Неправителствена организация изгражда мрежа от споделени офиси

Така трябва да изглежда една от лабораториите в първия споделен офис във Варна, който се очаква да бъде открит през есента

Неправителствена организация изгражда мрежа от споделени офиси

Innovator Creative Spaces ще отвори първия във Варна

14045 прочитания

Така трябва да изглежда една от лабораториите в първия споделен офис във Варна, който се очаква да бъде открит през есента


Компанията търси допълнително финансиране в платформата Kickstarter

Неправителствената организация Innovator Creative Spaces планира да създаде национална мрежа от креативни работни пространства в страната. В момента се изгражда първото във Варна, като целта е подпомагане на стартъп компании извън столицата. Организацията предвижда на по-късен етап мрежата да обхваща още градовете Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и София.

Финансиране

Финансирането на проекта ще стане от няколко източника. В началото на годината Innovator Creative Spaces печели награда от 30 хил. лв. от община Варна като част от финансиране по програмата за превръщане на морския град в Европейска младежка столица 2017. Освен лични инвестиции различни компании в града също помагат с финансиране.

Последният засега начин е набиране на средства чрез платформата за споделено финансиране Kickstarter. Идеята идва от хората за хората, казва пред "Капитал" създателят Мартен Демирев, което обяснява и използването на метода за финансиране онлайн. За месец десетимата основатели на организацията, които разработват идеята, искат да съберат 20 хил. паунда (около 44 хил. лева) – по-скоро символична сума, коята да попълни дупките в текущия бюджет.

Кампанията започва със събрани малко над 1500 паунда за едно денонощие, което Мартен Демирев смята за разочароващо. Правилата на Kickstarter за разлика от други подобни платформи са на принципа - всичко или нищо, което дава още 28 дни на младата организация да достигне посочената цел.

През първите няколко дни председателят Мартен Демирев се надява най-вече на донори на местно и национално ниво, които да съберат около 5000 паунда. При достигане на 20-30% от посочената цел Kickstarter ще започне да рекламира този проект и той ще се появява все по-често на предни страници в световен мащаб. Това е и друга важна цел, изполвайки платформата – да проучат какъв е интересът към такъв тип идеи.

Какво ще има в сградата

Със събраните средства те се надяват да довършат ремонта по сградата, която са наели от частни лица във Варна срещу символичен наем.

Наетите помещения са с обща площ от 1300 кв. метра, като за споделеното офис пространство се подготвят по-малко от половината. Върху 500 кв. метра се предвижда да има три работилници – за електроника, метални изделия, дървообработване, 3D принтери, четири миниофиса, co-working място и конферентна зала. Намерението е да пуснат първите офис места в началото на есента: "с песен в новия ученически и студентски сезон", именно защото те вдъхновяват създаването на креативното пространство, смята Мартен Демирев.

Тъй като споделеното работно пространство засега главно е насочено към малки компании, които все още нямат нужда от постоянен офис, създателите избират споделенето финансиране и като начин за създаване на контакти с местните бизнеси. Дори при даряване на сума над 90 паунда, всеки може да получи безплатно офис място за период, който зависи от големината на дарението.

Какви ще са наемите

От Innovator Creative Spaces засега не посочат базова цена за наем, защото тяхната идея е да отговарят на търсенето. "Ако има софтуерна компания, която е устроена, пак наемът ще бъде под пазарната цена, но горе-долу до пазарните." Мартен Демирев обръща внимание на индивидуалното договаряне при ценовия диапазон. "За стартъп компаниите е напълно нормално от нашата бизнес гледна точка да предлагаме цялостен пакет услуги."

Засега е ясно, че освен фиксирани наеми за фирми с по-дълга история ще има и такива, които ще плащат процент от бъдещата си печалба, а за co-working местата наемът ще е около 100 лева за работно място.

Ако тази Kickstarter кампания е успешна, организацията може да започне нова. Тя предвижда също така да организира различни курсове и да създаде креативна среда за нови "готини неща".

Идеята за източноевропейската Силициева долина

"За да се случват готини неща, хората трябва да се обединят и да си помагат", смята Мартен Демирев. Той и неговите партньори обсъждат дълго време нуждата от споделено пространство за млади изобретатели.

"От самата общност идва", заявява Мартен за появата на самата идея, но "не всеки е имал точна концепция". Те само отговарят на искането и го разработват. Така преди година десет млади хора, сред които инженери и дизайнери, се събират и започват дълго проучване на този тип пазар.

