Адвокатска кантора на клик разстояние

Към момента през платформата са изпратени общо 47 запитвания от потребители

Адвокатска кантора на клик разстояние

Българска онлайн платформа дигитализира правните услуги

18926 прочитания

Към момента през платформата са изпратени общо 47 запитвания от потребители

© Анелия Николова


Българската стартираща компания Consult.law се опитва да дигитализира правните услуги. Младият предприемач и юрист по образование Николай Младенов, който е основал стартъпа, разработва онлайн платформа, свързваща потребители, които търсят правна помощ, с юристи, които могат да им я предоставят. Правните специалисти от своя страна могат лесно да намират клиенти, да работят по интересни за тях казуси, както и да постигнат по-висока разпознаваемост за себе си или за кантората, в която работят.

Запълване на бизнес ниша

"В процеса ми на обучение по право в СУ "Св. Климент Охридски" се запознах по-отблизо с правната сфера и видях, че никой не използва наличните технологии, на база на които други индустрии вече са дигитализирани, въпреки че могат значително да улеснят много от процесите в сферата. Така се роди идеята за такава платформа, където всеки да може да има достъп до адвокат при необходимост с няколко клика онлайн", разказва пред "Капитал" основателят на Consult.law.

Идеята на платформата е валидирана по време на първия сезон на aкселератора за стартиращи компании The Founder Institute, който Младенов завършва успешно през 2016 г. Година по-късно той официално лансира пълната версия на платформата Consult.law.

Как работи

След като създадат свой профил в платформата на Consult.law, потребителите могат напълно безплатно да изпратят запитване към професионални юристи, като подробно опишат казуса си и посочат какви са конкретни правни нужди, които търсят, свързани с него.

Адвокатите от своя страна също си създават професионални профили, които са активни срещу месечна такса от 49 лв. за ползване на системата, като са предвидени отстъпки при ангажиране с абонамент за по-дълъг период. Consult.law автоматично съотнася получените запитвания към съответния правен отрасъл според необходимата правна помощ и ги изпраща на всички компетентни специалисти в областта. Всеки, който прояви интерес към описания казус, може да изпрати своето неангажиращо предложение за съвместна работа. Потребителят може да сравни всички предложения и да избере най-подходящото за него.

За да гарантират качеството и легитимността на адвокатите, от стартиращата компания проверяват в адвокатския регистър всеки желаещ да влезе в платформата, откъдето получават информация за това дали е практикуващ професията си и дали е претърпявал наказания. "Тези проверки се правят и на регулирана база впоследствие, така че да можем да гарантираме, че всеки адвокат, който участва в платформата, разполага с необходимата квалификация и права да бъде такъв. Адвокатите, които в момента участват в платформата, са със среден юридически стаж от над 10 години. Въпреки това в сайта ни е предвидена и форма за споделяне на впечатления от работа с адвокат, където потребителите могат да споделят своите отзиви за даден адвокат, с когото са работили", обяснява Младенов.

Какво следва

Към момента през платформата са изпратени общо 47 запитвания от потребители, обхващащи правни казуси от целия спектър правни дялове и отрасли. "Участващите адвокати в платформата към момента са 10, практикуващи в различни сфери и предимно от София, макар че запитванията, които получаваме, са от цяла България. Имаме нужда от повече адвокати, които да вземат участие, за да могат да поемат обема генерирани запитвания", казва още Младенов.

За момента младият предприемач успява сам да финансира проекта, но търси външна инвестиция за разширяване на екипа и излизане не чужди пазари. Именно това са и целите му за по-бързо развитие на платформата. "Плановете са при първа възможност този модел да се изнесе към чужди, по-големи пазари с висока конкуренция за правни услуги като Великобритания, Италия, Испания, Германия и др.", допълва основателят на Consult.law.

Българската стартираща компания Consult.law се опитва да дигитализира правните услуги. Младият предприемач и юрист по образование Николай Младенов, който е основал стартъпа, разработва онлайн платформа, свързваща потребители, които търсят правна помощ, с юристи, които могат да им я предоставят. Правните специалисти от своя страна могат лесно да намират клиенти, да работят по интересни за тях казуси, както и да постигнат по-висока разпознаваемост за себе си или за кантората, в която работят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  rrn10393129 avatar :-|
  rrn10393129

  няма право на реклама адвоката алооо, виж закона за адвокатурата ........

 • 2
  rover avatar :-|
  rover

  "Алооото", къде точно видя някой адвокат да се рекламира тук? До коментар [#1] от " rrn10393129 ":

 • 3
  desodanov avatar :-|
  desodanov

  Първата подобна платформа беше 2012 www.juridicus.eu, след нея се появи www.e-law.bg . И двете си заминаха по една или друга причина и основно поради липса на пазар. Дано това моче има повече късмет, но съм песимист.

 • 4
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  Не мога да повярвам, че Капитал рекламират подобно несериозно нещо. Доверието е основен фактор при работата с адвокат, обикновено клиентите са дългогодишни такива на една или друга кантора. Адцокатът цял живот гради име, престиж, доказва ежедневно своята компететност пред ДОВЕРителите му.
  Трябва да си много неняасно или да искаш много тънко да минеш, рискувайки сериозни и необратими последици за да тръгнеш да търсиш адвокат по този начин. Все едно, когато имате здравословен проблем да не отидете при специалист, за който имате препоръки, лично доверие и пр., а да направите своего рода кастинг сред лекари, през платформа кой как и за колко предлага да ви излекува? Кой прави така. А, да, в един женски форум навремето така една друга се лекуваха, съветваха, порицаваха. Толкоз. Капитал и те - толкоз.

 • 5
  iavorski avatar :-|
  iavorski

  До коментар [#4] от "red.mary":

  А какво правим ако нямаме доверен адвокат и търсим правна консултация - търсим в "Жълтите страници" ли?

  Има пазар и за подобна платформа - естествено не смятам че фирми с хиляди служители персонал и стотици милиони оборот ще я ползват...

 • 6
  t3stizz avatar :-?
  ХЪ ХЪ ХЪ

  Значи, да ви река тая платформа нищо от правните услуги не дигитализира. Правната услуга започва със сключването на договор и приключва с изпълнението на предмета му.

  Тая платформа свърза търсещ и предлагащ услуга. И ако ще десет пъти да го повторят в общите си условия, че не било така, това няма да се промени. Това не е ново.

  Новото, ако го има, ще е в това изречение: "Consult.law автоматично съотнася получените запитвания към съответния правен отрасъл според необходимата правна помощ и ги изпраща на всички компетентни специалисти в областта". Това, ако не е преувеличение и действително работи означава, че се използва доста добро ниво на natural language processing. Но съм скептичен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход