, освен победител в CESA е сред най-иновативните компании, получили финансиране от т.нар. Innovation Fund в Сърбия. Играта е получила и наградата "Най-обещаваща игра" на Game Developers Conference в Сан Франциско тази година.

Най-добър стартъп в областта на интернет на нещата

Полската Kontakt.io е основана през 2013 г. с цел да се помогне на хора с увредено зрение да се движат по-лесно в обществените пространства и да преживеят заобикалящите ги чудеса по същия начин както всички останали. Компанията е разработила устройството Beacon Pro, т.нар. beacon хардуер, месеци преди Apple да пуснат iBeacon.

Инвеститор на годината

Чешкият Credo Ventures е фонд за рисков капитал, който се фокусира върху инвестиции в ранен етап в Централна Европа. Мисията на фонда е да се идентифицират и подкрепят най-интересните компании в ранен етап в региона и да инвестира в потенциални бързо растящи дружества с международни амбиции.

Най-влиятелна жена в предприемаческата общност

Хърватският предприемач Урска Сржен стои зад стартиращата компания Bellabeat. Стартъпът разработва смарт бижу, което работи с приложението Leaf и проследява активността на жената, давайки й информация за общото й здравословно състояние.
Най-добър опит от използването на продукта (User Experience)

Nostromo.io e унгарски стартъп, основан през 2015 г., който помага с лесно управление на задачите и интелигентни данни на екипите, работещи по дигитални продукти.

Изборът на публиката

Чрез полското мобилно приложение Everytab потребителят може да открие най-добрите места в своя град и да спестява пари, като поръчваш през приложението. Oснована през 2014 г., стартиращата компания е спечелила Mobile Startup of The Year на наградите Mobile Trends Awards през 2015 г.
Стартъп на годината

Най-голямо социално въздействие


Brainly е платформа за учене за гимназисти и студенти. Основан през 2009 г., стартъпът е един от най-обещаващите и бързо развиващите се интернет бизнеси в областта EdTech с над 60 милиона потребители месечно. Стартиращата компания е базирана в Краков и Ню Йорк. Платформата Brainly към момента е достъпна в над 35 страни на 12 езика.