Казва, че той самият не е учил в чужбина, но е пътувал много и са го впечатлявали всякакви такива работилнички, които дават възможност на младите да се развиват. Някои от колегите му пък са имали вече опит с такива споделени пространства извън страната.

Откриват и специално място – Варна, родния град на повечето в екипа. Осъзнават, че развиване на екосистема от такива места извън София е наложително, а градът има голям брой студенти и "наченки на стартъп сектора". Макар в началото да са ориентирани към млади компании, в бъдеще не изключват и да работят с големи бизнеси.

Компанията търси допълнително финансиране в платформата Kickstarter

Неправителствената организация Innovator Creative Spaces планира да създаде национална мрежа от креативни работни пространства в страната. В момента се изгражда първото във Варна, като целта е подпомагане на стартъп компании извън столицата. Организацията предвижда на по-късен етап мрежата да обхваща още градовете Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  simbad avatar :-|
  simbad

  Радвам се, че все повече смислени, а и успешни, стартъпи се появяват! Успех!

 • 2
  seriozen avatar :-|
  Seriozen

  Хъбаво е, че Капитал обръща внимание на различни опити за старт-ъп... НО ще преживея ли момента, когато ще прочета на плановете на някой, който постигащ целите си по нормалния начин за БГ. На 25 години съм и също съм от Варна, баща ми плаща тежки кредити и загуби къщата си, майка ми работи в Италия, а аз уча и работя, за да се издържам. Не членувам в младежки организации и не съм говорил пред публика в ТЕД, по простата причина, че ми се налага да работя, за да се издържам, а и предполагам, че няма да съм интересен на публика, която не може да си представи двор без басейн и не знае къде се плаща тока и смята, че той просто си извира безплатно от кабелите. Нямам нищо против да се правим на креативно иновативни и страхотни, ама все пак на 20 и няколко не ли по-скоро време да учиш и работиш, а не харчиш парите на майка си баща си или данъците ни посредством някоя евро програма. Защото да прочетеш биографията на Ричард Брансън и да се мотивираш колко си велик на чужди разноски, а да не знаеш от къде се хваща мотиката, значи да се самозалъгваш, което е прекия път към провала. Опитайте се да се отглеждате сами, пробвайте се на свободния пазар и хубаво се "очукайте", отгледайте семейство, плащайте сметки, изплащайте кредит към банка и ще видите колко наивно изглеждат мечтите по старт-ъп. Късмет и успех в начинанието! ;)

 • 3
  bhf20318815 avatar :-|
  Yulian Spasov

  До коментар [#2] от "Seriozen":

  Остави всеки да мечтае и да има живота, който обстоятелствата са му позволили. И моя живот е по-тежък от на много други и затова не съм си позволявал неща, както някои други, но пък трябва ли да ми е кофти, че някой се е родил с повече възможности? Всеки на тоя свят има своя смисъл и допринася ако щеш дори и с глупостта си. Не е нужно всеки да изживява мъките, които ние изживяваме, само за да е "по-честно", тогава света би бил много тъжен.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И кой по дяволите отмени гаражите? Гаража си е нормално място за старт ъп, вярно, за който го има. Който го няма - и в спалнята може :-)

  Учудва ме вярата че ако на стартиращите компании се помага, това би било помогнало. Ми не, не вярвам в това. Ако една идея и носещия ѝ индивид са достатъчно годни за пазара, никаква помощ освен здраве не им е нужна. Никой не помага на тревата да расте, тя си расте по принцип. Ако не расте, поливай че си нямаш работа :-) Още Исус е казал нещо за доброто семе, почвите и други подобни ...

 • 5
  seriozen avatar :-|
  Seriozen

  До коментар [#3] от "Yulian Spasoж

  Проблемът не е в това кое честно или нечестно, и не желая да си меря живота си с другите на кого е по-тежък или по-тъжен. Не смятам живота си си за тежък или тъжен, той е такъв какъвто е. Интересува ме кой би инвестирал пари не проверен проект, кой ще поеме риска и отговорността при евентуален неуспех. Никой не инвестира в мечти, а в реален бизнес и сигурна възвращаемост. Да се харчат общински пари в мечтите на незрели хора без трудов стаж, примерно, не звучи добре. Вместо да се инвестира в реална помощ на хора без възможност да мечтаят или в помощ на бизнеси, които дават заплати на реално работещи хора, с опит и стаж, се раздават пари на разглезени хипстъри не прокопсали след дипломиране в чужбина и върнали се в БГ или на такива дето са завършили нещо, което не им се работи. Стив Джобс е почнал в гараж без евро програма, а със собствени усилия и добра идея, която финансира работейки като всички нас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход