Приложение за здраве*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приложение за здраве*

Въпреки че няма опит в тех индустрията, Ивета Филипов успява да ръководи целия процес на създаването на приложението, работейки успешно с българският разработчик Hakomo.

Приложение за здраве*

Разработеният от българи 2 Health App попадна в класацията на британското списание Women’s Health за най-добри продукти на 2016 г.

24631 прочитания

Въпреки че няма опит в тех индустрията, Ивета Филипов успява да ръководи целия процес на създаването на приложението, работейки успешно с българският разработчик Hakomo.

© Цветелина Белутова


Сред новогодишните обещания, които всеки от нас си дава, обикновено винаги попадат пожеланията да се храним по-здравословно и да спортуваме повече. Едно мобилно приложение, разработено от българи, помага именно за постигането на здравословен и балансиран начин на живот.

Създателката на 2 Health App Ивета Филипов решава да направи продукт, който съдържа йога упражнения, рецепти за здравословно хранене и съвети, за да помогне на потребители, които имат здравословни проблеми или просто искат да променят своя начин на живот. Приложението е пуснато за Android и iOS през пролетта на тази година, а през декември вече попадна в класацията на британското списание Women’s Health като един от топ продуктите на 2016 г. Продуктът е насочен към английски говорещи държави и тегленията му във Великобритания, САЩ, Австралия и Сингапур непрекъснато се увеличават.

От идея до работещ бизнес

"Идеята за проекта се въртеше в главата ми от доста години, защото отдавна се занимавам с йога и здравословно хранене - по лични причини и от интерес. Учех и живеех в Лондон, а това е доста скъпо място да започнеш такъв бизнес. Затова, когато със съпруга ми Филип (бел. ред. - Филип Филипов е директор на b2b екипа на технологичната компания Skyscanner) взехме решението да се върнем в България през 2015 г., си казах, че това е перфектният момент да му споделя идеята", разказва предприемачът. Ивета е учила "История на изкуството" и "Куриране на съвременно изкуство", затова не е била убедена, че Филип ще приеме сериозно начинанието й да създаде мобилно приложение. Но той решава да я подкрепи и двамата поставят началото на стартъпа в Лондон, където Ивета изготвя бизнес плана, подбира рецептите и цялото съдържание откъм видеа, които започва да заснема още там.

Сред бъдещите планове на предприемача са да разработи допълнителни features на приложението и да създаде странични бизнеси около него.

След това започва да набира екипа си и когато се премества в България, работата по приложението се завърта. "Тя продължи доста месеци, защото да работиш с дивелопъри не е лесно. За мен това беше предизвикателство, тъй като трябваше да се превърна в жена, която разбира и работи в тех индустрията", разказва основателката. Сред нещата, които е трябвало да научи, е как да разработва идеите с дивелопърите и как да ръководи целия процес на създаването на приложението.

Екипът, който всеки ден работи с Ивета по продукта, е изцяло български. "Иначе имаме така наречените съветници, които са от цял свят - Маями, Единбург, Лондон, които ни помагат с маркетинг и бизнес стратегията", споделя Ивета. В началото са само двамата с Филип, а вече 2 Health App има екип от петима експерти, а отделно си сътрудничи с разработчиците от Hakomo - българска фирма, която работи в САЩ.

Таргет пазарът

Приложението е насочено най-вече за големите английски говорещи пазари - Великобритания, САЩ, Австралия, Сингапур, тъй като е на английски език, но вече имат потребители от цял свят, дори от места, където въобще не са очаквали да има търсене като Виетнам, Колумбия и др. "В България за съжаление потребителите все още не са склонни да плащат за мобилни приложения, а в страните, които изброих, хората купуват такива всеки ден, дори по няколко на ден. В допълнение, приложението не е на български език, така че засега оставаме като продукт, направен в България, но предназначен за чужди пазари", разказва Ивета.

Потребителите, които използват 2 Health Аpp, са от 16- до към 45-годишни, основно жени, но има повишен интерес и от мъже, сочи статистиката на стартъпа. Според Ивета това е така, защото мъжката аудитория е малко по-недоверчива към продукта, тъй като мъжете обикновено се интересуват от отслабване или бодибилдинг. А 2 Health е свързан с балансирания и здравословен живот.

Предизвикателствата

Според Ивета основното предизвикателство пред създаването на успешно мобилно приложение е това как ще бъде структурирано, за да е използваемо - да бъде удобно и лесно. "Главната ми идея от самото начало беше да създам продукт, който е лесен за използване, с хубаво и полезно съдържание. Така че най-трудно ми беше да изчистя продукта откъм features (от англ. - характеристики)", разказва основателката. В това отношение много й помагат добрата работа и успешната комуникация с разработчиците от Hakomo.

Следващото основно предизвикателство е как мобилното приложение да стигне до пазара. "В момента се предлагат огромно количество приложения, така че е много трудно да стигнеш до потребителя. Затова ми трябваше една много стабилна маркетинг стратегия, която малко по малко започва да работи добре. Базирана е до голяма степен на социалните медии. Не изцяло, защото вече имаме доста търсене и от списания", коментира Ивета. И то не от къде да е - приложението е публикувано в декемврийския брой на британското лайфстайл списание Women’s Health като един от топ продуктите на годината за здравословен начин на живот. "Те ни потърсиха и за нас това е огромно признание", споделя Ивета.

Приложението е препоръчано в декемврийския брой на британското лайфстайл списание Women’s Health.
Фотограф: 2 Health

App**, но с лично отношение

Това, което прави 2 Health App различен от всички останали приложения на тема здраве, е, че е единственият app, който съчетава основно и само йога (няма други практики/физически активности), и рецепти и общи съвети за здравословен живот. "Исках приложението да е много фокусирано. Причината не е случайна - за мен продуктът е кауза. Така се случи, че още от тинейджърка имах психологически проблеми с килограмите, страдах от булимия и стигнах до доста неприятни състояния. Реших, че трябва да взема нещата в свои ръце, и започнах да чета много за здравословното хранене, да се занимавам с йога и тези неща ми помогнаха да се излекувам. Затова сега исках да създам продукта, който на мен ми е бил необходим тогава, но не е бил наличен", разказва Ивета. За да се самоизлекува, тя е трябвало да изчете много и различна литература, да посещава различни курсове. Затова идеята на приложението е да предложи целия събран опит и знания на основателката в едно по достъпен начин. "Това е причината да избера именно йога, здравословно хранене и съвети като формат на съдържанието. А именно то е основното, което ни прави различни", смята Ивета. В допълнение приложението е едно от малкото, при които с единствено заплащане на 0.99 евроцента в App Store потребителят получава достъп до цялото съдържание, без да се изискват допълнителни суми за всяка изтеглена рецепта и прочие.

Сред тенденциите в глобален план и особено в развитите държави е, че хората все повече търсят продукти, които не са направени от големи компании, а са персонални. "Виждаме все повече такива примери. Най-известният health coach във Великобритания е The Body Coach - Джо Уикс, който става известен чрез социалните медии. Клиентите предпочитат да се идентифицират с подобни примери, с обикновени хора като мен, а не с продукти като Grockker, BodyLab, които са създадени от корпорации с гигантски финанси", споделя Ивета.

Бъдещи планове

Засега основателката няма външно финансиране, тъй като смята, че донякъде би изгубила част от свободата си. Бизнес моделът се базира основно на печалба от продажбите на приложението, но вече има все повече желаещи компании, които искат стартъпът да рекламира или използва техните продукти в 2 Health или във Facebook лайфовете си. Ивета снима Facebook Live Sessions на йога упражненията, гледанията на които достигат до 10 хил. души в реално време.

Някои от следващите стъпки включват разработване на допълнителни features към приложението като как да намериш здравословен ресторант или йога студио там, където си в момента. Сред бъдещите планове на предприемача са и да създаде странични бизнеси около приложението. Някои от идеите са да се произвеждат йога дрехи и бижута. "Искаме да си направя и 2 Health App хъбове с йога студио, бар за смутита, пространство за срещи на тема здраве, където да събираме последователи. Мислим да започнем в София, но искаме да направим подобни хъбове на още места", споделя плановете си Ивета.

Към момента приложението има хиляди потребители от цял свят. Но както е известно, хората все повече започват да търсят здравословното хранене и според основателката този бизнес тепърва ще се развива. Сред очакванията й са да направи голям изход от инвестицията и стабилна печалба в хоризонт около шест години.

*Игра на думи с английското име на приложението 2 Health или To Health - буквален превод "За здраве"

**app - съкратено от англ. mobile application - мобилно приложение

Сред новогодишните обещания, които всеки от нас си дава, обикновено винаги попадат пожеланията да се храним по-здравословно и да спортуваме повече. Едно мобилно приложение, разработено от българи, помага именно за постигането на здравословен и балансиран начин на живот.

Създателката на 2 Health App Ивета Филипов решава да направи продукт, който съдържа йога упражнения, рецепти за здравословно хранене и съвети, за да помогне на потребители, които имат здравословни проблеми или просто искат да променят своя начин на живот. Приложението е пуснато за Android и iOS през пролетта на тази година, а през декември вече попадна в класацията на британското списание Women’s Health като един от топ продуктите на 2016 г. Продуктът е насочен към английски говорещи държави и тегленията му във Великобритания, САЩ, Австралия и Сингапур непрекъснато се увеличават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK